Heb jij als ondernemer vragen over de inkomstenbelasting 2023? Je bent niet de enige. Op onze oproep om je vraag in te sturen zijn veel reacties gekomen. Hieronder vind je het antwoord van een medewerker van de Belastingdienst.
-
Wat zijn de regels voor zakelijke aftrekposten?
De kosten die je voor de bedrijfsuitvoering maakt en die direct betrekking hebben op je bedrijf, worden zakelijke kosten genoemd. Dit soort kosten zijn mogelijk aftrekbaar van je opbrengsten, waardoor je minder belasting betaalt. Maak je kosten voor zakelijke én privédoeleinden? Dan mag je alleen het zakelijke deel van de kosten aftrekken.
Dit zijn de regels:
- Je mag alleen zakelijke kosten aftrekken. Privé-uitgaven zijn niet aftrekbaar. Een privételefoonabonnement is bijvoorbeeld niet aftrekbaar, de zakelijke gesprekken die je via dat abonnement voert wél.
- Heb je een bedrijfsmiddel gekocht voor minder dan 450 euro? Dan mag je de aankoop in een keer aftrekken als zakelijke kosten. Is de aanschafwaarde hoger dan 450 euro? Dan moet je afschrijven op deze aankoop, zodat je elk jaar een deel van de kosten aftrekt.
- Heb je kosten gemaakt voor het opstarten van je bedrijf, zoals het verkennen van de markt? Die kosten mag je aftrekken.
- Als je de btw op de kosten kunt aftrekken in de btw-aangifte, trek je de kosten die je maakt af zónder btw. Doe je geen btw-aangifte? Of mag je de btw niet aftrekken in de btw-aangifte? Trek de kosten dan mét btw af in je belastingaangifte.
- Bewaar bonnen en facturen van zakelijke kosten. Je moet de Belastingdienst kunnen laten zien dat je de kosten hebt gemaakt én dat de kosten voor jouw onderneming waren.
Op de website van de Belastingdienst vind je een overzicht met mogelijke aftrekposten voor ondernemers.
Lees ook: De voordelen van de digitale VOG
-
Hoe zit het met de bijtelling op elektrische auto’s die ik zakelijk rijd?
Als je privé een elektrische auto rijdt die onderdeel is van je ondernemingsvermogen, moet je een bedrag bij je winst optellen voor het privégebruik. Tenzij je kunt aantonen dat je op jaarbasis niet meer dan 500 kilometer privé hebt gereden.
Voor volledig elektrische auto’s geldt een verlaagd bijtellingstarief. Dit is voor maximaal 60 maanden en afhankelijk van de datum waarop de auto voor het eerst in gebruik is genomen. Het verlaagde bijtellingstarief geldt vanaf 2019 voor slechts een deel van de cataloguswaarde. Dit wordt ook jaarlijks vastgesteld en kan dus wijzigen.
Voor het deel waarop het verlaagde bijtellingstarief niet mag worden toegepast geldt het normale bijtellingstarief uit het jaar waarop de auto op kenteken is gezet: 22% vanaf 2017 en 25% daarvoor.
Twee voorbeelden:
- Ligt de datum van het eerste gebruik in 2021, dan geldt voor 2023 de 12% bijtelling tot en met een cataloguswaarde van 40.000 euro. Voor het deel daarboven geldt het algemene bijtellingstarief van 22%.
- Ligt de datum van het eerste gebruik in 2022 dan geldt voor 2023 de 16% bijtelling tot en met een cataloguswaarde van 35.000 euro. Voor het deel daarboven geldt de bijtelling van 22%.
Op de website van de Belastingdienst vind je meer informatie.
-
Wat is voor zzp’ers veranderd in de belastingaangifte?
De volgende belastingzaken zijn in 2023 veranderd:
Zakelijk gebruik privévervoermiddel
Gebruikte je je privéauto, -motor of -fiets in 2023 ook zakelijk? Dan mag je voor de zakelijke ritten 0,21 euro per kilometer van jouw winst aftrekken. Dat is meer dan in 2022. Kosten zoals brandstof, verzekering, tol en parkeren zitten al in de 0,21 euro per kilometer verwerkt.
Investeringsaftrek
Investeerde je in 2023 in bedrijfsmiddelen, dan kun je mogelijk gebruik maken van de investeringsaftrek. Er zijn drie verschillende investeringsregelingen: de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA), milieu-investeringsaftrek (MIA) en energie-investeringsaftrek (EIA).
- Voor de KIA geldt dat het bedrag dat je van de winst mag aftrekken, afhankelijk is van het totaalbedrag dat je hebt geïnvesteerd.
- Van de MIA kun je gebruikmaken wanneer je in 2023 investeerde in nieuwe, milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen die het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat heeft erkend als milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen. Bekijk de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland voor de erkende milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen.
- Voor de EIA geldt dat je hiervoor kunt kiezen wanneer je hebt geïnvesteerd in nieuwe, energiezuinige bedrijfsmiddelen die het ministerie van Economische Zaken en Klimaat heeft erkend als energie-investeringen. Ook deze vind je op de website van Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.
Let wel op: kies je voor de energie-investeringsaftrek? Dan kun je geen milieu-investeringsaftrek krijgen voor diezelfde bedrijfsmiddelen. Je kunt de energie-investeringsaftrek wél combineren met de KIA. Kijk voor meer informatie op belastingdienst.nl/aftrekposten.
Bijtelling privégebruik zakelijke auto, fiets en woning
Rijd je privé met een auto of fiets of woon je in een woning die eigendom is van jouw onderneming? Dan moet je een bedrag bij de winst tellen voor het privégebruik van het zakelijke middel. De bijtelling voor het privégebruik van een zakelijke fiets is 7% van de consumentenadviesprijs van de fiets.
Willekeurige afschrijving bedrijfsmiddelen
In 2023 is er een eenmalige nieuwe regeling willekeurige afschrijving. De regeling geldt alleen voor bepaalde nieuwe bedrijfsmiddelen, zoals gereedschap en inventaris. Die bedrijfsmiddelen kun je voor maximaal 50% willekeurig afschrijven. Op het restant pas je de gewone afschrijving toe. De voorwaarden voor de willekeurige afschrijving zijn dat de aanschaf- en voortbrengingskosten in 2023 zijn gemaakt en dat je het bedrijfsmiddel vóór 1 januari 2026 in gebruik neemt.
Fiscale oudedagsreserve afgeschaft
Vanaf 1 januari 2023 kun je geen fiscale oudedagsreserve (FOR) meer vormen, omdat de FOR is afgeschaft. Heb je een FOR op de balans staan? Dan is het goed om te weten dat voor het afwikkelen van de FOR dezelfde regels gelden. Maar, je mag geen bedragen meer toevoegen aan een bestaande FOR. Hiervoor geldt één uitzondering: bij een gebroken boekjaar dat begint vóór 2023 en eindigt in 2023, kun je nog wel bedragen toevoegen over de periode in 2023.
-
Ik ben een startend ondernemer, waar moet ik op letten als ik de aangifte belastingaangifte doe?
Ben je ondernemer en sta je ingeschreven bij de KVK? Dat betekent niet automatisch dat je de aangifte als ondernemer moet invullen. Want daarvoor geldt een aantal voorwaarden. Met de OndernemersCheck controleer je met enkele eenvoudige vragen snel en anoniem of de Belastingdienst je als ondernemer voor de inkomstenbelasting ziet. Met de uitkomst bepaal je of jij je aangifte als ondernemer of als particulier moet invullen.
Ook kun je mogelijk gebruikmaken van de startersaftrek. Dit is mogelijk als je in de afgelopen 5 jaar bent gestart met je onderneming en meer dan 1.225 uur hebt gewerkt. Over 2023 mag je met de startersaftrek € 2.123 extra van je winst aftrekken. In de eerste vijf jaar dat je ondernemer bent, mag je drie keer gebruikmaken van de startersaftrek.
Let op: om gebruik te kunnen maken van de startersaftrek moet je aan twee voorwaarden voldoen:
- Je hebt recht op zelfstandigenaftrek.
- Je was in 1 of meer van de 5 voorgaande jaren geen ondernemer, en je paste in die periode niet meer dan 2 keer de zelfstandigenaftrek toe.
-
Heb je slimme tips die ik als ondernemer zou moeten weten?
Doe je als ondernemer zelf aangifte? Gebruik dan de aangiftechecklist voor ondernemers. Zo doe je goed voorbereid en soepel belastingaangifte. Mogelijk kun je gebruikmaken van extra aftrekposten, zoals de zelfstandigenaftrek of de mkb-winstvrijstelling.
Om je aangifte goed te doen, is het belangrijk dat je administratie up-to-date is. Boekhoudsoftware kan hierbij helpen.
Houd ook het hele jaar goed je uren bij. Om gebruik te kunnen maken van bepaalde aftrekposten moet je voldoen aan het urencriterium. Dat houdt in dat je in 2023 minimaal 1.225 uren aan je onderneming hebt besteed. Dat gaat van klantafspraken en het maken van offertes tot het bijwerken van je zakelijke e-mail. Bewaar dus ook je agenda, offertes en zakelijke e-mails goed.