Thema's
- Instroom
Subbranches: bedrijfscatering, institutionele catering, school/onderwijscatering, inflight catering
Van contractcatering is sprake als er een langdurige overeenkomst is tussen cateraar en bedrijf. Er zijn verschillende vormen van contractcatering te onderscheiden: bedrijfscatering (veruit de grootste branche), institutionele catering (zoals ziekenhuizen en gevangenissen), schoolcatering en inflight catering (aan boord van vliegtuigen, als onderdeel van de grondafhandeling).
De contractcatering profiteert van het feit dat veel bedrijven zich zo veel mogelijk beperken tot hun kernactiviteiten en andere activiteiten uitbesteden. De gedachte hierachter is dat gespecialiseerde bedrijven dit goedkoper of efficiënter kunnen, door grootschalige inkoop of het centraal bereiden van warme maaltijden. De tijd dat dat nog wel eens ten koste ging van smaak, kwaliteit en dienstverlening ligt achter ons. Moderne cateraars houden rekening met de wensen van de klant.
Steeds strengere wetgeving en voortdurend veranderende eetgewoonten maken dat cateraars zichzelf en hun assortiment steeds moeten vernieuwen.
van alle medewerkers werkt parttime
van alles medewerkers is ouder dan 40 jaar
Cateraars hebben de afgelopen jaren flink te lijden gehad onder corona. Bedrijfsrestaurants verloren in de eerste fase van de coronacrisis gemiddeld 80% van hun omzet. De totale omzet daalde in 2020 met €1.249 miljoen, een daling van 36,6%. Hoewel de branche in 2021 met 9,5% groeide, was dat niet voldoende om de krimp in 2020 helemaal goed te maken.
Na de coronaperiode is de branche blijvend veranderd en heeft men te maken met een aantal ontwikkelingen in de markt die belangrijk zijn voor de toekomst zoals gezondheid, duurzaamheid en beleving. Door flexibeler te worden kan de branche inspelen op de veranderende vraag en bezetting van de kantoren. Ook kunnen cateraars innoveren met nieuwe concepten, zoals digitale bestelplatforms, foodboxen, take-away en delivery services om aan te sluiten op innovatie en behoeften vanuit de markt.
Werkenden in de branche
In de branche zijn veel oudere werknemers actief. 75% is ouder dan 40 jaar, 46% is tussen de 50 en 58 jaar. Een relatief oud personeelsbestand kan gevolgen hebben voor een bedrijf waaronder verlies van kennis en ervaring. Bedrijven kunnen de loopbaan van oudere werknemers verlengen door het aanbieden van mogelijkheden voor parttime en flexwerk, het aanbieden van opleidingsmogelijkheden en het creëren van een meer gezonde en veilige werkomgeving.
Er is sprake van arbeidsmarktkrapte in de cateringbranche. Dit komt o.a. door de groei van de branche vanwege de toename van het aantal restaurants en cateringbedrijven en de toegenomen populariteit van thuisbezorging. Een andere reden van krapte is de vergrijzing in de branche. Dit betekent dat er steeds minder jonge werknemers beschikbaar zijn om de oudere werknemers te vervangen. De arbeidsmarktkrapte in de cateringbranche is een probleem dat de komende jaren waarschijnlijk zal blijven bestaan.
Er zijn verschillende opleidingen die je kunt volgen om in de cateringbranche te gaan werken. De meest voorkomende opleidingen zijn:
De vereiste opleiding voor een specifieke functie in de cateringbranche zal variëren afhankelijk van de functie en de eisen van het bedrijf. Over het algemeen is het echter belangrijk om praktische vaardigheden te hebben en een passie voor eten en drinken.