Deze site is een initiatief van VNO-NCW en MKB-Nederland

“Een toekomstbestendig pensioenstelsel waar ondernemers mee vooruit kunnen”

Jacco Vonhof is net begonnen aan een tweede periode van vier jaar als voorzitter van ondernemersvereniging MKB-Nederland. Over het nieuwe pensioenstelsel stelden wij Jacco een aantal vragen.

1. Op welke manier ben je betrokken geweest bij de totstandkoming van het pensioenakkoord?

Namens MKB-Nederland heb ik aan het pensioenakkoord meegewerkt en heb ik het ondertekend, samen met het kabinet, de bonden en de andere werkgeversorganisaties. Na jarenlang discussie, namen we met elkaar de verantwoordelijkheid om het pensioenstel aan te passen aan deze tijd. Het is alweer drie jaar geleden dat we het pensioenakkoord op hoofdlijnen sloten. Dat akkoord is nu uitgewerkt in een wet die hopelijk op 1 januari 2023 ingaat.

2. Pensioen. Is dat niet een hoofdpijndossier voor veel mkb’ers?

Het is inderdaad zo dat bij veel mkb-ondernemers het pensioenonderwerp vaak niet bovenaan het prioriteitenlijstje staat. Het is natuurlijk ook ingewikkelde materie. Maar pensioen is tegelijk een ontzettend belangrijk thema en werkgevers willen dit goed geregeld hebben voor hun medewerkers. Het is niet voor niets de duurste secundaire arbeidsvoorwaarde. Vaak komen medewerkers ook als eerste bij hun werkgever met vragen als “wanneer kan ik met pensioen” en “wat krijg ik dan ongeveer”.

3. Waarom kunnen mkb-ondernemers blij zijn met de nieuwe pensioenwet?

Het nieuwe pensioenstelsel zorgt voor stabiele en voorspelbare premies. Dat is wel zo fijn voor de bedrijfsvoering. Daarnaast wordt het pensioen begrijpelijker. Er komt een duidelijke relatie tussen hoeveel premie de werkgever en werknemer hebben ingelegd, het behaalde rendement en het opgebouwde pensioenvermogen.

Die transparantie draagt ook bij aan meer waardering voor de arbeidsvoorwaarde pensioen. Want zonder dat ze het doorgaans beseffen werken mensen vaak al minstens één dag in de week voor hun pensioen. Goed is ook dat het bij baanwisseling een stuk makkelijker wordt. Probeer voor nieuwe medewerkers nu maar eens de pensioenbijdrages te vergelijken met die van de ‘oude’ werkgever. Dat is gecompliceerd en geen mens die dat snel ziet. Straks is de toezegging simpel een percentage van het salaris. Dat maakt het veel beter vergelijkbaar.

4. Is het aanpassen van die pensioencontracten niet een hoop gedoe?

De meeste mkb-ondernemers zijn vaak (verplicht) aangesloten bij een bedrijfstakpensioenfonds. In dat geval worden de afspraken op het niveau van de sector aangepast, dus door de brancheverenigingen. Wel hebben individuele ondernemers vaak een rol bij het uitleggen van de nieuwe pensioenregeling aan hun medewerkers. Samen met andere organisaties hebben we daarom allerlei voorlichtingsmateriaal ontwikkeld, dat zij kunnen gebruiken om hun mensen te informeren.
Ook is er een grote groep mkb-ondernemers die een pensioenregeling hebben ondergebracht bij een verzekeraar of premiepensioeninstelling (ppi). Zij moeten wel zelf aanpassen. In de praktijk worden ze hier overigens veelal bij geadviseerd door hun eigen financieel adviseur.

Waar ik echt blij mee ben, is dat we specifiek voor deze groep een overgangsrecht hebben weten te regelen. Ondernemers die hun regeling hebben ondergebracht bij een ppi of verzekeraar kunnen ervoor kiezen alleen voor hun nieuwe medewerkers over te gaan naar het nieuwe pensioenstelsel. Dit voorkomt transitiekosten voor hen. Bovendien worden deze ondernemers dan ook niet geconfronteerd met het moeten opstellen van een complex transitieplan.

5. En hoe zit het met het pensioen van zelfstandige ondernemers?

Zelfstandig ondernemers moeten – net als nu – zelf hun pensioen regelen. Ondernemers bouwen hun pensioen vaak ook op andere manieren op, zoals via hun eigen bedrijf. Met de nieuwe regels voor pensioen krijgen zelfstandigen net zoveel ruimte om fiscaal voordelig pensioen op te bouwen. Wel zo eerlijk. Dat werd hoog tijd en past simpelweg bij een moderne arbeidsmarkt.

Bovendien kan het voor zelfstandigen aantrekkelijker worden om pensioen op te bouwen via een pensioenfonds. De mogelijkheden worden nu onderzocht.

6. Er zijn ook ondernemers die geen pensioenregeling aanbieden. Wat is je advies aan hen?

Het klopt dat niet alle werkgevers een pensioenregeling aanbieden. De nieuwe pensioenwet is voor hen een mooi moment om te bekijken of ze toch een pensioenregeling kunnen aanbieden. Zeker in een krappe arbeidsmarkt kan het aanbieden van een pensioenregeling juist aantrekkelijk zijn. Op de website geenpensioen.nl kunnen werkgevers een stappenplan vinden hoe ze tot een pensioenregeling kunnen komen.

We zien vooral dat kleinere werkgevers soms geen regeling aanbieden. Dat heeft er ook mee te maken dat het voor ondernemers vaak nog best een gedoe is om tot een pensioenregeling te komen. Daarom wordt er speciaal voor kleinere werkgevers ook een standaardpensioenregeling ontworpen. Ook wordt bekeken of er voor kleinere werkgevers een laagdrempeliger pensioenadvies mogelijk is.

7. Waar kunnen ondernemers makkelijk relevante informatie vinden?

We zijn begin dit jaar gestart met voorlichtingsactiviteiten onder de noemer ‘Het Nieuwe Pensioen’. Zo bieden we bijvoorbeeld podcasts en opleidingen aan op ondernemen.nl/hetnieuwepensioen. Op het informatieplatform werkenaanonspensioen.nl staan handige stappenplannen, tijdslijnen en veelgestelde vragen en antwoorden. Die helpen bij het maken van keuzes.

8. Welke tips wil je mkb-ondernemers meegeven?

De introductie van de nieuwe pensioenwet is een uitgelezen kans om een keer goed naar je pensioenregeling te kijken. En ook om je medewerkers te attenderen op hun eigen pensioensituatie. Als je als ondernemer bij een bedrijfstakpensioenfonds zit, volg dan goed de informatie die je van het fonds en van je branchevereniging ontvangt.

Met name als je niet bij een bedrijfstakpensioenfonds zit, raad ik aan tijdig met je financieel adviseur of verzekeraar te checken wat je mogelijkheden zijn en welke stappen je moet zetten. Het moment dat je huidige contract afloopt, kan bijvoorbeeld een logisch moment zijn om over te gaan.

“Een toekomstbestendig pensioenstelsel waar ondernemers mee vooruit kunnen”