Deze site is een initiatief van VNO-NCW en MKB-Nederland

Netcongestie: terugkijken webinar

Drukte elektriciteitsnetwerk

De drukte op het elektriciteitsnet neemt al een tijd toe. Er is meer vraag naar stroom door de steeds verdergaande digitalisering, het groeiende bezit van elektrische apparaten en ook elektrische auto’s. Maar ook omdat steeds meer huishoudens en bedrijven de overstap maken van fossiele brandstoffen naar schonere energie bijvoorbeeld van zonnepanelen of windmolen.

Die ontwikkeling was al gaande, gestimuleerd door de wens duurzamer te leven en produceren. Dit proces is nog eens aangewakkerd door de hoge energieprijzen als gevolg van de oorlog in Oekraïne en de boycot van Russisch gas.

Onze netten zijn echter onvoldoende toegerust op al die extra drukte: er ontstaat op steeds meer plekken file, transportschaarste of netcongestie in jargon. Bedrijven die een nieuwe elektriciteitsaansluiting willen, of willen uitbreiden krijgen daardoor vaak van hun netbeheerder te horen dat er geen plek voor ze is op het stroomnet. Er wordt hard gewerkt aan verzwaring, maar dat zal onvoldoende zijn om aan de stijgende vraag te voldoen.

Wat kunnen we hieraan doen?

Wat dan wel? Hierover organiseerden VNO-NCW en MKB-Nederland samen met netbeheerder Liander op 24 januari een webinar voor bedrijven. Liander neemt de kijkers mee in de oorzaken van netcongestie en wat zij op korte en lange termijn doen om de transportschaarste op te lossen. Ook komt er een praktijkcasus aan het woord die een lokale oplossing biedt.

Dit webinar is interessant voor ondernemers die beter willen begrijpen waarom de uitbreiding van het net zo lang op zich laat wachten en welke mogelijkheden het bedrijfsleven ondertussen zelf heeft om aan de slag te gaan.

Terugkijken webinar

Bekijk hier het webinar en de presentatie.

Vragen? Neem contact op met Suzanne Klaassen van VNO-NCW en MKB-Nederland via klaassen@vnoncw-mkb.nl.

Netcongestie: terugkijken webinar