Als jouw bedrijf ook toegankelijk is voor mensen met een beperking, heeft dat veel voordelen. Bovendien is het vaak makkelijker dan je denkt, vertelt Mohamed Nabih.
“Een winkelschap twee centimeter opschuiven maakt soms een wereld van verschil”, vertelt Mohamed Nabih, projectleider MKB Toegankelijk bij VNO-NCW en MKB-Nederland. “Als jij letterlijk wat meer ruimte maakt in het gangpad, kan iemand in een rolstoel makkelijker winkelen. Zulke kleine aanpassingen kosten niets. Je moet het maar net even weten.”
Toegankelijkheid levert veel op
Die bewustwording en kennis verspreiding, daarvoor zorgt het projectteam MKB Toegankelijk. Dat doen ze samen met experts op de deelgebieden fysieke, sociale en digitale toegankelijkheid. “We willen zorgen dat iedereen kan meedoen”, vertelt Nabih. “Met elke aanpassing maak jij als ondernemer mensen met een beperking minder beperkt. We willen voorkomen dat mensen onnodig achterblijven, dat past niet in een inclusieve samenleving.”
Er zijn ruim 2,5 miljoen mensen met een beperking. Door vergrijzing neemt dit aantal alleen maar toe. Als jouw winkel of horecazaak hier niet op ingericht is, sluit je dus een hoop potentiële klanten uit. Nabih: “Ook mensen met een beperking kopen cadeaus voor de familie en boeken vakanties.”
‘Ondernemers willen impact maken’
Het programma MKB Toegankelijk bestaat sinds 2017 en sindsdien hebben ondernemers flinke stappen gezet, vertelt de projectleider. Zo is inmiddels de fysieke toegankelijkheid in 22 winkelgebieden door heel Nederland verbeterd.
“Ondernemers werken graag mee als ze weten welke impact ze kunnen maken met kleine aanpassingen”, zegt Nabih. “Mkb’ers zijn tenslotte echte bouwers. Ze zijn maatschappelijk bewust en willen anderen helpen. Als wij laten zien hoe kleine aanpassingen kunnen leiden tot grote verbeteringen, gaan ze graag aan de slag.”
Fysiek: van pinautomaat tot drempel
Je kunt als ondernemer op drie punten de toegankelijkheid van je zaak verbeteren: fysiek, sociaal en digitaal. De eerste verbetering gaat over aanpassingen in je bedrijfspand. Denk aan een mobiel pinapparaat zodat ook klanten in een rolstoel makkelijk kunnen pinnen. Of stickers op glazen deuren, zodat slechtzienden er niet tegenaan lopen.
“Veel aanpassingen zijn verbazingwekkend goedkoop”, vertelt Nabih. “Als je drempel net iets te hoog is, kun je dat met een simpele drempelverhoger oplossen. Die kun je ook voor een paar tientjes bij de bouwmarkt krijgen. Vervolgens komen ook rolstoelgebruikers met gemak naar binnen.”
Sociaal: gastvrij verwelkomen
De sociale kant gaat over hoe je mensen met een beperking gastvrij benadert, legt Nabih uit. “Heeft je gast bijvoorbeeld een verstandelijke beperking en een begeleider, communiceer dan niet via de begeleider maar spreek de persoon direct aan”, tipt hij. “Praat duidelijk, maar zet geen raar stemmetje op.”
MKB Toegankelijk heeft ook een stoomcursus ‘Gebarentaal voor ondernemers’ en een Gebarenbibliotheek. Daarmee leer je onder andere hoe je dove en slechthorende klanten in gebarentaal welkom kunt heten. “Dit maakt echt impact”, belooft Nabih. “Als iemand zich prettig voelt in jouw zaak, zal hij terugkomen.”
Digitaal: een wereld te winnen
Ook online is het belangrijk om toegankelijkheid te zijn. Miljoenen Nederlanders kunnen namelijk niet vanzelfsprekend gebruik maken van websites of webshops. Bijvoorbeeld omdat ze slechtziend zijn of omdat ze geen muis kunnen bedienen.
“Er valt digitaal nog een wereld te winnen”, zegt Nabih. “Ook in de virtuele wereld mag niemand achterblijven.” Daarom heeft MKB Toegankelijk een zelfscan ontwikkeld waarmee je eenvoudig zelf kunt testen hoe je website scoort op digitale toegankelijkheid. Je krijgt direct praktische tips om je site te verbeteren.
Voordelen en nieuwe wetgeving
Bovendien komt er nieuwe wetgeving aan: de European Accesibility Act. Dat houdt in dat ondernemers vanaf 2023 te maken krijgen met nieuwe toegankelijkheidsrichtlijnen. Zij hebben daarna nog tot juni 2025 de tijd hun sites en webwinkels aan te passen, vanaf dat moment wordt namelijk gehandhaafd (micro-ondernemingen uitgesloten).
“Daarom voeren we campagne met de slogan ‘ben jij klaar voor 2025?’” vertelt Nabih. “Daarbij richten we ons zowel op de ondernemers die gebruik maken van websites als webbouwers, softwareleveranciers en hostingpartijen. Hoe eerder je begint met aanpassingen, hoe beter.”
Ook digitale toegankelijkheid heeft voordelen voor zowel klanten als ondernemers, benadrukt de projectleider. Uit onderzoek blijkt dat een betere toegankelijkheid de algehele kwaliteit van websites vergroot. Toegankelijke sites scoren hoger in Google. “Dat is voor alle klanten fijn en het verhoogt je conversie.”
Wil je weten hoe je jouw zaak zowel fysiek als digitaal toegankelijker kunt maken? Lees meer op https://www.mkbtoegankelijk.nl/