Deze site is een initiatief van VNO-NCW en MKB-Nederland

Waarom mkb-bedrijven juist nu subsidie moeten aanvragen bij het Fonds Bestrijding Kinderarbeid (FBK)

Mkb-ondernemers die hun productieketen in kaart willen brengen en willen onderzoeken of daar kinderarbeid in voorkomt, kunnen vanaf 2 juni weer projectvoorstellen indienen bij het Fonds Bestrijding Kinderarbeid (FBK).

Grote uitdagingen
Kinderarbeid is niet direct een onderwerp dat bij mkb-bedrijven hoog op de agenda staat, maar eigenlijk zou dat wel moeten. Met nieuwe Europese wetgeving voor de deur op het gebied van maatschappelijk verantwoord ondernemen, krijgen mkb-bedrijven in bepaalde risicosectoren, zoals de kleding- en textielsector, de koffie- en cacaosector en de grondstoffensector, steeds meer te maken met MVO-verplichtingen.

We zien dat veel mkb-bedrijven huiverig zijn om met kinderarbeid aan de slag te gaan. En dat begrijpen we, want mkb-bedrijven staan voor grote uitdagingen als het gaat om het bestrijden van kinderarbeid in hun keten. Ze zijn vaak maar een kleine schakel in een grote internationale keten en denken daarom geen invloed te hebben. En door de beperkte capaciteit binnen het bedrijf ligt de focus op de kernactiviteiten, stelt Anne Kempers, programmacoördinator bij FBK.

Wiel niet opnieuw uitvinden
Maar mkb-bedrijven hoeven niet zelf het wiel opnieuw uit te vinden. Bij FBK terecht kunnen ze terecht voor advies op maat en financiële steun. Bijvoorbeeld voor het uitvoeren van een risico analyse of – bij vermoedens van kinderarbeid – voor het opzetten van een interventieproject in het productieland. Per project is 475.000 euro beschikbaar. Ook is er al veel kennis en expertise voorhanden waar bedrijven gebruik van kunnen maken.

Verschil maken als sector
De private sector bestaat wereldwijd voor 90% uit mkb-bedrijven. Samen met micro-bedrijfjes en zelfstandigen nemen ze bijna 70 procent van de totale werkgelegenheid voor hun rekening . Deze macht van het aantal is enorm en kan helpen bij het uitoefenen van sector-brede druk. Gezien hun enorme bereik en invloed kunnen mkb-bedrijven als katalysator fungeren om veranderingen aan te jagen, ook in de strijd tegen kinderarbeid.

Bovendien zijn mkb-bedrijven, in vergelijking met grotere ondernemingen, veel flexibeler en kunnen ze sneller reageren. Wanneer bedrijfseigenaren persoonlijk geëngageerd zijn, kunnen mkb-bedrijven in betrekkelijk korte tijd een groot verschil maken, vooral omdat ze zelf kunnen beslissen en niet eerst managers, directeuren of aandeelhouders hoeven te overtuigen. Daarnaast zijn werknemers trots om voor zo’n werkgever te werken, wat van invloed is op hun motivatie en productiviteit en wat zijn weerslag heeft op het bedrijfsresultaat.

Subsidie, kennis en netwerk
Op dit moment ondersteunt het FBK ruim 40 projecten in meer dan 20 landen. Bij al deze projecten zijn Nederlandse ondernemers betrokken, variërend van kleine koffie- en cacaoproducenten, actief in West-Afrika tot aan kledingbedrijven in India en importeurs van hazelnoten uit Turkije. De kennis en ervaringen die we binnen deze projecten opdoen delen we weer met nieuwe ondernemers. Ook helpen we nieuwe ondernemers aan relevante partijen waarmee ze kunnen samenwerken. En daar zit ook onze toegevoegde waarde; het kunnen aanbieden van een juiste mix van subsidie, kennis en netwerk, aldus Anne Kempers.

Kortom, genoeg redenen om contact op te nemen voor een vrijblijvend adviesgesprek met een van de FBK-adviseurs.

FBK staat open vanaf 2 juni voor het indienen van quickscans (verplicht). Tot 13 oktober kunnen projectvoorstellen worden ingediend. Meer informatie staat op www.rvo.nl/fbk

Waarom mkb-bedrijven juist nu subsidie moeten aanvragen bij het Fonds Bestrijding Kinderarbeid (FBK)