Deze site is een initiatief van VNO-NCW en MKB-Nederland

Wat betekent de Kaderrichtlijn Water (KRW) voor mijn bedrijf?

De Europese Kaderrichtlijn Water (KRW) is sinds 2000 van kracht en heeft als doel om het oppervlakte- en grondwater in Europa schoon, gezond en ecologisch in balans te houden. Voor ondernemers die direct afvalwater lozen op oppervlaktewater, betekent dit dat zij te maken hebben met specifieke verplichtingen en uitdagingen.

Impact op jouw bedrijf 

Loost jouw bedrijf stoffen op oppervlaktewater die onder de KRW vallen? Zorg er dan voor dat de concentraties altijd onder de vastgestelde milieukwaliteitsnormen blijven. Met de immissietoets controleer je of de lozing binnen de belastbaarheid van het betreffende waterlichaam past. Op die manier voorkom je verslechtering van de waterkwaliteit en draag je bij aan een goede ecologische toestand. 

 

Vergunningen en meldingen 

Het lozen van afvalwater op oppervlaktewater is alleen toegestaan met een geldige vergunning onder de Omgevingswet. Rijkswaterstaat en de waterschappen controleren of ondernemers zich houden aan de vergunningseisen. Dat doen ze door toezicht te houden en te handhaven als er een overtreding wordt geconstateerd. Het is dus belangrijk om te weten of jouw vergunning actueel is en KRW-proof.

 

KRW Self Assessment: is jouw vergunning KRW-proof? 

Om snel inzicht te krijgen in de KRW-risico’s en de status van je vergunning, is er het KRW Self Assessment. Deze tool helpt ondernemers met een lozingsvergunning om te beoordelen of zij aan de KRW-eisen voldoen. 

Het self assessment bestaat uit twee delen: 

Deel 1: KRW-quickscan

In dit deel ontdek je of jouw lozingswater KRW-risicostoffen bevat. Je krijgt inzicht in het waterlichaam waarop je loost, of dit voldoet aan de KRW-normen, en voor welke stoffen er aandacht nodig is. 

Deel 2: Vergunning-check

Op basis van de quickscan kun je vervolgens checken of je vergunning nog up-to-date is. Je krijgt een concreet stappenplan aangereikt waarmee je je huidige vergunning kunt checken op andere stoffen die nodig zullen zijn voor het herzien van je vergunning, en gesprekken met je bevoegd gezag. 

Heb je een vergunning voor directe lozing op oppervlaktewater of een meldingsplicht voor lozing op het riool? Dan is het verstandig om het Self Assessment te doorlopen en te controleren of jouw lozing voldoet aan de actuele wet- en regelgeving. Zo voorkom je verrassingen én onderneem je duurzaam.

 

Stappen voor naleving 

Om te voldoen aan de KRW, kun je als ondernemer de volgende stappen zetten: 

  1. Ontdek welke schadelijke stoffen vrijkomen in jouw bedrijfsproces. 
  2. Voorkom dat deze stoffen via emissies het bedrijf verlaten. 
  3. Vervang of verwijder deze stoffen in je proces of uit het afvalwater. 
  4. Controleer of er nog stoffen via het lozingswater in bodem, lucht of water terechtkomen.
     

Toekomstige ontwikkelingen 

De KRW is geen statisch beleid. In 2027 verloopt een belangrijke deadline voor de kwaliteit van het water in Nederland. Daarna volgen deadlines in 2033 en 2039, waarbij de lijst met gereguleerde stoffen verder wordt uitgebreid. Het einddoel? Zero Pollution in 2050. Voor ondernemers betekent dit dat ze alert moeten zijn, moeten blijven verbeteren en waar nodig moeten investeren in schonere processen.
 

Meer weten of aan de slag? 

Wil je weten waar jouw bedrijf staat en hoe je aan de eisen van de KRW kunt voldoen? Doorloop het KRW Self Assessment en ontdek of jouw vergunning nog voldoet aan de actuele wetgeving. 

Heb je vragen? KRW-support is de helpdesk voor vragen over de Kaderrichtlijn Water (KRW) en het KRW Self Assessment. In opdracht van VNO-NCW en MKB-Nederland ondersteunt Royal HaskoningDHV je met advies op maat om te voldoen aan de KRW-richtlijnen. 

Wat betekent de Kaderrichtlijn Water (KRW) voor mijn bedrijf?