In gesprek gaan
Niemand is erbij gebaat als een bedrijf failliet gaat, vooral geldverstrekkers en leveranciers niet. Vandaar dat financiers en leveranciers meestal wel in gesprek willen gaan over een betalingsregeling of over uitstel van betaling als je bedrijf het financieel even niet trekt. Vooral als het tijdelijk financieel tegenzit en er goede hoop is op herstel. Denk aan een tegenvallende omzet als gevolg van de corona. Lees meer over de gevolgen van de coronacrisis voor ondernemers.
Betalingsregelingen en financiering: de bank
Volgens de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) hebben banken voor ongeveer 3,1 miljard euro aan uitstel van betaling verleend aan in totaal zo’n 129.000 bedrijven. Bovendien hebben banken in Nederland sinds het begin van de crisis zo’n 66,5 miljard euro aan financiering verstrekt aan zo’n 71.500 bedrijven. Anders gezegd: de banken zijn goed voor bijna 70 miljard euro aan financiële hulp aan bedrijven. Mede dankzij deze hulp staat de Nederlandse economie er goed voor.
Een aantal banken heeft besloten dat MKB-ondernemingen, met een financiering tot 2,5 miljoen euro, een half jaar uitstel kunnen krijgen om hun leningen af te lossen. Kortom, als je in gesprek gaat met je kredietverstrekker, is er vaak meer mogelijk dan je denkt. Dat kan de financiële druk even van de ketel halen.
Betalingsregelingen: verhuurder en leveranciers
Je hebt als bedrijf ook verplichtingen tegenover leveranciers en verhuurders. Als je ziet aankomen dat je die financiële verplichtingen niet na kunt komen, is het belangrijk om op tijd aan de bel te trekken. Wacht niet totdat het te laat is, maar probeer tijdig in kaart te brengen hoe je financiële situatie eruitziet. Dan kun je namelijk met een duidelijk verhaal naar een verhuurder of leverancier toestappen om de situatie voor te leggen. Als je hierin het initiatief neemt, ziet je verhuurder of leverancier dat je je betaalverplichting serieus neemt. De bereidheid tot een compromis zal dan toenemen.
Uitstel van betaling of betalingsregeling?
Vaak is een betalingsregeling (bijvoorbeeld tijdelijk een lagere huurprijs in plaats van het volle pond) een oplossing die het prettigst is voor beide partijen: het bedrijf heeft minder financiële druk terwijl de leverancier of verhuurder nog gewoon inkomsten heeft, ook al is het tijdelijk wat minder. Als je met een realistisch en goed onderbouwd voorstel komt, zullen de meeste leveranciers en verhuurders daar wel in meegaan.
Problematische schulden voorkomen
Het is het prettigst als je problematische schulden kunt voorkomen door goede afspraken te maken met je bank, leverancier(s) en/of verhuurder. Mocht het toch nodig zijn om schulden te saneren, dan kun je misschien gebruikmaken van de WHOA, een wet die in 2021 van kracht is geworden. Op die manier komt het voortbestaan van je bedrijf minder snel in gevaar.
Lees meer over een faillissement voorkomen en WHOA