Deze site is een initiatief van VNO-NCW en MKB-Nederland

Cateraars

Branche

Horeca

Subbranches: Bedrijfscatering (grootste branche), Institutionele catering (zoals ziekenhuizen en gevangenissen), Schoolcatering, Inflight catering aan boord van vliegtuigen

Algemene informatie

Het begrip ‘catering’ omvat alle activiteiten met betrekking tot het verzorgen van eten en drinken.

Binnen het beroep van cateraars bestaan enorm veel subgroepen en specialismes. De subbranches in deze branche zijn: Bedrijfscatering (grootste branche), Institutionele catering (zoals ziekenhuizen en gevangenissen), Schoolcatering, Inflight catering aan boord van vliegtuigen.

Thema

Thema's

  • Arbeidsmarkt

Bijzonderheden

100.000

uitstroom medewerkers sinds coronacrisis

130.000

cateringbedrijven in 2019

Economisch:

De cateringmarkt staat onder druk door krimp, door concurrentie uit andere branches en door de gevolgen van de coronacrisis. Door de massale uitstroom uit de horeca kampt de branche met een immens personeelstekort. Een tekort dat zelfs nog groter is dan de situatie vóór corona.

Uit de nieuwste banencijfers van het CBS blijkt dat sinds de start van de coronacrisis zeker 100.000 horecamedewerkers de branche zijn uitgestroomd. Dit betekent 1 op de 4 medewerkers. Dat de branche deze mensen nu keihard nodig heeft, blijkt wel uit het feit dat het aantal horecavacatures in het 1e kwartaal van 2021 met 38% is gestegen ten opzichte van dezelfde periode in 2020.

Cateraars krijgen veel aanvragen, maar moeten vaak nee zeggen vanwege personeelstekort en stijgende prijzen. Catering is schaars vanwege het personeelstekort. Er is veel behoefte aan personeel.

De coronacrisis heeft geleid tot een enorme uitstroom van horecapersoneel. 50% van de werknemers die eind 2019 in de branche werkzaam waren, was dat eind 2020 niet meer. Ook de aanmeldingen bij veel horeca-opleidingen lopen terug.

Informatie branche:

Zowel op nationale- als op regionale schaal wordt er gebruik gemaakt van contractcatering. Deze vorm van catering vindt meestal plaats in grootkeukens. Contractcateraars moeten in het bezit zijn van een vergunning. Horecabedrijven die op grote schaal eten en drinken verzorgen voor bijvoorbeeld bedrijven, ziekenhuizen, gevangenissen, scholen en vliegtuigen vormen de subgroep ‘contractcateraars’.

De zogenaamde partycateraars of eventcateraars focussen zich op allerlei verschillende soorten evenementen en aangelegenheden. Partycatering is erg breed en kent vele mogelijkheden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan koude en warme buffetten, feestelijke hapjes, proeverijen, lunchverzorging, high-tea en barbecues op locatie.

Institutionele (ofwel de overige) cateraars zijn vaak de kleinere spelers op de markt. Zij richten zich vaak op één specifiek element wat catering betreft. Denk bijvoorbeeld aan een cast & crew cateraar die diverse hapjes en drankjes verzorgd voor personeel en artiesten tijdens een evenement of feest. Met zo’n 9000 kantine- en cateringbedrijven is er sprake van een enorme concurrentie.

Met name het aantal eventcateraars is de afgelopen jaren enorm gestegen. Eventcateraars worden ook wel ‘traiteur’ genoemd. Zij dragen zorg voor eenmalige gelegenheden zoals feesten, recepties, bruiloften enzovoorts. Op 1 juli 2019 waren er in heel Nederland ruim 13.000 ondernemingen in de eventcatering tegen krap 7000 in 2014.

Tegenwoordig worden er veel eenpersoonsbedrijven gestart die zich richten op één specialisme, zoals bijvoorbeeld het bereiden van buffetten of het verzorgen van een barbecue. Het starten van een cateringbedrijf wordt gezien als laagdrempelig. Er is relatief weinig investering voor nodig, minimale scholing en het is vaak nog lucratief ook.

De omzetontwikkeling in de cateringbranche is sterk verdeeld. Er zijn cateringbedrijven die jaarlijks tonnen aan omzet draaien en meer dan 50 personeelsleden tellen, maar de meerderheid bestaat uit kleine (eenpersoons)bedrijven met een relatief lage omzet.

Maatschappelijk:

Bedrijven zijn maatschappelijk verantwoord bezig door een verantwoord arbeidsvoorwaardenpakket te bieden, dat is vastgelegd in een cao en een toekomstbestendige pensioenregeling. Daarnaast is er aandacht voor vitaliteit en duurzame inzetbaarheid van medewerkers. Ook creëren ze ruimte en kansen voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.

Beroepeninformatie

Eigenschappen

  • Betrouwbaar handelen
  • Communicatief
  • Klantgericht werken
  • Nauwkeurig werken
  • Plannen en organiseren
  • Sociaal
  • Stressbestendig
  • Zelfstandig

Krapteberoepen

  • Bedienend personeel
  • Keukenpersoneel

Instroom en opleiding

De cateraar heeft vaak een opleiding of cursus gevolgd op het gebied van eten en/of catering. Er zijn speciale (thuis)cursussen om alles te leren over het starten van je eigen cateringbedrijf. Deze opleidingen worden meestal aangeboden op MBO-niveau.

Voor een baan als cateringmedewerker is in principe geen (voor)opleiding nodig. De werkzaamheden worden vaak gecoacht door collega’s en de directe manager. Voor sommige exclusievere werkzaamheden voor speciale gelegenheden worden cateringmedewerkers gevraagd die een (voor)opleiding hebben van MBO of HBO Hotelonderwijs. Om cateringmedewerker te worden is voor de meeste gevallen geen specifieke scholing of opleiding nodig.

Als je je wel wilt omscholen tot cateringmedewerker is het mogelijk dat er meerdere wegen zijn. Het komt namelijk steeds vaker voor dat er specifieke vacatures met omscholing zijn. Op dat moment wordt de opleiding Cateringmedewerker door de werkgever georganiseerd. Wij kennen totaal 4 verschillende typen (om)scholingsvacatures:

  • Directe omscholing
  • BBL (Beroepsbegeleidende Leerweg) opleidingsvacatures
  • Leerling vacatures
  • Traineeships.

Het is voor een cateringmedewerker erg handig en vaak ook vereist om de specifieke vakkennis en inhoud te snappen. Veel vakgerichte opleidingen Cateringmedewerker zijn een combinatie van theoretische achtergrond en praktijkgerichte kennis en vaardigheden. Cateringpersoneel is vaak erg flexibel en kan daardoor op veel verschillende dagen in de week werken. De werktijden verschillen ook veel en kunnen vaak uitlopen, meestal in de avond. Ook is een cateringmedewerker bereid tot veel fysiek werk zoals meewerken aan het opzetten en afbouwen van benodigdheden als tafels en stoelen voor en na het evenement.

Een greep uit de opleidingen:

Werkniveau

Opleidingsniveaus

  • Geen startkwalificatie
  • Mbo-niveau