Thema's
- Arbeidsmarkt
- Instroom
Subbranches: dans, theater, muziek
De podiumkunsten zijn vormen van kunst die uitgevoerd worden op een podium in de aanwezigheid van publiek. Tot de podiumkunsten behoren live-uitvoeringen van muziek, musical, opera, ballet, moderne dans, toneel, circus en kleinkunst.
Podiumkunsten zijn van essentieel belang voor de samenleving. Producerende en presenterende organisaties werken samen aan een gezonde, bestendige en professionele branche met een breed palet aan stijlen en vormen, voor een divers publiek.
De meeste professionele podiumkunstproducenten en -organisaties werken met overheidsfinanciering. De arbeidsmarkt is sterk in beweging, ook in de podiumkunsten. In de culturele en creatieve branche werken veel zelfstandigen. Er zijn mensen die er bewust voor kiezen als zzp’er te werken, maar voor velen is het zelfstandige bestaan een noodgedwongen oplossing veroorzaakt door de bezuinigingen in de culturele en creatieve branche en de toenemende flexibilisering van arbeid.
De overheid zet, mede ingegeven door de aanbevelingen van de Commissie Borstlap, stappen om de verregaande flexibilisering van de arbeidsmarkt een halt toe te roepen of zelfs terug te draaien. Meer vaste contracten en een betere beloning en gelijke rechten voor uitzendkrachten is het devies. De vergrijzing zorgt voor een krappe arbeidsmarkt, waardoor werknemersvertegenwoordigers hogere lonen kunnen bedingen.
De coronacrisis heeft grote impact gehad op de branche. Organisaties in de podiumkunsten switchten met succes naar online voorstellingen en concerten en weer terug. De branche zal naar verwachting nog langere tijd te maken hebben met de gevolgen van deze impactvolle crisis.
het aantal symfonieorkesten in Nederland
het aantal musici in die orkesten
het aantal stafmedewerkers
De podiumkunstenbranche is nog steeds een populaire branche om in te werken. Tegelijkertijd is het verloop groot door de hoge werkdruk, relatief lage salarissen en moeilijk vindbare betaalbare huisvesting. Vooral productieleiders, marketingmedewerkers, technici en administratief personeel kiezen na een aantal jaren in de podiumbranche vaak voor een carrière in een andere branche met meer loopbaanperspectief. Deze ontwikkeling is versterkt door de coronacrisis. De komende jaren zal het een grote uitdaging zijn voor onze branche om de werkgelegenheid op peil te houden en voldoende perspectief te bieden aan jong talent, zowel artistiek als zakelijk/ondersteunend.
De cultuurbranche kampt met een groot tekort aan goed opgeleide theatertechnici. Onvoldoende is bijvoorbeeld gelet op het aantal studenten dat kiest voor een opleiding theatertechniek. Dat aantal is de afgelopen jaren schrikbarend afgenomen. De instroom van jong opgeleide professionals is daardoor veel minder dan voorheen. Tijdens de lockdown hebben ook veel theatertechnici, al dan niet gedwongen, gekozen voor een baan in het bedrijfsleven. Zij kozen vaak voor een beter inkomen, kortere dagen en regelmatiger werk. Ook het bedrijfsleven kampt met tekorten aan technisch personeel, maar staat erom bekend om betere salarissen te betalen en meer zekerheid te bieden.
De meeste vraag is er naar productieleiders, marketingmedewerkers, technici en administratief personeel.
Je hebt een ongekende passie voor muziek, je bezit een grote dosis spelfantasie, je kunt geen dag zonder dansen of musical en je wilt graag op het podium staan. Of je wilt graag bijdragen aan het neerzetten van een voorstelling of optreden. Kies dan voor een podiumkunstenopleiding!
Mogelijke opleidingen: