Deze site is een initiatief van VNO-NCW en MKB-Nederland

Medewerkersvrijwilligerswerk: wat levert het jouw bedrijf op?

Steeds meer mkb-bedrijven kiezen voor medewerkersvrijwilligerswerk. Een lang woord met een grote betekenis in onze samenleving.

Om medewerkersvrijwilligerswerk breed in de samenleving – en vooral bij bedrijven – bekend te maken, is Good Busy opgericht. Dit is een initiatief van de Vereniging Nederlandse Organisaties Vrijwilligerswerk (NOV) en wordt mede mogelijk gemaakt door het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

Op de website van Good Busy vinden betrokken bedrijven tools en inspiratie, zoals de strategische toolkit, de praktische toolkit en een leerzame businesscase, om op een impactvolle manier goed te doen. Medewerkersvrijwilligerswerk is zo’n voorbeeld van impactvol handelen. Het levert veel op voor de samenleving, je medewerkers én je bedrijf.

Wat is medewerkersvrijwilligerswerk?

Vrijwillige inzet door je medewerkers wordt ook wel medewerkersvrijwilligerswerk of ‘corporate volunteering’ genoemd. Dit houdt in dat medewerkers van een bedrijf vrijwilligerswerk doen voor non-profit organisaties of goede doelen. Binnen hun werktijd dragen ze een extra steentje bij aan de samenleving.

Dit kan via eenmalige of door langdurige activiteiten, met kennis (pro bono-werk) of hands on. Wat je ook doet, het doel is om samen – lokale – gemeenschappen te versterken en sociale impact te creëren.

De voordelen van medewerkersvrijwilligerswerk

Medewerkersvrijwilligerswerk heeft een aantal grote voordelen. Zo is er 57 procent minder verloop als een bedrijf een vrijwilligersprogramma aanbiedt. Hoe dat komt? Lees snel verder.

1. Medewerkers voelen zich vitaler

Medewerkersvrijwilligerswerk is effectiever voor de vitale gezondheid van je medewerkers dan het aanbieden van stress verlichtende diensten, zoals mindfulness of online coaching. Het zorgt er namelijk voor dat je medewerkers een positieve mindset krijgen, stress vermindert, nieuwe vaardigheden worden ontwikkeld en je medewerkers het gevoel hebben van een ‘doel’ in hun werkzaamheden. Het effect kan natuurlijk wel per medewerker variëren.

2. Goede buur

Als bedrijf wil je een belangrijke bijdrage leveren aan de maatschappij. Dat kan je bereiken door medewerkersvrijwilligerswerk te organiseren. Je geeft iets en krijgt ook veel terug: namelijk een blije samenleving.

3. Aantrekkelijke werkgever

Bedrijven die aan medewerkersvrijwilligerswerk doen worden gezien als een aantrekkelijke werkgever. Je werkt aan interne teambuilding, persoonlijke en professionele ontwikkeling, trekt specifiek talent aan en werkt aan betrokkenheid van je medewerkers. Alle ingrediënten om jezelf in de kijker te spelen als potentiële werkgever.

4. Bijdragen aan positiever arbeidsmarkt- en bedrijfsimago

Uit onderzoek van Geven in Nederland 2024 (uitgevoerd door de Vrije Universiteit Nederland) blijkt dat Nederlanders goed doen voor mens, maatschappij en milieu belangrijker vinden dan ooit. Meer dan de helft van de Nederlandse consumenten wil dat bedrijven laten zien hoe zij hun maatschappelijke verantwoordelijkheid nemen. Ook is het transparant communiceren over de doelstellingen een veelgenoemde wens.

5. Voldoen aan (aankomende) wet- en regelgeving

Er is een hoop wet- en regelgeving dat werkgevers verplicht om aan bepaalde sociale eisen te voldoen. Denk aan CSRD, ESG, de Sustainable Development Goals-regelgeving en de Social return opgave. Door medevrijwilligerswerk op te nemen in je organisatie, kun je de eerste stappen zetten om te voldoen aan deze verplichtingen.

Sociale impact in HR-beleid

Medewerkersvrijwilligerswerk draagt bij aan het werven, ontwikkelen en behouden van medewerkers. Ook kan het ingezet worden tijdens de employee journey om HR-doelen te behalen. In samenwerking met de experts van NVP (het netwerk voor HR professionals) ontwikkelde Good Busy een tweetal whitepapers over de sociale impact in HR-beleid. Je vindt op de pagina ook alle voordelen op HR-vlak.

Klaar voor medewerkersvrijwilligerswerk?

Neem vooral een kijkje op de website van Good Busy om meer te weten over medewerkersvrijwilligerswerk. Nog niet overtuigd? Misschien wel als je het volgende weet:

  • Het aantal bedrijven dat geeft ‘in de vorm van tijd’ is gestegen van 17 naar 29 procent.
  • Gemiddeld is 27 procent van de bedrijven in Nederland actief met medewerkersvrijwilligerswerk.
  • Medewerkers krijgen gemiddeld 28 uur per jaar beschikbaar van hun werkgever voor vrijwilligerswerk.
  • Veel ondernemers gingen je dus voor, je vindt hier mooie bedrijfsverhalen en krijgt handige tips uit eerste hand.

Doe dus vooral mee en maak net als alle andere bedrijven sociale impact.

Beeld: iStock

Medewerkersvrijwilligerswerk: wat levert het jouw bedrijf op?