Als ondernemer zorg je er natuurlijk voor dat niemand jouw bedrijfspand kan binnendringen, bijvoorbeeld met camera’s en hekken. Maar hoe zit dat met je digitale veiligheid? Als je hier onvoldoende aandacht aan besteedt, riskeer je slachtoffer te worden van cybercrime. Wist je dat een kwart van alle medewerkers in 2021 phishingmails heeft ontvangen? In de ICT-sector is dat zelfs de helft. In deze blog lees je wat je kunt doen om cybercrime te voorkomen.
Welke vormen van cybercrime zijn er?
Cybercriminelen kunnen verschillende doelen hebben. Zo willen sommigen graag bedrijfsgevoelige data of persoonsgegevens buitmaken om te verkopen. Anderen versleutelen je systemen en eisen daar losgeld voor.
In dit overzicht vind je een korte uitleg over vier veelvoorkomende vormen van cybercrime, en hoe je je ertegen kunt wapenen. Onderzoeksbureau I&O Research onderzocht in opdracht van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) hoe vaak deze en andere vormen voorkwamen.
Soort cybercrime | Wat is het? | Hoe vaak komt het voor? | Wat kan ik doen? |
Phishing | Bij deze vorm van cybercrime doen criminelen zich online of in mails voor als een betrouwbare partij om bedrijfsgegevens te kunnen stelen. | 26% in het klein mkb 25% in het groot mkb |
Train je medewerkers op het herkennen van phishing mails. |
Acquisitiefraude | In dit geval word je benaderd door zogenaamde advertentiebureaus die je willen helpen met adverteren in (online) publicaties. Deze worden vervolgens niet of niet volgens afspraak (voor veel hogere tarieven) geplaatst. | 13% in het klein mkb 10% in het groot mkb |
Maak je medewerkers ervan bewust dat deze vorm bestaat en zeg nooit zomaar ja op een offerte.
Tip: ga alleen in zee met advertentiebureaus die je zelf hebt opgezocht. |
Ransomware | Hierbij worden je computer of specifieke bestanden versleuteld, zodat je er niet meer bij kunt komen. De criminelen vragen hier vervolgens losgeld voor (vaak in bitcoins). | 2% in het klein mkb 3% in het groot mkb |
Installeer goede antivirussoftware en zorg voor voldoende back-ups. |
Denial of Service en Distributed Denial of Service (DDOS) | Bij deze vorm wordt je server bewust overbelast, waardoor je website plat komt te liggen. Vaak is dit een gerichte aanval waarbij de criminelen een statement willen maken tegen jouw bedrijf. | 1% in het klein mkb 3% in het groot mkb |
Installeer speciale software om deze aanvallen te voorkomen, en zorg voor een Next Generation Firewall. |
Meer weten? In dit artikel vind je een overzicht met uitleg over meer vormen van cybercrime.
Tip: weten hoe hoog jouw kans is om slachtoffer van cybercrime te worden? Doe de test en ontdek in welke risicoklasse je bedrijf valt. Op deze pagina vind je meer uitleg over de risicoklassenindeling. Ook kun je er een basisscan doen over je digitale veiligheid en een phishingklapper bestellen.
Het cybersecurity woordenboek
Cybersecurity is een vakgebied dat zich razendsnel ontwikkelt. Er komen regelmatig nieuwe vormen bij. Vind je het lastig om alle termen uit elkaar te houden, maar wil je je toch goed kunnen wapenen tegen een cyberaanval? Dan is het cybersecurity woordenboek misschien wel iets voor jou. Je kunt het woordenboek gratis downloaden op de website van Cyber Veilig Nederland.
Cybercrime voorkomen
Om jezelf goed te wapenen tegen cybercrime, kun je een aantal concrete stappen zetten binnen je organisatie. Het Digital Trust Center van het ministerie van EZK wil ondernemers helpen met veilig digitaal ondernemen. Het heeft vijf duidelijke richtlijnen opgesteld:
- Identificeer kwetsbaarheden
In deze eerste stap bepaal je waar de kwetsbaarheden binnen je bedrijf liggen op ICT-gebied.
- Kies veilige instellingen
Controleer of de instellingen van je apparatuur, software en netwerkverbindingen optimaal zijn. Soms zul je standaardinstellingen moeten aanpassen.
- Voer updates uit
Je bent alleen beschermd als je apparaten en software up-to-date zijn. Controleer dit en voer direct beveiligingsupdates uit.
- Beperk toegang
Niet iedere medewerker hoeft bij alle data te kunnen. Leg dit per functie of zelfs per persoon vast.
- Voorkom virussen en andere malware
Dit doe je op vier verschillende manieren:
- Stimuleer veilig gedrag binnen het bedrijf
- Installeer een antivirusprogramma
- Zorg dat applicaties veilig gedownload worden
- Beperk de installatiemogelijkheden van software
Hoe goed herken ik cybercrime?
Benieuwd hoe goed jij cybercrime zelf kunt herkennen? Deze leuke quizzen laten je zien hoe goed jij bent in het spotten van vervalste URL’s en phishingmails.
Wat doet de overheid nog meer?
De Rijksoverheid zet de komende jaren € 26 miljoen extra in om cybercrime te voorkomen. Dit geld zal worden gebruikt om onderzoek te doen naar cybercrime en om nieuw politiepersoneel te werven, dat zich richt op online forensische opsporing (sporenonderzoek).
Overige bronnen
- Ter aanvulling op bovenstaande biedt ook VPNGids.nl een informatief overzicht van vormen van cybercriminaliteit waarmee je geconfronteerd kunt worden.