Deze site is een initiatief van VNO-NCW en MKB-Nederland

Onderscheid je van je concurrent met een USP (Unique Selling Point)

Wat maakt jouw bedrijf en producten zo anders dan de concurrentie? Deze vraag is relevanter dan ooit. Nu meer ondernemers de sprong naar online ondernemen maken, moet je je onderscheiden van de massa. Daarom is het belangrijk om je Unique Selling Proposition (USP) te formuleren.

Tegenwoordig is online verkoop essentieel geworden. Het is belangrijker dan ooit om je te kunnen onderscheiden van de concurrent. Dit kun je bereiken met een USP.

Wat is een Unique Selling Proposition (USP)?

De Unique Selling Proposition (USP) is datgene wat jouw merk of product onderscheidt van de concurrent. Denk bijvoorbeeld aan prijs, kwaliteit of bijzondere eigenschappen van je product. Je hebt in elk geval één hoofd-USP nodig, eventueel aangevuld met minder belangrijke onderscheidende factoren.

Wanneer je een briljante uitvinding hebt gedaan, is het vaak makkelijker om een USP te bedenken dan wanneer je alledaagse producten verkoopt. Veel ondernemers vinden het dan ook lastig om te bepalen wat hun merk of product echt uniek maakt. In de meeste branches is er namelijk concurrentie. Het kan dan helpen om een groep tevreden klanten te vragen waarom ze voor jouw merk hebben gekozen, in plaats van voor de concurrent.

Lees ook: Aan de slag met Search Engine Optimization (SEO)

Waar gebruik je een USP voor?

Wanneer je helder in beeld hebt wat jouw bedrijf zo uniek maakt, kun je gerichte marketingacties uitvoeren die draaien om jouw USP. Voor jouw doelgroep is het dan helder waar je als bedrijf voor staat en wat ze van je kunnen verwachten.

Kom je erachter dat je eigenlijk helemaal geen uniek merk of product hebt? Dan is dit het perfecte moment om daar verandering in te brengen. Je kunt zelf iets unieks toevoegen aan je product of merk. Denk bijvoorbeeld aan een persoonlijk kaartje waarmee je het product verzendt, of doe de belofte dat je per verkocht product € 0,50 aan een goed doel doneert.

Voorbeelden van USP’s

Vind je het nog lastig om een goede Unique Selling Proposition te formuleren? Laat je dan inspireren door deze voorbeelden van bekende bedrijven:

Delivered within ’30 minutes, or free’ (Domino’s Pizza)

Domino’s Pizza had te maken met veel concurrentie, er waren immers veel pizzabakkers die misschien lekkerdere of authentiekere pizza’s konden bezorgen. Daarom besloot de keten in te zetten op bezorgsnelheid, met succes!

M&M’s: de chocolade smelt in je mond, niet in je hand

Chocolade is natuurlijk heerlijk, maar met warm weer zit al snel alles onder de bruine smurrie. M&M’s speelt hier handig op in door aan te geven dat hun snoepjes niet in je handen smelten.

We’re number two. We try harder (Avis)

Autoverhuurder Avis gebruikte het feit dat concurrent Herz beter verkoopt als marketingmiddel. Ze benoemden hiervoor het punt dat ze als nummer twee altijd harder zullen werken dan de nummer een.

Voorbeelden van minder goede USP’s

Helaas komen er ook veel matige voorbeelden voorbij. Hierbij een greep uit de USP’s van een aantal willekeurige webshops:

  • Gratis bezorging vanaf € 25,-
  • Snelle levering
  • Mooie producten voor een scherpe prijs

Deze voorbeelden geven stuk voor stuk een goed aanbod, maar zijn verre van uniek. Dat kan een stuk scherper geformuleerd worden.

Checklist: is mijn USP geschikt?

Wil je een goede Unique Selling Proposition formuleren? Gebruik dan deze handige checklist.

  • Is je USP echt uniek?
  • Heb je onderzoek gedaan naar de USP’s van de concurrenten?
  • Bestaat je USP uit één heldere zin?
  • Zijn je klanten bereid om te betalen voor dit voordeel?
  • Matcht je USP bij de verwachting van de doelgroep?

Nu aan de slag voor meer online succes

  1. Organiseer een (online) brainstorm over je merk, probeer hieruit op te maken wat jouw bedrijf uniek maakt.
  2. Ga online op zoek naar de USP’s van je concurrenten. Wat doe jij wat zij nog niet doen?
  3. Schrijf een aantal concept-USP’s op en leg ze langs de checklist hierboven. Kies de beste uit.

Beeld: iStock

Onderscheid je van je concurrent met een USP (Unique Selling Point)