In samenwerking met deb.nl
Veel bedrijven zijn verplicht om energiebesparende maatregelen door te voeren. Ook voor wie niet onder de regeling valt, kan het lonen om energie te besparen. In dit artikel vind je 5 maatregelen die snel effect hebben.
Sinds juli 2019 geldt een energiebesparings- en informatieplicht voor bedrijven die op jaarbasis meer dan 25.000m3 gas óf 50.0000 kWh aan elektra verbruiken. Verbruikt je bedrijfslocatie meer dan 170.000m3 gas óf 10 miljoen kWh elektriciteit? Dan geldt voor jou waarschijnlijk een onderzoekplicht.
Deadline op 1 december 2023
Wanneer jou bedrijf een energiebesparings- en informatieplicht heeft, ben je niet alleen verplicht om energiebesparende maatregelen uit te voeren. Je moet hier ook eens in de 4 jaar over rapporteren. De deadline voor deze rapportlagecyclus is 1 december 2023.
Met de quickscan van deb.nl ontdek je binnen 3 minuten wat kan en moet volgens alle regels en wetgeving. Je vult belangrijke informatie in over jouw bedrijf en ziet meteen of jouw bedrijf wel of niet een energiebesparings- en informatieplicht heeft.
5 energiebesparende maatregelen
We inspireren je ook graag met 5 voorbeelden van energiebesparing. Deze zijn verplicht voor bedrijven met een energiebesparingsplicht, maar kunnen ook alle andere bedrijven helpen om energie én geld te besparen.
- Stem de verwarming af op de buitentemperatuur
Een weersafhankelijke regeling (WAR) stuurt de verwarmingsketel aan op basis van de buitentemperatuur. Als het koud is, zorgt de ketel voor relatief warm water. Bij mild weer zal de ketel minder verwarmen. Hierdoor wordt in jouw bedrijfsruimte gemiddeld minder gas verbruikt.
- Vervang gloei-, halogeen- en spaarlampen door LED-lampen
LED-verlichting verbruikt minder energie dan gloei-, halogeen- en spaarlampen. Dit komt omdat er minder warmte wordt geproduceerd. Daarnaast gaan LED-lampen langer mee.
Lees ook: Yousef Yousef van LG Sonic: ‘Een groen bedrijf opschalen is lastig, maar kan wél’
- Gebruik een elektrische warmtepomp
Bespaar op energie door een elektrische warmtepomp aan te sluiten op je cv-ketel (die gas verbruikt). Deze pomp werkt op elektriciteit en zet warme buitenlucht effectief om in warm water. Alleen bij koud weer (net boven het vriespunt) zal de cv-ketel bijspringen.
- Isoleer de spouwmuren van het gebouw
Spouwmuren zorgen voor een verlies van warmte. Het zijn namelijk twee muren met een luchtlaag ertussen. Ook zitten er vaak open voegen en ventilatieroosters in spouwmuren.
Door de spouw te isoleren met bijvoorbeeld steenwolvlokken, PS-schuimparels of foam, voorkom je dat warmte verloren gaat. Je vergroot daarnaast ook het comfort in een gebouw.
- Zorg voor slimme ventilatie
Als er maar weinig mensen in een gebouw zijn, hoeft de ventilatie niet de hele tijd te draaien. Gebruik een timer om de ventilatie op specifieke tijden aan en uit te zetten. Je kunt ook een aanwezigheidssensor installeren die de ventilatie activeert wanneer er mensen in de kamer zijn.
Bekijk alle verplichte maatregelen
Er zijn in totaal 149 verplichte maatregelen voor bedrijven met een energiebesparingsplicht. Kijk voor het complete overzicht op deb.nl.