Deze site is een initiatief van VNO-NCW en MKB-Nederland

Bestrijd kinderarbeid met subsidie uit het Social Sustainability Fund

Heb jij een Nederlands bedrijf met een internationale productieketen? Vanwege aankomende wetgeving moet je onderzoeken hoe je inkomens en arbeidsomstandigheden in jouw bedrijfsketen kunt verbeteren en kinderarbeid zou kunnen bestrijden. De subsidie uit het Social Sustainability Fund (voorheen Fonds Bestrijding Kinderarbeid) helpt je om dit te doen.

Het 3-jarige subsidieprogramma is geïntroduceerd door de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) en loopt tot en met 2025. Het heeft tot doel om sociale duurzaamheid in de productieketens van Nederlandse bedrijven te verbeteren. MKB-Nederland werkt in het project ‘Kinderrechten’ nauw samen met SSF en stimuleert bedrijven in het tegengaan van kinderarbeid in de bedrijfsketen.

Europese wetgeving

In het kader van internationaal maatschappelijk verantwoord ondernemen (IMVO) vereist aankomende Europese wetgeving – zoals de OESO-richtlijnen, CSDDD en CSRD – dat Nederlandse ondernemers inzichtelijker maken hoe hun inkoopketen eruitziet. Denk aan: met welke leveranciers werk je samen in binnen- en buitenland? Kunnen zij aantonen dat hun bedrijfsketen kinderarbeid vrij is? En hoe zit het met de lonen en arbeidsomstandigheden van mensen die voor deze leveranciers werken?

Alhoewel grote stappen worden gemaakt, vindt er in veel (risico-)sectoren nog steeds onverantwoorde productie door kinderen plaats. Niet alle ondernemers zijn zich bewust van deze risico’s in hun inkoop/productieketen. Of ze weten niet waar ze moeten beginnen om deze uitdagingen aan te pakken.

Lees ook: Dit gaat vanaf 2024 veranderen voor ondernemers

Social Sustainability Fund (SSF)  

Het Social Sustainability Fund (SSF) biedt ondersteuning aan bedrijven die hun sociale risico’s in kaart willen brengen en verbeteringen willen doorvoeren. Specifiek richt het SSF zich op het het bestrijden van kinderarbeid en het verbeteren van de arbeidsomstandigheden, inkomens en lonen van werknemers en (kleine) producenten in de productieketen.

Lokale toeleveranciers en producenten

Een belangrijke voorwaarde binnen SSF is het versterken van de betrokkenheid van lokale toeleveranciers en producenten bij het het terugdringen van kinderabeid en de verduurzaming van de productieketen. Dit kan variëren van textielfabrieken tot landbouwcoöperaties of kleine boeren.   Met behulp van een nauwe samenwerking en gezamenlijke inspanningen kunnen lokale producenten zich beter voorbereiden op aankomende Europese wetgeving. Hierdoor lopen ze minder risico om uitgesloten te worden van de Europese markt.

Kansen voor ondernemers

Naast het bevorderen van duurzaamheid biedt het verduurzamen van de productieketen ook nieuwe zakelijke kansen voor ondernemers. Bedrijven die vooroplopen in internationaal maatschappelijk verantwoord ondernemen kunnen bijvoorbeeld een voordeel behalen ten opzichte van hun concurrenten.

Daarnaast kan internationaal maatschappelijk verantwoord ondernemen (en het bestrijden van kinderarbeid) zorgen voor een betere risicobeheersing, met voordelen zoals een stabielere aanvoerketen en het voorkomen van imago/reputatieschade. Deze bedrijven hebben meestal ook gemotiveerdere medewerkers en meer loyale klanten.

Interesse in de subsidie?

Wil je in aanmerking komen voor subsidie via SSF? In 2024 zijn twee subsidierondes tussen:

  • 19 februari – 15 april op basis van first come, first serve
  • 12 augustus – 7 oktober dit zal een tender worden

Het aanvragen van de subsidie doe je op de website van RVO. Je vindt hier ook meer informatie en de voorwaarden.

Bestrijd kinderarbeid met subsidie uit het Social Sustainability Fund