Deze site is een initiatief van VNO-NCW en MKB-Nederland

‘Werkgevers ontzorgen bij keuzes’

Jochem Dijckmeester, voorzitter van Pensioenfonds PGB, vertelt erover.

  • Wat voor pensioenfonds is Pensioenfonds PGB?

Pensioenfonds PGB is een multisectoraal fonds en voert pensioenregelingen uit voor 16 verschillende sectoren. Zeven sectoren zijn verplicht aangesloten. Vanuit 9 sectoren zijn er vrijwillige aansluitingen. We verzorgen het pensioen van ongeveer 450.000 deelnemers en ruim 4.000 werkgevers. Pensioenfonds PGB biedt nu, naast de middelloonregeling, een beschikbare premieregeling en een combinatieregeling aan (combinatie van een middelloonregeling en beschikbare premieregeling).

  • Wat vindt Pensioenfonds PGB van belang?

We vinden het belangrijk dat het nieuwe pensioen goed aansluit bij onze werkgevers en sectoren én dat het voor iedereen goed uitpakt. Daarom bereiden we ons al geruime tijd voor op de nieuwe regels voor pensioen. Dat doen wij niet alleen, maar samen met onze sociale partners en werkgevers. Met elkaar. Voor elkaar.

  • Op welke onderdelen kunnen vrijwillig aangesloten werkgevers en sociale partners bij Pensioenfonds PGB eigen keuzes maken? En waarin niet?

Omdat elke vrijwillig aangesloten werkgever en verplicht aangesloten sector verschillend is, kunnen zij zelf beslissen hoe hun nieuwe pensioenregeling er bij ons uitziet. Dat betekent dat we voor de transitie naar het nieuwe pensioen enkele honderden transitieplannen verwachten te ontvangen. Alle transitieplannen verwerken we tot één overkoepelend implementatie- en communicatieplan. Om op tijd klaar te zijn voor de transitie, trekken we samen op met sociale partners en werkgevers en begeleiden we hen bij de te maken keuzes.

Pensioenfonds PGB heeft bepaalde keuzes die passen binnen de nieuwe regels voor pensioen al vastgesteld, zoals de doelstelling en invulling van de solidariteitsreserve. Daarmee ontzorgen we werkgevers in de veelheid aan keuzes en behouden we de voordelen van collectiviteit en kostenefficiënte uitvoering.

Binnen de nieuwe pensioenregelingen kunnen werkgevers verschillende keuzes maken over het ouderdomspensioen, nabestaandenpensioen en premievrijstelling bij arbeidsongeschiktheid. Zij kiezen zelf voor bijvoorbeeld de hoogte van de premie, het maximum pensioengevend salaris, de franchise (deel van het salaris waarover geen pensioen wordt opgebouwd) en hoeveel partnerpensioen wordt verzekerd. Daarnaast kunnen werkgevers en sociale partners boven op de basispensioenregeling kiezen voor aanvullende collectieve regelingen en producten voor hun werknemers.

  • Hoe begeleiden jullie als fonds jullie aangesloten werkgevers en sociale partners bij keuzes en een evenwichtige transitie?

Wij begrijpen dat er de komende tijd veel van werkgevers en sociale partners wordt gevraagd om tot een transitieplan te komen. Daarom ondersteunen wij hen op verschillende manieren in de transitie. Zo informeren we hen over de keuzemogelijkheden bij Pensioenfonds PGB met (online) presentaties en een heldere brochure. Een online dashboard geeft sociale partners en werkgevers binnenkort inzicht in de effecten van de transitie naar het nieuwe pensioenstelsel. Het ondersteunt hen bij het maken van de arbeidsvoorwaardelijke afspraken over de nieuwe pensioenregeling. Op basis van al deze informatie over de nieuwe PGB-pensioenregeling maken werkgevers en sociale partners hun keuzes.

Alle afspraken en keuzes die werkgevers en sociale partners maken, worden vastgelegd in een zogeheten transitieplan. Pensioenfonds PGB helpt met het schrijven hiervan. Wij hebben een sjabloon gemaakt voor het transitieplan waarin de arbeidsvoorwaardelijke afspraken worden vastgelegd. Op die manier kunnen werkgevers en sociale partners gemakkelijk hun keuzes invullen. De impact van de keuzes op de evenwichtigheid maken we inzichtelijk aan de hand van een dashboard met werkgever-specifieke transitieberekeningen. In dit dashboard kunnen zij de transitie-effecten zien van bepaalde keuzes die zij zelf nog kunnen maken. En wat het effect is van de overstap naar de nieuwe regeling. Dit helpt om evenwichtige keuzes te maken. Zo komt de werkgever tot het uiteindelijke transitieplan.

  • Sommige werkgevers en verplichtgestelde sectoren hebben ook nog een vrijwillige excedentregeling. Welke keuzes moeten zij maken?

Bij Pensioenfonds PGB kunnen werkgevers en sociale partners ook de excedentregeling zelf vormgeven. Zij maken daarin keuzes over bijvoorbeeld een hogere premie of maximaal salaris ten opzichte van de basispensioenregeling (solidaire of flexibele premieregeling). Werkgevers kunnen een excedentregeling afsluiten die dezelfde soort premieregeling is als de basispensioenregeling. Is de basispensioenregeling bijvoorbeeld een flexibele premieregeling? Dan is de excedentregeling ook een flexibele premieregeling. Zo bouwen deelnemers een aanvullend pensioen op zoals ze dat al gewend zijn. Deze keuzes kunnen werkgevers en sociale partners ook vastleggen in ons sjabloon transitieplan. Dat geldt zowel voor vrijwillig aangesloten werkgevers als werkgevers die verplicht zijn aangesloten en een vrijwillige excedentregeling bij ons onderbrengen.

  • Hoe zorgt Pensioenfonds PGB voor een heldere uitleg aan de werkgevers, actieve deelnemers, slapers en pensioenontvangers?

Door goed te luisteren naar de sociale partners, werkgevers en deelnemers, laten we onze dienstverlening goed aansluiten bij hun wensen en versterken we de klantrelaties.

In de overgang naar het nieuwe pensioen willen we de klantbeleving van onze sociale partners, werkgevers en deelnemers blijvend verbeteren. Door vanuit klantgerichtheid te sturen op klantbehoeften. We benaderen onze werkgevers, actieve deelnemers, slapers en pensioenontvangers zo gericht mogelijk via diverse kanalen en middelen. We informeren hen over het proces, de politieke en wettelijke ontwikkelingen en de ontwikkelingen bij Pensioenfonds PGB, zodra dat kan en relevant is. Dit doen we via onze magazines, digitale nieuwsbrieven, de publieke website en onze speciale themapagina over het nieuwe pensioen.

  • Op welke manier wordt werkgevers nog meer houvast geboden?

Onze werkgevers en sociale partners namen we eerst mee via webinars en informerende gesprekken over het nieuwe pensioen. De informatie wordt steeds specifieker en meer gericht op de keuzes en het handelingsperspectief van werkgevers en sociale partners bij het opstellen van de transitieplannen. Verder geven we (online) presentaties aan werkgevers en sociale partners over de keuzemogelijkheden die zij hebben binnen het nieuwe pensioen en bij Pensioenfonds PGB. En we ondersteunen hen om tot een transitieplan te komen. Tot slot kunnen werkgevers en deelnemers met vragen terecht bij onze Werkgeversdesk en Klantenservice. Zo trekken we samen op en luisteren we goed naar wat onze klanten denken en voelen. En dat geeft financieel en sociaal houvast.

‘Werkgevers ontzorgen bij keuzes’