Deze site is een initiatief van VNO-NCW en MKB-Nederland

Deze ondernemers zetten zich in voor Oekraïne

Wil je graag iets doen om de bevolking van Oekraïne te helpen in deze tijden van oorlog? Laat je inspireren door deze ondernemers met grote en kleinere acties.


Een luisterend oor

Veel Nederlandse ondernemers hebben werknemers, partners of leveranciers in Oekraïne. Je kunt hen vanuit Nederland op verschillende manieren ondersteunen, zelfs een goed gesprek kan een welkome afleiding zijn. Dat merkte ook Remy Lubbe, CEO van groenbedrijf Molter. Zijn bedrijf is al vier jaar actief in Oekraïne, normaal gesproken reist hij dan ook elke maand af naar het land. 

Toen de oorlog uitbrak, belde hij meteen zijn warme contacten. Hij voelt zich machteloos, maar probeert toch wat ondersteuning te bieden. ​​‘Gisteravond had ik een van hen een half uur, drie kwartier aan de telefoon. Over koetjes en kalfjes, puur om even de gedachten te verzetten.’


Bedden en satelliettelefoons

Frank van Gool is CEO van internationaal uitzendbureau OTTO Work Force. Hij vertrouwde de situatie in Oekraïne niet, en besloot twee weken voor de Russische inval al een noodplan op te stellen en een crisisteam op te richten voor het geval er oorlog zou uitbreken. Deze kon op 24 februari dan ook direct in werking treden. 

OTTO Work Force biedt vanuit dit plan regelingen voor familieleden die in Polen herenigd willen worden met Oekraïense flexmedewerkers, en andersom voor Oekraïners in Polen die terug willen naar Oekraïne. ‘In Polen hebben we om die reden honderden extra bedden ingekocht,’ vertelt Van Gool in Opinieblad Forum. ‘We hebben satelliettelefoons gestuurd naar onze Oekraïense kantoren en de medewerkers direct een maand vooruitbetaald.’


Samen sta je sterker

Als je een groter project op wilt zetten, is het slim om samen te werken met andere ondernemers. Ieder kan iets bijdragen vanuit zijn of haar eigen expertise. Zo werkt importeur van landbouwmachines Kees den Boer samen met zijn vrouw Carolien, zijn werknemers, hun partners en andere ondernemers. Samen zamelen ze medische hulpgoederen in om naar Oekraïne te sturen. De goederen worden verzameld op zijn erf, en de eigenaar van Ardi Keukens vervoert het naar het oorlogsgebied.

In minder dan twee weken tijd hebben ze 45 pallets met medische hulpgoederen kunnen versturen naar Kyiv, Zhytomyr, Chmelnytsky en Kharkiv. Ook zijn er 15 pallets gesorteerd en aangeboden aan een hulporganisatie voor vluchtelingen.


People for people

Toen Ali Niknam van Bunq op LinkedIn aangaf graag iets te willen doen voor Oekraïne, werd hij overweldigd door de reacties. Hij bundelde hij zijn krachten met Joris Beckers van Picnic en Robert Vis van MessageBird, binnen een week was een nieuwe stichting geboren: People for People  ‘Prioriteit nummer één is nu het optuigen van de organisatie.’, vertelt Niknam in Opinieblad Forum. ‘Maar we boeken ook al veel overwinningen. Zo hebben we honderden sim-kaarten uitgedeeld aan de grens in Polen, tientallen vluchtelingen gehuisvest en is er een vrachtwagen met babymelk naar Oekraïne gestuurd.’

Door: Pauline, redactie Ondernemen.nl

Deze ondernemers zetten zich in voor Oekraïne