Een meerderheid van de werkgevers biedt vrouwen tijd en ruimte om te kolven of voeden tijdens het werk. Wel voldoen kolfruimtes maar zelden aan de wettelijke eisen en is er minimale kennis over regelgeving.
Dat blijkt uit een enquête van het Voedingscentrum onder ruim 800 werkgevers. Alhoewel het verplicht is dat vrouwen op hun gemak en hygiënisch kunnen kolven, zijn er veel werkgevers die dit niet nakomen. Één op de vijf heeft zelfs liever dat kolven niet onder werktijd gebeurt.
Tips voor een goede kolfruimte
Wil jij wél het verschil maken? Een kolfruimte moet aan een aantal belangrijke richtlijnen voldoen. Met deze tips maak je het als werkgever zo comfortabel mogelijk voor je werknemers.
- Zorg voor een ruimte die afgesloten kan worden.
- Zorg voor een ruimte die hygiënisch is.
- Kies voor een ruimte die voldoende privacy biedt. Bijvoorbeeld een kamer zonder al te veel ramen.
- Zet een aantal rustbanken of stoelen zo neer, dat er voldoende afstand is tussen vrouwen om te kolven.
- Zorg voor voldoende frisse lucht en eventueel ook klimaatbeheersing in de ruimte. Zo blijft de temperatuur aangenaam.
- Kies voor een ruimte zonder risico’s, zoals de aanwezigheid van gevaarlijke stoffen.
Het helpt ook uiteraard om feedback te vragen aan vrouwen die gebruikmaken van je kolfruimte. Blijf in gesprek en pas je ruimte aan waar mogelijk.
Lees ook: Ondernemer met schulden? Zo sluit je een saneringsakkoord