Hoe ziet de markt eruit en wat is jouw rol daarin? Voordat je aan de marketing van je bedrijf begint, is het belangrijk om dit te weten. Met dit handige stappenplan kun jij meteen aan de slag met marktonderzoek.
Stap 1: Spreek niet over, maar mét je doelgroep
Veel ondernemers denken dat ze een goed beeld hebben van hun doelgroep, maar hebben dit nooit getoetst. In een marktanalyse doe je niet alleen maar deskresearch (het raadplegen van al bestaande bronnen), maar ook fieldresearch. Dit wil zeggen dat je in gesprek gaat met je potentiële klanten.
Dat kan letterlijk, door middel van (online) interviews of focusgroepen. Dit wordt ook wel kwalitatief onderzoek genoemd. Daarnaast kun je gebruik maken van surveys, dat wordt kwantitatief onderzoek genoemd. De twee vormen van onderzoek vullen elkaar aan.
Tijdens dit onderzoek vraag je de doelgroep bijvoorbeeld hoe ze de keuze maken voor een product of merk. Welke problemen ervaren ze die jouw bedrijf zou kunnen oplossen? Zo kom je erachter wat je moet doen om deze nieuwe doelgroep aan te boren. Kies daarom voor deze fase geen vaste klanten, maar juist mensen die je bedrijf nog niet kennen.
Stap 2: Maak een concurrentieanalyse
Grote kans dat je niet de enige partij op de markt bent. Daarom is het belangrijk om goed in beeld te hebben wie je concurrenten zijn. Hoe is jouw product anders dan dat van hen? Maak een opsomming van al je directe én indirecte concurrenten met een omschrijving van wat zij anders doen dan jij.
Stap 3: Ga in gesprek met bestaande klanten
Vervolgens ga je het gesprek aan met je huidige klanten. Wat vinden zij van je product, wat kan er beter en wat missen ze nog? Zo kun je ook mogelijke upsell-kansen onderzoeken. Dit is ook het ideale moment om te onderzoeken of je doelgroep zit te wachten op online verkoop.
Wanneer je klanten in je fysieke winkel benadert, kun je ze bijvoorbeeld vragen of ze geïnteresseerd zouden zijn in het online bestellen van je producten. Welke verkoopkanalen, bezorgmethoden en betaalmogelijkheden vinden zij prettig?
Stap 4: Maak een SWOT-analyse van je bedrijf
Tot slot is het zaak om de sterke en zwakke kanten van je onderneming goed in kaart te brengen. Een populaire methode is de SWOT-analyse. Hierbij maak je een inventarisatie van de sterktes (Strengths), zwaktes (Weaknesses), kansen (Opportunities) en bedreigingen (Threats) voor jouw organisatie. Gebruik hiervoor de gegevens die je hebt verzameld in de eerste drie stappen. Dat kan er dan als volgt uit zien:
- S: Het bedrijf heeft veel loyale klanten die erg tevreden zijn over het brede aanbod, de hoge kwaliteit van producten en de klantenservice.
- W: We zijn nog niet gestart met online verkoop, hierdoor lopen we een doelgroep mis die het prettig vindt om producten thuis te laten bezorgen.
- O: Bestaande klanten geven aan geïnteresseerd te zijn in nieuwe producten en een online verkoop een goed idee te vinden.
- T: Concurrent X is gestart met online verkoop via een webshop en een platform. Het gevaar is dat onze potentiële klanten bij hem kopen vanwege het gemak.
Nu aan de slag voor meer online succes
- Doe grondig onderzoek naar je doelgroep, zodat je goed weet wat zij precies verwachten.
- Grote kans dat je niet alleen bent op de markt. Bestel een paar producten bij je concurrenten om uit te vinden hoe goed de services en kwaliteit is.
- Onderzoek de sterke en zwakke punten van je bedrijf met een SWOT-analyse.