Deze site is een initiatief van VNO-NCW en MKB-Nederland

Wat is wijsheid bij een bestaande beschikbare premieregeling?

Leon Mooijman, pensioenconsultant bij AWVN, verzorgt berekeningen en voert het gesprek met de ondernemingsraad en vakorganisaties om te komen tot goede afspraken. Hij vertelt vanuit de actuele praktijk. 

Nieuwe afspraken 

De komende twee jaar staat pensioenland voor een flinke uitdaging: sociale partners moeten nieuwe afspraken maken over beschikbare premieregelingen. Veel regelingen zijn nu nog gebaseerd op een leeftijdsafhankelijke staffel, maar aan dat model komt een einde. Het pensioenteam van AWVN pleit ervoor om niet automatisch te kiezen voor eerbiedigende werking, maar serieus te onderzoeken of een vlakke pensioenpremie voor álle werknemers niet een beter alternatief is. 

Twee keuzes 

Als werkgever zijn er grofweg twee keuzes: 

  1. Eerbiedigende werking: de huidige medewerkers behouden de staffel; nieuwe medewerkers krijgen een pensioenregeling met een vlakke premie.
  2. Voor iedereen vlak: de hele pensioenregeling wordt omgezet naar een vlakke premie. 

Klinkt eenvoudig, maar de impact is groot. 

Nabestaandenpensioen 

Het nabestaandenpensioen moet altijd worden aangepast voor álle werknemers. Dat gebeurt via het normale arbeidsvoorwaardentraject. Ook het vaststellen van de vlakke premie voor nieuwe medewerkers, als gekozen wordt voor de eerbiedigende werking, verloopt via de route van het reguliere arbeidsvoorwaardentraject. 

Wat zien wij uit de eerste vingeroefeningen?  

De overstap naar een vlakke premie voor iedereen kost op korte termijn een paar procent van de salarissom extra. Dat is een optelsom van twee effecten. Als eerste omdat jonge medewerkers meteen een hogere premie-inleg krijgen. En daarnaast dat oudere werknemers moeten worden gecompenseerd omdat de vlakke premie lager is dan de leeftijdsafhankelijke premie.  

Voordelen 

Toch kleven er stevige voordelen aan keuze ‘vlakke premie voor iedereen’: 

  • Iedereen zit in dezelfde regeling, Dat is wel zo eerlijk en overzichtelijk. 
  • De vlakke premie sluit aan bij modern werkgeverschap en is straks de norm. 
  • De regeling wordt eenvoudig te budgetteren. 
  • En het beheer van de regeling wordt een stuk makkelijker doordat er maar één pensioenregeling is.

Breder kijken 

De wet stelt dat cao-partijen de compensatie gezamenlijk moeten invullen. Daarom is het cruciaal om breder naar de arbeidsvoorwaarden te kijken. Denk aan: 

  • een lagere structurele loonsverhoging, ten gunste van pensioen; 
  • het verhogen van de werknemersbijdrage; 
  • de kost voor de baat laten gaan: de initieel hogere kosten dalen op termijn; 
  • of het schrappen van regelingen die hun doel allang voorbij zijn. 

Puzzel 

Zo’n puzzel vraagt om creativiteit én samenwerking, en dat het loont de moeite. Lukt het écht niet, dan is er altijd nog de eerbiedigende werking. Al moet gezegd worden dat ook die optie op termijn duurder wordt. Denk bijvoorbeeld aan het hogere prijskaartje van het nieuwe nabestaandenpensioen, de extra kosten doordat de bestaande medewerkers de staffel doorlopen en de extra kosten als de instroom vooral uit jongeren bestaat. 

Kortom: niets doen is geen optie. Aan de slag. 

Wat is wijsheid bij een bestaande beschikbare premieregeling?