Deze site is een initiatief van VNO-NCW en MKB-Nederland

Coronatoegangsbewijs: vragen en antwoorden

Vanaf 25 september moet er in alle horeca, bij evenementen (zoals festivals en publiek bij professionele sportwedstrijden) en bij vertoning van kunst en cultuur (zoals in bioscopen en theaters) gewerkt worden met het coronatoegangsbewijs voor iedereen vanaf 13 jaar. Dat geldt binnen én buiten, met én zonder vaste zitplaats. Vanaf 14 jaar moet het gebruik van het coronatoegangsbewijs samen met het ID worden gecontroleerd.

Heb je vragen?
Het KVK Coronaloket is op werkdagen tussen 8.30 en 17.00 uur bereikbaar voor je ondernemersvragen via: 0800 21 17.

Je krijgt een coronatoegangsbewijs als je volledig bent gevaccineerd, een geldig herstelbewijs hebt of een negatieve testuitslag van maximaal 24 uur oud. Op deze manier wordt het risico van besmetting zo laag mogelijk gehouden en kan iedereen zo veilig mogelijk samen komen. Iedere Nederlander kan bovengenoemd bewijsmateriaal toevoegen aan zijn persoonlijke coronapaspoort. Dit paspoort is beschikbaar in een digitale en een papieren vorm, met QR-code. De coronapas is te gebruiken binnen de Europese Unie (EU); er komt geen Europese app voor het paspoort. In Nederland wordt de bestaande CoronaCheck-app gebruikt als digitale coronapas. De QR-codes die deze app aanmaakt, zijn vanaf juli 2021 overal in Europa leesbaar. Wie een coronatest doet om toegang te krijgen tot een evenement of een locatie, betaalt hier vooralsnog niets voor.

Bij de entree scan je de QR-code in de CoronaCheck-app van je bezoeker. Bij een groen scherm volgt een controle van het legitimatiebewijs en eventueel van het toegangskaartje of de reservering. Daarna mag de bezoeker toegelaten worden. Zijn privacygevoelige medische informatie blijft geheim. Want jij kunt niet zien of hij gevaccineerd, getest of immuun is. Wel zie je initialen en een deel van de geboortedatum. Zo kun je met een ID-bewijs nagaan of je de juiste persoon voor je hebt. Overigens genereert de app 2 verschillende codes: 1 voor in Nederland en 1 voor Europa. Wanneer een QR-code in het buitenland wordt afgelezen, is wel zichtbaar of een persoon gevaccineerd, negatief getest of hersteld is.

Om de QR-code te scannen, heb je een app nodig op je smartphone. De Coronacheck Scanner-app werkt op elke smartphone. Het scannen werkt eenvoudig. Voor meer informatie of voor het raadplegen van een helpdesk in het geval het scannen niet lukt, kijk op coronacheck.nl. Het is dus niet nodig om apparatuur aan te schaffen.

Als jouw klant de CoronaCheck-app wil gebruiken voor het bezoeken van jouw locatie of evenement, dan moet hij eerst digitaal zijn vaccinatiegegevens ophalen. Daarvoor logt hij binnen de app in met zijn DigiD. Als iemand bij vaccinatie toestemming heeft gegeven, haalt de app automatisch vaccinatiegegevens op bij de GGD, het RIVM of het ziekenhuis.

De regering verplicht het gebruik van de coronapas vanaf 25 september op verschillende locaties. Bij alle restaurants, cafés en clubs moeten ondernemers bezoekers bij de deur controleren. Controle wordt ook de standaard in de culturele sector. Met het uitvoeren van controles aan de deur mogen bijvoorbeeld bioscopen, theaters en stadions weer volledig worden gevuld.

Voor het aanmaken van de QR-code, is een internetverbinding nodig. Je kunt jouw bezoekers daarom het beste adviseren om de code in de CoronaCheck-app thuis vast aan te maken. De app kan de code vervolgens opslaan. Een internetverbinding bij de toegang van jouw locatie is daarom niet noodzakelijk voor bezoekers. Voor enkel het tonen van een QR-code in de CoronaCheck-app hoeft je bezoeker namelijk niet online te zijn.

Bezoekers die geen CoronaCheck-app willen of kunnen gebruiken, kunnen ook een papieren paspoort gebruiken. Deze variant kan geprint worden via coronacheck.nl/nl/print