Deze site is een initiatief van VNO-NCW en MKB-Nederland

Hoe gaan VNO-NCW en MKB-Nederland om met de Wet toekomst pensioenen?

Hoe gaan VNO-NCW en MKB-Nederland om met de Wet toekomst pensioenen? Rosa d’Adelhart Toorop, beleidssecretaris Pensioenen bij VNO-NCW en MKB-Nederland, vertelt je er meer over in dit artikel. 

Wat speelt er nu bij jullie rondom de Wet toekomst pensioenen (Wtp)?  

“De Wtp is de uitwerking van het Pensioenakkoord dat we in 2019 sloten met het kabinet en de vakbonden. Het Pensioenakkoord was een belangrijke mijlpaal om te komen tot een pensioenstelsel dat beter past bij deze tijd. Nu is het tijd om de opgeschreven plannen in praktijk te brengen.  

Veel werkgevers zijn al hard aan het werk om hun pensioenregeling over te zetten naar het nieuwe stelsel. Bij steeds meer werkgevers zijn zelfs de transitieplannen al afgerond. De verwachting is dat er de komende maanden nog veel werkgevers volgen. De eerste implementatieplannen zijn al door deze uitvoerders ingeleverd bij de toezichthouder. In deze plannen werken de pensioenuitvoerders uit hoe de nieuwe regeling geïmplementeerd wordt. 

Natuurlijk volgen we de politieke actualiteit ook op de voet. Er is in het verleden goed nagedacht over hoe ervoor gezorgd kan worden dat alle deelnemers het pensioen krijgen waar ze recht op hebben. Het is belangrijk dat de transitie goed verloopt. En dat er geen nieuwe regels worden bedacht waardoor opgebouwde pensioenen niet meer evenwichtig toegewezen worden aan de deelnemers die daar recht op hebben. Daarom hebben we samen met de vakbonden bij de Tweede Kamer benadrukt dat het onwenselijk is als er nu delen van de Wtp worden veranderd, waardoor dit evenwicht wordt verstoord.”

Wat doen jullie extra, per doelgroep, om ze te informeren en te betrekken?

“Informeren doen we intensief samen met andere partijen. En natuurlijk ook zelf. Met vakbonden, pensioenuitvoerders en het Ministerie van SZW hebben we het informatieplatform werkenaanonspensioen.nl opgezet. Dit platform is er om professionele belanghebbenden te informeren. Met die partijen werken we ook aan een publiekscampagne.

Daarnaast hebben we onze eigen voorlichtingsactiviteiten. Voor werkgevers met hun pensioenregeling bij een pensioenfonds zijn er speciale opleidingsmodules ontwikkeld in samenwerking met SPO/Nyenrode. Daarnaast proberen we met podcasts, artikelen en webinars werkgevers zo goed mogelijk te activeren en informeren.  

Voor doelgroepen zoals vrijwillig aangesloten werkgevers, zelfstandigen en werkgevers zonder pensioenregeling is er ook specifieke informatie. Bijvoorbeeld webinars. Voor zelfstandigen is er een serie van uitlegvideo’s over het belang van en mogelijkheden voor inkomen voor later.”

Welke tips heb je voor pensioenfondsen?

“Net als voor werknemers, is pensioen voor veel werkgevers complex. Terwijl het een ontzettend belangrijke én dure arbeidsvoorwaarde is. De Wtp is een uitgelezen kans om werkgevers en werknemers te laten zien hoe belangrijk pensioen is. Investeer daarom om de pensioenaanpassingen zo simpel en toegankelijk mogelijk te maken voor werkgevers. Zodat zij hun pensioenregeling goed kunnen uitleggen aan hun werknemers. Vaak gaan werknemers met pensioenvragen immers als eerste naar hun werkgever. De werkgever is dichtbij en wordt vertrouwd. De Wtp is daarom een perfecte gelegenheid om het pensioenbewustzijn onder werkgevers en werknemers te vergroten!”

Hoe gaan VNO-NCW en MKB-Nederland om met de Wet toekomst pensioenen?