De sluiting van de winkels had voor Suzanne niet op een slechter moment kunnen komen, het was net het begin van het seizoen. “Ik had nog veel kleding van de wintercollectie over en de zomercollectie kwam net binnen,” vertelt ze. In de kledingbranche is het gebruikelijk om een jaar van tevoren de nieuwe collectie in te kopen. “Mijn hele winkel hing vol, maar er mocht niemand naar binnen. Je moet wat, dus ben ik online gaan verkopen.”
Online verkopen, hoe doe je dat?
Online verkoop was niet nieuw voor Suzanne. Voordat ze de kledingwinkel Storm Kidsstore overnam van een collega-ondernemer, had ze namelijk een outlet waarmee ze tweedehands en nieuwe kinderkleding vanuit restpartijen verkocht via social media. Zo had ze een groep op Facebook met 2000 actieve leden. “In coronatijd heb ik die Facebookgroep weer in het leven geroepen om de wintercollectie te verkopen voor Storm Kidsstore. Als snel had ik er weer 400 extra leden bij!”
Het leek Suzanne daarom een goed idee om ook direct professioneel via Facebook te gaan verkopen. “Dat had ik gezien bij een andere ondernemer uit Scherpenzeel,” vertelt ze. “Ik kwam er zelf niet helemaal uit, dus heb ik haar opgebeld en gevraagd hoe ze dat deed. Toen vertelde ze me dat er een webshop achter zat.”
Een eigen webshop met een template
Voor Suzanne leek dit in eerst instantie geen optie. “Ik was nog niet zo lang geleden begonnen met de winkel en had geen geld om iemand in te huren om een webshop te laten bouwen. Door te bellen met een collega-ondernemer kwam ik erachter dat je tegenwoordig ook een soort abonnement kunt nemen waarbij je een webshop kunt huren.”
“Je gebruikt dan een template; met hulpstukken en thema’s kun je de pagina zelf opbouwen. Toen ik dat hoorde, heb ik meteen mijn creditcard gepakt. Binnen twee weken bouwde ik zelf een eigen webshop. Ik kreeg het zo ontzettend druk dat ik al snel twee derde van de wintercollectie had verkocht.”
Tip van Suzanne: “Maak je webshop vooral zelf, dan weet je precies hoe het in elkaar zit.”
Opvallen door een persoonlijke touch
Veel ondernemers vinden het lastig om de persoonlijke noot te behouden wanneer ze online gaan verkopen. Je klanten komen immers niet meer bij je in de winkel. Suzanne vond hier een oplossing voor. “We bezorgden gratis bij de mensen thuis, dat was echt onze persoonlijke touch. Ook brachten we rekken vol kleding langs die klanten konden passen. Die pikten we dan ‘s avonds of de volgende ochtend weer op.”
Suzanne kent haar vaste klanten erg goed, daarom kan ze ook online extra service bieden. “Soms bel ik mensen waarvan ik een bestelling binnen zie komen. Bijvoorbeeld omdat ik weet hoe het valt, of omdat ik zie dat ze een gekke maat bestellen.”
Zichtbaarheid en social media
Hoe kun je als kleine ondernemer opboksen tegen grotere online kledingwebshops? “Ik zou zelf eerder online bij iemand bestellen waarvan ik het verhaal ken. Daar heb ik zelf op ingespeeld. Ik heb een filmpje opgenomen voor social media waarin ik persoonlijk vertel dat we een webshop hebben geopend. Dat is heel vaak bekeken en ik kreeg veel reacties.”
Suzanne wil andere ondernemers meegeven om gewoon te beginnen, en te focussen op je bereik. “Probeer binnen je eigen netwerk zoveel mogelijk mensen te bereiken. Zichtbaarheid is heel belangrijk om het verschil te maken.”
Nu aan de slag voor meer online succes
- Je hoeft geen grote investeringen te doen voordat je online kunt verkopen. Kies een abonnementsvorm of ga verkopen via een platform.
- Zorg voor een persoonlijke touch. Wat kan jij doen om je klant net wat meer aandacht te geven?
- Maak werk van online zichtbaarheid, bijvoorbeeld op social media.