Deze site is een initiatief van VNO-NCW en MKB-Nederland

Vertrouwenslijn Afpersing: 0800-2800 200

De vertrouwenslijn afpersing van NL Confidential is een onafhankelijke hulplijn die klaar staat voor de ondernemer die zorgen heeft over afpersing. Het kan daarbij gaan om een fysieke vorm van afpersing, maar ook een digitale vorm (gijzelsoftware/ransomware). De gespecialiseerde en voor dit doel getrainde medewerkers bieden de afgeperste ondernemer, het slachtoffer, ondersteuning in een lastige situatie en adviseren hem of haar over de te nemen stappen.

Zoek hulp en advies!

Het is belangrijk dat ondernemers bij afpersing of dreiging van afpersing hulp zoeken en advies inwinnen bij de vertrouwenslijn afpersing. Bellen kan ook volledig anoniem. Desgewenst kunnen de medewerkers de ondernemer in contact brengen met politie en justitie zodat ook deze diensten zicht krijgen op het delict en de dader kunnen opsporen.

Slachtoffers die (fysiek of digitaal) afgeperst worden door criminele groeperingen blijken meer terughoudend te zijn in het doen van aangifte dan slachtoffers van andersoortige criminaliteit zoals overvallen of diefstal. Voor een goede aanpak is het uitermate belangrijk dat slachtoffers wel naar buiten durven te treden. De vertrouwenslijn afpersing vervult hierin een belangrijke rol.

De vertrouwenslijn afpersing van NL Confidential is 7 dagen per week van 10.00 – 17.00 uur te bereiken op nummer 0800 2800 200.

Hoe ziet afpersing eruit?

Afpersing kan fysiek plaatsvinden of digitaal en verschillende vormen aannemen, met zeer ernstige situaties. Een ondernemer is door de afpersing van criminelen niet meer baas over zijn eigen bedrijf met alle gevolgen van dien. De impact op slachtoffers is groot. In de afgelopen jaren hebben we daar helaas de nodige voorbeelden van gezien. Een boer die gedwongen wordt zijn stal ter beschikking te stellen aan drugscriminelen, een horecaondernemer die gedwongen wordt om beschermgeld te betalen aan een motorclub, een fruitimporteur die jarenlang gebukt gaat onder bedreiging en pogingen tot afpersing na de vondst van cocaïne, een ondernemer van wie het digitale netwerk weken onbereikbaar is na een cyberaanval, waardoor de hele bedrijfsvoering platligt en weken niet kan worden geproduceerd of geleverd.

Angst voor represailles, reputatieschade en gevoelens van schaamte zijn belangrijke redenen om geen hulp te zoeken bij de politie en geen aangifte te doen van afpersing. Hierdoor blijft de meldings- en aangiftebereidheid laag en afpersing vaak een verborgen delict.

Waarom is aandacht voor afpersing juist nu belangrijk?

De economische vooruitzichten zijn voor sommige ondernemers momenteel niet best. Financiële moeilijkheden liggen op de loer door een samenloop van omstandigheden. Er is minder liquiditeit in het bedrijf door de nasleep van de coronapandemie: het terugbetalen van compensatie, uitgestelde huren en uitgestelde belastingen. De gevolgen van de oorlog in Oekraïne laten zich ook voelen: prijzen voor energie en grondstoffen stijgen sterk, loonkosten gaan omhoog om de inflatie te compenseren. Bijkomend is het tekort aan personeel waardoor bedrijven niet optimaal kunnen draaien en eerder geschatte inkomsten niet halen. Horecaondernemers houden delen van hun terras dicht, (onderdelen van) bedrijven liggen stil, niet alle orders kunnen tijdig worden uitgevoerd, enz. Banken en andere financiers op hun beurt verstrekken minder leningen. Het gevolg: ondernemers komen financieel in de knel te zitten.

Een kat in nood maakt soms rare sprongen. Financiële kwetsbaarheid maakt ondernemers kwetsbaar voor ondermijnende criminaliteit. Criminelen bieden aan – in ruil voor diensten – de noodlijdende ondernemer financieel te ondersteunen. De ervaring leert echter dat voor deze ‘hulp’ een dure prijs moet worden betaald. Eenmaal in de greep, is het moeilijk om afscheid te nemen van criminele organisaties.

Voorkomen van afpersing

Een ondernemer die financieel kwetsbaar is, is extra kwetsbaar voor afpersing, bedreiging en intimidatie, zeker als ook de beveiliging niet op orde is. Ondernemers moeten daarom zorgen voor weerbaarheid, en preventieve maatregelen uitvoeren. Denk daarbij aan het checken van een investeerder, het uitvoeren van digitale updates, beveiliging van bedrijfsinformatie, doorvragen bij een aanbod.

Infographic

De bijgevoegde infographic legt kort uit hoe afpersing kan worden voorkomen, herkend en wat ondernemers kunnen doen.

Vertrouwenslijn Afpersing: 0800-2800 200