Deze site is een initiatief van VNO-NCW en MKB-Nederland

Alles over de WBSO-subsidie voor ondernemers

Met de WBSO-subsidie (Wet Bevordering Speur- en Ontwikkelingswerk) wil de overheid innovatie, onderzoek en ontwikkeling in bedrijven stimuleren. Je kunt belastingvoordeel krijgen voor research- en developmentwerk.

De fiscale regeling is bedoeld om bedrijven en zelfstandigen te ondersteunen bij de kosten van innovatieprojecten. Denk aan de ontwikkeling van nieuwe producten, processen of software. Het belastingvoordeel ontvang je door korting te krijgen op de loonkosten van personeel dat zich bezighoudt met een innovatieproject.

Voor wie is de WBSO bedoeld?

De WBSO is bedoeld voor:

  • Bedrijven (zowel mkb als grootbedrijf) die zich bezighouden met innovatie.
  • Zelfstandigen (zzp’ers) die innovatief werk verrichten.
  • Start-ups en scale-ups die nog in een vroege fase van productontwikkeling zitten.

Hoe werkt de WBSO?

De WBSO is een fiscale stimuleringsregeling. Dit betekent dat je belastingvoordeel kunt krijgen als je bepaalde activiteiten verricht. Die korting wordt berekend over de R&D-loonkosten die je maakt en bedraagt (voor 2024):

  • 32% over de eerste 350.000 euro aan R&D-(loon)kosten (40% voor starters)
  • 16% over het meerdere.

Als je behalve loonkosten ook andere R&D-gerelateerde investeringen hebt gedaan, dan mag je die bij de loonkosten optellen.

Voordelen van de WBSO

  1. Kostenverlaging: De WBSO vermindert de loonkosten van personeel dat bezig is met een innovatieproject, door de af te dragen loonheffing te verlagen.
  2. Innovatie wordt gestimuleerd: Omdat de financiële drempel lager wordt, wordt het makkelijker om innovatieve projecten uit te voeren.
  3. Fiscale voordelen voor zelfstandigen: Zelfstandigen krijgen een extra aftrekpost op hun inkomstenbelasting als ze minimaal 500 uren per jaar besteden aan WBSO-projecten.

Nadelen van de WBSO

  1. Extra administratie: Het aanvragen van de WBSO-subsidie kan complex en tijdrovend zijn. Als bedrijf moet je van tevoren goed aan kunnen geven uit welke werkzaamheden jouw WBSO-project bestaat en hoeveel uren je verwacht daarmee bezig te zijn. Maar je moet ook achteraf kunnen aantonen dat je dit allemaal hebt gedaan. Zorg daarom voor een goede administratie.
  2. Strikte voorwaarden: Niet alle activiteiten komen in aanmerking voor de WBSO. De projecten moeten voldoen aan een aantal voorwaarden. Zo kun je alleen subsidie aanvragen over toekomstige werkzaamheden. Lees hier meer over de voorwaarden.
  3. Onzekerheid over goedkeuring: Niet elke aanvraag wordt goedgekeurd, wat kan betekenen dat bedrijven vooraf kosten maken zonder dat ze een garantie hebben op subsidie.

Waar kan je de WBSO aanvragen?

De WBSO-subsidie kan worden aangevraagd via de website van RVO (Rijksdienst voor Ondernemend Nederland). De aanvraag verloopt digitaal via het eLoket van de RVO-website. Het is mogelijk om meerdere keren per jaar een aanvraag in te dienen, afhankelijk van de fase van je project. Je hebt voor je aanvraag bij RVO wel Eherkenning nodig.

Beeld: iStock

Alles over de WBSO-subsidie voor ondernemers