Deze site is een initiatief van VNO-NCW en MKB-Nederland

Jacco Vonhof, voorzitter MKB-Nederland:

“Na ruim anderhalf jaar corona zit de Nederlandse economie weer in de lift. Macro gezien dan. Op microniveau zien we een ander beeld, met ondernemers in diverse sectoren die nog altijd te maken hebben met beperkingen of na-ijleffecten en nog steeds geen normale omzetten kunnen draaien.

Dat de economie weer groeit, wil ook allerminst zeggen dat de financiële zorgen van ondernemers daarmee meteen verdwenen zijn; ook niet als ze weer zonder restricties kunnen ondernemen. Want als je fors hebt ingeteerd op je eigen vermogen en nog schulden hebt af te betalen, aan de Belastingdienst, de bank of andere private partijen, dan heb je wel paar vette jaren nodig om er weer bovenop te komen.

Ik snap heel goed dat veel ondernemers de afgelopen anderhalf jaar maar één zorg hebben gehad: hun bedrijf in de benen houden. Koste wat kost. Lopende rekeningen kunnen voldoen, medewerkers kunnen vasthouden, dat soort zaken. Nadenken over strategieën, lange termijnplanningen, het is heel logisch dat dat er even niet in zat.

Maar nu we ogenschijnlijk het ergste achter de rug hebben, is het wel tijd om de balans op te maken en vooruit te kijken. Hoe sta ik er financieel voor, welke investeringen zijn wel of niet verstandig, wat kan ik hebben? 

Om ondernemers hierbij te helpen, verschijnt op deze site binnenkort de Toekomstcheck. Dat is een scan, die je na het invullen van de nodige gegevens inzicht geeft in de liquiditeit van je bedrijf. Ook laat de scan zien in hoeverre je bedrijf financieel bestand is tegen verschillende toekomstscenario’s. Zo ben je op een efficiënte manier voorbereid op wat er in de nabije toekomst op je kan afkomen.”