Steeds meer bedrijven kiezen ervoor om zelf hun energie op te wekken, bijvoorbeeld met zonnepanelen of windturbines. Helaas hebben dit soort verduurzamingsmaatregelen ook een keerzijde: ons stroomnet raakt overbelast. Hierdoor is het terug leveren van energie minder voordelig of zelfs geen optie.
Gelukkig zijn er manieren om dit op te lossen. Bevind je je als ondernemer in een gebied met netcongestie? Met deze 4 stappen blijft het mogelijk om energie op te wekken.
1. Breng je energieverbruik en productie in beeld
Start met een analyse van je eigen energieverbruik én de productie van je zon- of windstroom installatie. Je vindt dit vaak in de app van je energieprovider, een eerder uitgebrachte offerte of een maandoverzicht van wat je installatie heeft opgebracht.
Vraag vervolgens een expert om een gelijktijdigheidsberekening te maken om het deel eigen verbruik van energie en het deel terug levering in beeld te brengen. Dit houdt in: hoeveel opgewekte energie blijft er over als ik alle apparaten tegelijkertijd laat draaien?
2. Bespaar op je energieverbruik
Als je bespaart op je energieverbruik, gebruik je meer van je eigen opgewekte energie. Onderzoek daarom of er apparaten of processen zijn die je tijdelijk uit kunt zetten of na elkaar kunt laten draaien in plaats van tegelijkertijd. Op deze manier neem je meteen ook minder capaciteit in op het net.
3. Verschuif je verbruik naar wanneer je veel energie opwekt
Heb je apparaten of processen die veel energie kosten? Misschien is het mogelijk om het verbruik hiervan te verschuiven naar momenten waarop je veel energie opwekt. Zo lever je minder terug aan het net en blijft een groot deel in eigen gebruik.
4. Sla de opgewekte energie op
Een andere oplossing is het opslaan van je opgewekte energie op een batterij. Dit is handig wanneer je veel elektriciteit verbruikt buiten de zonuren. Breng goed in beeld wat het doel van de opslag is en om hoeveel energie het gaat. Deze gegevens zijn nodig om het benodigde vermogen en de opslagcapaciteit te bepalen.
Vervolgens kun je op zoek gaan naar een geschikte batterij. Er zijn een aantal partijen op de markt die een slimme batterij aanbieden. Hiermee wordt overtollig opgewekte energie opgeslagen en maak je ook buiten de zonuren gebruik van je eigen energieopslag.
Ontdek meer over netcongestie
MKB-Nederland organiseert in samenwerking met Kennispartner Huawei FusionSolar de bijeenkomst Netcongestie: ‘File op het elektriciteitsnetwerk’. Tijdens dit event op donderdag 8 februari wordt van alles verteld over de energie-uitdagingen én oplossingen van deze tijd. Zo ontdek je onder andere hoe je je bedrijf weerbaar kunt maken tegen netcongestie.