Deze site is een initiatief van VNO-NCW en MKB-Nederland

Stappen naar een financieel gezonde toekomst

Door de coronacrisis zijn veel ondernemers getroffen en financieel in zwaar weer terechtgekomen.
Kamp jij ook met geldzorgen? Op deze pagina geven we 7 manieren waarmee jij weer grip kunt krijgen op je financiën:

  1. Maak een overzicht van je schulden

De eerste stap bij geldzorgen is om deze inzichtelijk te maken. Vul bijvoorbeeld de Toekomstcheck in om inzicht te krijgen in de geldstromen binnen jouw bedrijf. Staat er elke maand wel voldoende geld op je rekening om aan verplichtingen te voldoen?

Ook is het verstandig om een goede boekhouder of accountant in de arm te nemen die jouw financiële plaatje duidelijk kan uitleggen, zodat je jouw geldzaken stapje voor stapje op orde kunt brengen. Hier vind je betaalbare administratiekantoren met het NOAB-keurmerk. Heb je een middelgroot bedrijf? Dan kan een accountant via NBA ook passend zijn.

  1. Gebruik hulp van organisaties

Je hoeft het niet allemaal alleen te doen. Heb je ondersteuning nodig om uit de schulden te komen? Onderzoek dan via Geldfit Zakelijk welke hulp voor jou beschikbaar is. Zo vind je hier vrijwilligersorganisaties die jou begeleiden naar een financieel gezonde toekomst, een Ondernemersklankbord en kun je direct al jouw vragen stellen via het telefoonnummer 0800-8115.

  1. Vraag belastinguitstel aan bij de Belastingdienst

Heb je het financieel erg zwaar door een opgelopen belastingachterstand? Dan kan het helpen om belastinguitstel aan te vragen. De laatste informatie over het uitstel van de belastingbetaling vind je hier.

  1. Maak gebruik van schuldhulpverlening

Vanuit het zelfstandigenloket van jouw gemeente kun je samen de mogelijkheden van zakelijke schuldhulpverlening onderzoeken. Sommige gemeenten verzorgen dit zelf. Andere gemeenten maken gebruik van de diensten van ingehuurde partijen die hierin gespecialiseerd zijn.

  1. Werk aan een financieel gezonde toekomst

Zit je als ondernemer tijdelijk in een lastige situatie, maar zie je zeker perspectief voor je onderneming? Onderzoek dan de mogelijkheden voor een financieel gezonde toekomst. Neem bijvoorbeeld contact op met MKB Doorgaan om te ontdekken hoe je dit kunt aanpakken.

  1. Onderzoek of het beter is om te stoppen

Het kan zijn dat je twijfels hebt over het voortzetten van je onderneming. Moet je doorgaan of is het verstandiger om te stoppen (en wellicht opnieuw te beginnen)? Ga hierover in gesprek met de bedrijfsadviseur van jouw branchevereniging, de professionals van Over Rood, het Ondernemersklankbord of het zelfstandigenloket in jouw gemeente.

  1. Zoek hulp als je het psychisch zwaar hebt

Merk je dat je het psychisch zwaar hebt door je geldzorgen? Neem dan contact op met de Noodlijn voor mkb’ers, een initiatief van IMK en Ondernemend Nederland. Zij zijn te bereiken via telefoonnummer 088-9990000. Zo leer je beter met je financiële problemen omgaan en kun je (samen) werken aan oplossingen.


Kijk op ondernemen.nl/geldzorgen voor meer handreikingen, tools en tips om uit de financiële problemen te komen.