Deze site is een initiatief van VNO-NCW en MKB-Nederland

Terugkijken: PFAS webinars nieuwe wetgeving

Wat zijn PFAS?

PFAS is een verzamelnaam en staat voor per- en polyfluoroalkylstoffen. Deze groep van duizenden chemische stoffen is door mensen gemaakt en komt van nature niet voor in het milieu. PFAS hebben handige eigenschappen: ze zijn bijvoorbeeld water-, vet-, vuil- en stofafstotend. Ze kunnen goed tegen warmte en worden niet gemakkelijk aangetast door andere chemische stoffen. Vandaar dat PFAS voorkomen in tal van producten, van brandblusschuim tot cosmetica of papier. Maar ook in ons afvalwater. PFAS zijn in het nieuws door de zorg over PFAS in de bodem, in voeding of consumentenproducten. PFAS waar zorgen over bestaan zijn bijvoorbeeld PFOA, PFOS, en GenX-stoffen. Lees hier meer over PFAS.

 

Verbod

Nederland werkt samen met een aantal andere landen aan een Europees verbod op het gebruik van PFAS. In januari dienden ze hiervoor een zogenoemd PFAS-restrictie-dossier in bij het Europees Agentschap voor chemische stoffen (ECHA). Dit voorstel is op 7 februari openbaar gemaakt. https://echa.europa.eu/nl/-/echa-publishes-pfas-restriction-proposal Hierna volgt een publieke consultatie en uiteindelijk een advies aan de Europese Commissie. In 2025 zou het verbod op PFAS van kracht moeten worden.

Bedrijven zullen zich moeten voorbereiden op het komende verbod. Samen met de overheid en kennisinstellingen bundelt het bedrijfsleven daarom nu al kennis en acties in het Nationaal Actieprogramma PFAS, een samenwerking tussen het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, VNO-NCW en MKB-Nederland.

Samen met de VNCI, de branchevereniging voor de chemische industrie, organiseerden VNO-NCW en MKB-Nederland een drietal online kennissessies waarin uitgebreid ingegaan wordt op de volgende vragen:

 1. Wat zijn PFAS eigenlijk? Met medewerking van Mira Sys (onderzoeksjournalist van Follow The Money, gespecialiseerd in bodem en milieuwetgeving) en Marleen Pauwels & Ton Manders (beide Cefic, Europese koepel van chemiebedrijven)
  1. Kijk hier het webinar terug
  2. Download hier de presentatie
 2. Wat gebeurt er in het Nationaal Actieprogramma PFAS? Met medewerking van Peter de Putter (ministerie van Infrastructuur en Waterstaat), Wim Boeken (Rijksdienst voor Ondernemend Nederland) en Hans Slenders (ingenieurs- en adviesbureau Arcadis)
  1. Kijk hier het webinar terug
  2. Download hier de presentatie
 3. Hoe werkt het Europese restrictie-proces? Met medewerking van Margaret Wouters, Thijs de Kort en Richard Luit (RIVM/Bureau Reach).
  1. Kijk hier het webinar terug
  2. Download hier de presentatie
  3. Bekijk de Q&A
Terugkijken: PFAS webinars nieuwe wetgeving