Online verkoop flink gestegen in 2020
Sinds het uitbreken van de coronacrisis heeft er een massale verschuiving van fysieke naar online verkoop plaatsgevonden. Veel ondernemers moesten de deuren gesloten houden en gingen op zoek naar andere kanalen om hun producten te verkopen.
De verschuiving van alleen een fysieke winkel naar de toevoeging van één of meer online kanalen, heeft zijn vruchten afgeworpen. Volgens het CBS was de internetomzet van de detailhandel in het vierde kwartaal van 2020 maar liefst 55,6% hoger dan in 2019.
Welke online-verkoopkanalen zijn er allemaal?
In dit overzicht zetten we de belangrijkste verkoopkanalen voor je op een rij. Bij elk verkoopkanaal zie je in een oogopslag wat de voor- en nadelen zijn.
De webshop
We beginnen met het meest voor de hand liggende online-verkoopkanaal: de webshop. Welke voor- en nadelen horen hierbij?
Voordelen
Het is tegenwoordig relatief eenvoudig om zelf een webshop te starten. Er zijn veel tools beschikbaar waarmee je zelf een site kunt ontwerpen en voor een laag bedrag per maand kunt laten hosten. Betaalmethodes moet je nog wel zelf toevoegen. Een groot voordeel van een eigen webshop is dat je met analysetools als Google Analytics direct inzicht hebt in het gedrag van je bezoekers.
Nadelen
Als je hoger in de zoekresultaten van Google en Bing wilt komen, is het zaak om een goede SEO-strategie te implementeren en regelmatig iets nieuws toe te voegen. Houd ook de gevaren van cybercrime in gedachten. Wat doe je bijvoorbeeld als je webshop gehackt is?
Platforms
Onder platforms vallen bijvoorbeeld het Nederlandse bol.com, maar ook internationale spelers als Amazon en Alibaba. Wanneer je kiest voor verkoop via platforms, wordt je veel uit handen genomen. Je producten worden verkocht via deze derde partij, waardoor je de betaling ook niet zelf hoeft te regelen.
Voordelen
Een groot voordeel van platforms is dat je een veel groter bereik kunt behalen dan met je eigen webshop. Je lift namelijk mee op het verkeer van het platform. Je hebt geen onderhoudskosten of hostingkosten, in plaats daarvan betaal je een percentage commissie over alles wat je verkoopt. Bij bepaalde platforms, zoals Bol.com, is het ook mogelijk om voor een meerprijs de opslag van producten en verzending door het platform te laten regelen.
Nadelen
Een nadeel van de inzet van platforms is dat je als merk minder zichtbaar bent. Jouw logo en merk worden wel geplaatst, maar de bestelling loopt via het platform.
Verkopen via social media
Tegenwoordig is het ook mogelijk om via social media te verkopen. Soms hoeven klanten hiervoor zelfs het medium niet te verlaten. Dat kan bijvoorbeeld op Facebook met Facebook Shops. Je kunt ook op Instagram verkopen, in dit geval leid je de klanten direct vanuit een post naar je productpagina. Dit kan door middel van productstickers (bij minder dan 10.000 volgers) of links in je berichten.
Voordelen
Een groot voordeel van verkoop via social media is dat je de producten aanbiedt op een plek waar klanten inspiratie opdoen. De producten zijn direct in actie te zien.
Nadelen
Wanneer je weinig verkeer hebt op je socialmediakanalen, wordt er ook weinig verkocht. Een ander nadeel is dat wanneer je klant niet op jouw website komt, je veel data misloopt.
Van singlechannel naar omnichannel
De meeste ondernemers starten met één verkoopkanaal. Ze verkopen dus bijvoorbeeld alleen via een fysieke winkel, of alleen via een platform. Dit wordt ook wel singlechannel genoemd. Het is slimmer om meerdere platforms te gebruiken, zodat je kunt profiteren van de verschillende voordelen. Dit wordt ook wel multi-channel genoemd.
Nog beter is het om verschillende verkoopkanalen in te zetten om elkaar te versterken. De contactmomenten sluiten perfect op elkaar aan. Dit wordt ook wel omnichannel genoemd. Denk bijvoorbeeld aan een situatie waarbij de klant in de winkel (kanaal 1) naar een bepaald product kijkt, maar niet de juiste maat kan vinden. De verkoper kan vervolgens de juiste maat bestellen in de webshop (kanaal 2) en deze bij de klant thuis laten leveren.
Nu aan de slag voor meer online succes
- Bekijk de verschillende voor- en nadelen in dit artikel en bepaal welk verkoopkanaal je het meeste aantrekt.
- Doe goed onderzoek voordat je je definitieve keuze maakt. Tijd voor een rondje Google dus!
- Maak een mindmap waarin je verschillende manieren schetst om jouw verkoopkanalen te verbinden tot een omnichannel strategie.