Deze site is een initiatief van VNO-NCW en MKB-Nederland

Jacco Vonhof: 'Schatplichtig aan laaggeletterde medewerkers'

Het is zo krom: de arbeidsmarkt zit te springen op mensen en toch staan veel mensen aan de kant. Een steeds digitalere wereld maakt het voor laaggeletterden moeilijker om mee te komen. Ondernemers kunnen een belangrijke rol spelen in het herkennen en bespreekbaar maken van dit onderwerp. ‘Wij zijn schatplichtig aan deze medewerkers’, zegt MKB-Nederland voorzitter Jacco Vonhof tijdens de opening van het Ontwikkeling Telt! Festival.

In de schoonmaak is 40% laaggeletterd

Vonhof: ‘Ik heb sinds mijn 22e een schoonmaakonderneming. Ik ben daarmee begonnen omdat ik – met alle respect – niet heel veel anders kon. Het was voor mij een defensieve keuze. In de loop der jaren heb ik heel veel mensen om me heen verzameld die je voor een deel tot de groep laaggeletterden zou kunnen rekenen. Als je weet dat 40% van de medewerkers in de schoonmaak laaggeletterd is, dan zou dat in mijn bedrijf voor zo’n 1000 mensen gelden.’

Doordat Jacco Vonhof vaak met de doelgroep te maken heeft, realiseert hij zich ook heel goed wat het precies betekent om laaggeletterd te zijn. ‘Dan neemt iemand een zoon of dochter mee naar het sollicitatiegesprek bijvoorbeeld. Wij trainen onze medewerkers erop om het gesprek over taalvaardigheden niet te ontwijken, maar om subtiel te vragen of we iets kunnen betekenen.’

Taalcursus voor nieuwkomers én voor Nederlanders

Werkgevers kunnen ontzettend veel betekenen voor medewerkers die laaggeletterd zijn. Funderingsbedrijf Van ‘t Hek in Zuidoostbeemster is zo’n bedrijf dat actief medewerkers helpt om zich te ontwikkelen. Aanvankelijk kwam dat door de instroom van nieuwkomers: maar toen ze taallessen voor medewerkers uit Polen en Syrië gingen organiseren, dachten ze ‘waarom ook niet voor de mensen die hier geboren zijn en moeite met taal hebben?’ En zo kwam het dat kraanmachinist Hen Haster zich op 55-jarige leeftijd tóch inschreef voor een cursus Nederlands.

Ontwikkeling Telt! Festival 13 oktober

Voor ondernemers die te weten willen komen hoe ze hun medewerkers kunnen stimuleren om zich te ontwikkelen, biedt het Ontwikkeling Telt! Festival veel interessants. Het online gedeelte van het festival is terug te kijken; de bijdrage van Jacco Vonhof op het Ontwikkeling Telt-festival vind je hier (eerst even aanmelden). Op 13 oktober volgt het fysieke programma, met – na de opening van nieuwe SER-voorzitter Kim Putters – om 11:00 onder meer een Virtual Reality training voor leidinggevenden om signalen te herkennen bij werknemers die moeite hebben met lezen en schrijven.

Laaggeletterdheid komt veel voor

In Nederland hebben maar liefst 1,8 miljoen mensen tussen de 18 en de 65 jaar moeite met lezen, schrijven of rekenen. Dat gaat zeker niet alleen om nieuwkomers: de helft van deze groep laaggeletterden is in Nederland geboren. De maatschappelijke gevolgen van laaggeletterdheid zijn groot: soms leidt niet goed kunnen lezen zelfs tot ongevallen, bijvoorbeeld in de procesindustrie.

Op de website van Taalakkoord, een initiatief van het ministerie van SZW, worden werkgevers ook opgeroepen werk te maken van taal op de werkvloer en zijn tal voor voorbeelden en tips te vinden. Werkgevers die met taal op de werkvloer aan de slag kunnen ook in aanmerking komen voor subsidie, meer informatie hierover is te vinden op de website Tel mee met Taal.

Jacco Vonhof: 'Schatplichtig aan laaggeletterde medewerkers'