De MIA en Vamil zijn bedoeld voor bedrijven die investeren in milieuvriendelijke technieken of bedrijfsmiddelen. Het zijn fiscale regelingen, bedoeld voor ondernemers die Vennootschaps- of Inkomstenbelasting betalen. De MIA wordt verrekend via een investeringsaftrek van de aanschafwaarde. Afhankelijk van de categorie waarin de investering valt, kan het percentage oplopen tot maximaal 45%. Via de Vamil kun je 75% van de investering afschrijven op een moment waarin je dat boekhoudkundig het beste uitkomt.
Waar moet ik dan aan denken?
Een belangrijk voorwaarde om gebruik te maken van de MIA/Vamil is dat de investering voorkomt op de Milieulijst. Dit is een lijst met waarin alle in aanmerking komende bedrijfsmiddelen en investeringen zijn ondergebracht in zes categorieën:
- grondstoffen en watergebruik, bijvoorbeeld de aanschaf van recyclingapparatuur
- voedselvoorziening en landbouwproductie zoals het investeren in een duurzame melkstal
- mobiliteit: denk aan de aanschaf van een elektrische bestelauto
- klimaat en lucht, waaronder het investeren in productieapparatuur waarmee het ontstaan van CO2 wordt voorkomen
- ruimtegebruik, zoals het vergroenen van een bestaand bedrijfsterrein
- gebouwde omgeving waarbij je kunt denken aan het verduurzamen van je bedrijfspand.
Gebruik maken van de MIA/Vamil
Als je gebruik maakt van de MIA/Vamil ben je in goed gezelschap: in 2021 maakten meer dan 14.000 bedrijven gebruik van deze regeling. Je kunt kiezen voor de MIA of de Vamil of een combinatie van beiden. Afhankelijk van het bedrijfsmiddel levert de MIA een aftrekpercentage op van 27%, 36% of 45% op. In combinatie met de Vamil kan dit een netto fiscaal voordeel opleveren van tot meer dan 14% van de investering. Alleszins de moeite waard dus, vanwege het milieu en het financiële voordeel! Je kunt de MIA het hele jaar door aanvragen bij RVO (Rijksdienst voor Ondernemend Nederland). Maar wel binnen drie maanden na aanschaf van het bedrijfsmiddel.