Deze site is een initiatief van VNO-NCW en MKB-Nederland

Grote ondernemingen moeten vanaf 2025 digitaal rapporteren via SBR: dit moet je weten.

Vanaf boekjaar 2025 geldt de verplichting tot digitaal deponeren bij de Kamer van Koophandel ook voor grote ondernemingen en daaraan verbonden middelgrote rechtspersonen. Deze verplichting betekent een belangrijke omslag voor grote ondernemingen en hun dochterbedrijven. De verplichting tot digitaal deponeren via SBR geldt voor boekjaren die starten op of na 1 januari 2025. Dit betekent dat je je nu al moet voorbereiden op deze wijziging.

Wat verandert er?

De inhoud van de jaarrekening verandert niet. Wat verandert is de wijze van aanlevering: digitaal en gestructureerd, zodat deze automatisch verwerkt kan worden.
Micro-, kleine en middelgrote ondernemingen waren al langer verplicht om digitaal te rapporteren, deze verplichting geldt nu ook voor grote ondernemingen. Je moet je jaarrapportage indienen in een digitaal formaat: XBRL (SBR Instance) of het nieuwe iXBRL (SBR Report Package).

Wat houdt (i)XBRL in?

Het is een open standaard voor het uitwisselen van financiële en bedrijfsinformatie in digitaal formaat. XBRL maakt het mogelijk om jaarrekeningen en andere rapportages gestructureerd, automatisch leesbaar en vergelijkbaar aan te leveren. Met XBRL kun je financiële gegevens zo vastleggen dat computers ze direct kunnen lezen en verwerken. Dit bespaart tijd, vermindert fouten en maakt het makkelijker om gegevens te analyseren en te vergelijken.

  • XBRL (SBR Instance): gestandaardiseerd en beperkt aanpasbaar;
  • iXBRL (SBR Report Package): flexibeler, visueel aantrekkelijker, geschikt voor maatwerk en duurzaamheidsinformatie.

Deponeren kan handmatig via het uploadportaal van de KvK of geautomatiseerd via rapportagesoftware of een dienstverlener.

Wat komt er op ondernemers af?

Als eerste inventariseer je of je onderneming onder de nieuwe verplichting valt. Je kan dit doen door met je accountant te bespreken welk scenario op jouw onderneming van toepassing is.

Om vervolgens aan de slag te gaan met deze vorm van digitaal rapporteren volg je deze drie stappen:

1. Kies het juiste format

Bij het digitaal aanleveren van je jaarrekening is het belangrijk dat je het juiste formaat kiest. Een SBR Instance is geschikt wanneer je jaarrekening binnen de standaard Nederlandse Taxonomie valt. Gebruik je eigen termen of moet je ook duurzaamheidsinformatie rapporteren? Dan is een SBR Report Package vereist.

2. Zorg voor technische omzetting

Is je jaarrekening nog op papier opgesteld? Dan moet je deze eerst omzetten naar een digitaal formaat. Stem af met je softwareleverancier over de keuzemogelijkheden die je hebt. Houd er rekening mee dat bij deze omzetting verschillen kunnen ontstaan tussen de originele versie en de digitale rapportage. Zorg ook voor technische validatie van je digitale rapportage vóór deponering.

3. Betrek je accountant tijdig

De accountant controleert de jaarrekening voordat je deze indient. Als je werkt met een SBR Report Package, moet de accountant toestemming geven om de controleverklaring toe te voegen. De omzetting van je jaarrekening naar dit digitale formaat valt niet onder de gewone controle. Daarom wil de accountant misschien extra controles doen voordat hij toestemming geeft. Op verzoek kan de accountant ook een extra opdracht uitvoeren om extra zekerheid te geven. Meer informatie hierover vind je in Audit Alert 50 van de NBA.

Tip: gebruik de overgangsperiode. Je kunt vrijwillig rapporteren over 2024 via het uploadportaal van de Kamer van Koophandel en daarmee testen en vertrouwd raken met elektronisch deponeren voordat het verplicht wordt over 2025.

Wat zijn de risico’s?

Een fout in je digitale jaarrekening kan vervelende gevolgen hebben. Let daarom goed op bij het opstellen van je SBR Report Package, want een onjuiste aanlevering kan leiden tot de volgende risico’s:

  • Inconsistenties tussen de visuele presentatie en de onderliggende XBRL-data.
  • Onjuiste interpretatie van financiële gegevens door gebruikers of toezichthouders.
  • Vertraging bij acceptatie door de KvK als het pakket technisch niet voldoet.

Waar vind je betrouwbare informatie?

Wil je zeker weten dat je goed voorbereid bent? Deze bronnen helpen je op weg met duidelijke uitleg, praktische tips en technische details.

  • NBA Alert 50: biedt uitgebreide uitleg over de rol van de accountant en de technische eisen van het SBR Report Package. Lees hier meer.
  • KvK: geeft praktische informatie over het indienen van jaarrekeningen en controleert of je digitale rapportage correct is ontvangen. Bekijk de KvK-pagina.
  • SBR Programma: bevat technische documentatie en de Regelgevende Technische Standaard (RTS) voor SBR. Bezoek SBR.nl.

Nu aan de slag

De overgang naar digitale deponering via SBR is een belangrijke stap richting efficiëntere en transparantere financiële verslaglegging. Door nu actie te ondernemen, voorkom je problemen bij deponering en waarborg je de betrouwbaarheid van je financiële informatie. Neem contact op met je accountant of raadpleeg de informatie op de websites van de KvK, NBA en SBR.

Grote ondernemingen moeten vanaf 2025 digitaal rapporteren via SBR: dit moet je weten.