Marcel de Kok is sinds 1992 actief als ondernemer in de sportscholenbranche. Zijn meest recente wapenfeit is Lifetime Wellness: geen gewone sportschool, maar een leefstijl- en preventiecentrum. Hier kunnen niet alleen sporters terecht die meer kwaliteit willen, maar ook mensen met een medische aandoening die een deskundige begeleiding nodig hebben op het gebied van beweging en voeding.
Bij deze omschakeling naar een ander concept kreeg Marcel hulp van Jos, een consultant van het Ondernemersklankbord: “Ik kreeg het bedrijf eerst niet goed van de grond en dat leidde tot stress en geldzorgen. Jos timmerde recht wat scheef zat en hielp me om structuur aan te brengen in mijn activiteiten. Hij leerde mij om te focussen op langetermijnrelaties en niet op het snelle geld. Daardoor wist ik klanten en medewerkers aan me te binden, en kwam ik zelfs sterker uit de coronaperiode.”
Stevige basis
Op advies van Jos ontwikkelde Marcel zich tot sociaal-maatschappelijk ondernemer, met een sterke focus op preventie. Hij stootte zijn andere sportclubs af en stortte zich volledig op deze nieuwe tak van sport. Marcel: “Ik heb een opleiding tot leefstijlcoach gevolgd en trek daarmee nu andere doelgroepen aan. Ik zorg ervoor dat ik zelf veel contact heb met mijn klanten, mijn voelsprieten gericht op hun beleving. Daarom ben ik veel in de sportzalen en de andere ruimtes waar mijn klanten komen: op de werkvloer tref je de mensen, en dus ook de financiën waarvan je kunt leven. Het draait helemaal niet om die euro, dat is een denkfout die veel ondernemers maken. Het gaat er juist om dat je investeert in de band met klanten en medewerkers. Daardoor heb ik mezelf verzekerd van een stevige basis, die me de veerkracht geeft om zakelijke klappen op te vangen.”
Netwerk opbouwen
Neem nou de coronacrisis, die hem dwong om halsoverkop de tent te sluiten: “Natuurlijk krijg je dan een klap voor je kanis. Maar toen ik daarvan weer een beetje was bijgekomen, ging ik meteen tot actie over, zoekend naar oplossingen. Ik gebruikte die tijd ook om mijn netwerk binnen de gezondheidszorg op te bouwen en aan te halen, bijvoorbeeld met huisartsen, fysiotherapeuten en diëtisten. Door met hen samen te werken op het gebied van bewegen en preventie, vergrootte ik de zichtbaarheid van mijn bedrijf. Voor een doorsnee sportschool is dat netwerk niet zo relevant, maar voor dit concept is het cruciaal. Door er veel over te vertellen, ook in mijn eigen kring, kreeg ik een groeiende groep van ambassadeurs. Uiteindelijk kent iedereen wel iemand die getroffen is door kanker, obesitas of een niet-aangeboren hersenletsel. Dat je met deze groep werkt, dwingt respect af. Mond-tot-mondreclame is dan een krachtig instrument.”
Investeren in mensen
“Bij geldzorgen gaan veel ondernemers snijden in de kosten. Zij vergeten dan te investeren in hun klanten en medewerkers, terwijl daar juist de omzet zit. Natuurlijk, vanwege de hoge energieprijzen heb ik ook mijn douches tijdelijk afgesloten. Sommige activiteiten pakken we nu low budget zelf op en besteden we niet meer uit aan leveranciers. Maar ik heb nooit beknibbeld op de opleiding van mijn teamleden, omdat ik dankzij hen kan aansluiten op mijn doelgroep. En ik koester bewust mijn klanten. Toen we na corona bijvoorbeeld weer open mochten, kocht ik honderden bossen verse tulpen om hen te bedanken voor hun loyaliteit. Met zulke acties liepen we voor de troepen uit, in een combinatie van creativiteit en commercialiteit. Het zorgde ervoor dat onze klanten niet gingen shoppen en dat we veel nieuwe aanwas kregen. Nog steeds, trouwens.”
———————–
Tip van Marcel
“Focus niet te veel op de kosten, maar zorg voor een onderscheidend verdienmodel, waarmee je kansen in de markt kunt verzilveren. Het helpt je om klanten en medewerkers aan je binden.”