Deze site is een initiatief van VNO-NCW en MKB-Nederland

De SLIM-subsidie (Stimuleringsregeling leren en ontwikkelen in het mkb)

Je wilt als werkgever dat je werknemers zich blijven ontwikkelen. Dat is goed voor hen, en voor jouw bedrijf. De overheid helpt jou om te investeren in de ontwikkeling van jouw werknemers, en doet dat onder meer door SLIM-subsidie beschikbaar te stellen.

Voor wie is de SLIM-subsidie bedoeld?

De SLIM-subsidie is in eerste instantie gericht op mkb-bedrijven. Dit zijn bedrijven met maximaal 250 medewerkers en een jaaromzet van minder dan €50 miljoen. Daarnaast kunnen ook grootbedrijven uit de sectoren landbouw, horeca en recreatie gebruikmaken van deze subsidie.

Waarvoor kun je de SLIM-subsidie aanvragen?

In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, is de SLIM subsidie niet bedoeld om kosten van cursussen, trainingen of opleidingen te vergoeden. Je kunt de subsidie wel inzetten om verbeteringen aan te brengen in jouw organisatie of bedrijf waardoor jouw personeel zich beter kan ontwikkelen. Voorbeelden hiervan zijn:

  • je laat een extern deskundige een plan opstellen waarmee de scholingsbehoefte specifiek voor jouw onderneming in kaart wordt gebracht
  • hoe zorg je dat alle medewerkers over de juiste competenties beschikken, ook in moeilijker tijden?
  • hoe houd je via praktijkleren de werknemersvaardigheden up-to-date?

Een leven lang ontwikkelen dus, waarbij zowel bedrijf als werknemers gebaat zijn.

Hoe ziet de SLIM-subsidie eruit?

Als je minder dan 50 werknemers hebt dan krijg je 80% van de voor subsidie in aanmerking komende kosten vergoed. Is je bedrijf groter dan bedraagt dit percentage 60%.

Belangrijk om te weten is dat de subsidiabele kosten minimaal 5.000 euro moeten bedragen. Zijn die kosten lager dan kun je dus geen SLIM-subsidie aanvragen. Als mkb-ondernemer kun je maximaal 24.999 euro subsidie ontvangen.

Ben je actief in de landbouwsector dan is dit bedrag gemaximeerd tot 20.000 euro.

Voordelen van de SLIM-subsidie

  1. Stimulering van een leercultuur: De subsidie maakt het financieel aantrekkelijk voor bedrijven om te investeren in de ontwikkeling van hun personeel. Dit kan leiden tot een meer gemotiveerd en beter opgeleid personeelsbestand.
  2. Verbeterde concurrentiepositie: Door te investeren in de kennis en vaardigheden van medewerkers, kunnen bedrijven hun concurrentiepositie verbeteren.
  3. Financiële ondersteuning: De SLIM-subsidie kan tot 80% van de kosten dekken voor bepaalde activiteiten die gericht zijn op leren en ontwikkelen.

Nadelen van de SLIM-subsidie

  1. Administratieve last: Het aanvragen van de SLIM-subsidie kan administratief belastend zijn. Het proces vereist gedetailleerde informatie over de activiteiten waarvoor subsidie wordt aangevraagd, net als een goede planning en documentatie.
  2. Beperkte beschikbaarheid: De SLIM-subsidie is populair en de middelen zijn beperkt. Hierdoor kan het voorkomen dat bedrijven hun aanvraag indienen, maar geen subsidie ontvangen omdat het budget op is.
  3. Voorwaarden: Er zijn voorwaarden verbonden aan de subsidie, waaronder de verplichting om bepaalde activiteiten uit te voeren binnen een vastgestelde periode. Dit kan voor sommige bedrijven moeilijk te realiseren zijn.
  4. Focust op bepaalde sectoren: Hoewel de subsidie breed toepasbaar is binnen het MKB, is het voor grootbedrijven beperkt tot specifieke sectoren.

Hoe kan je de SLIM-subsidie aanvragen?

De SLIM-subsidie kan niet het hele jaar door worden aangevraagd. Op de website van het ministerie van SZW vind je de actuele openstellingsdatum. Aanvragen doe je in het Subsidieportaal van Uitvoering van Beleid.

Beeld: iStock

De SLIM-subsidie (Stimuleringsregeling leren en ontwikkelen in het mkb)