Deze site is een initiatief van VNO-NCW en MKB-Nederland

Margreet (PZO): ‘Bouw als zelfstandige door de zure appel van het complexe pensioen’

Hoe werk je als zelfstandige aan je pensioen? Margreet Drijvers, directeur van het Platform Zelfstandige Ondernemers, vertelt over het platform en de pensioenmogelijkheden voor jou als zelfstandige.

 

Wat is PZO en wat doen jullie voor de leden? 

Platform Zelfstandige Ondernemers is de belangenbehartiger voor zelfstandigen. Wij brengen de belangen van onze leden onder de aandacht van de ministeries en de politiek. Ook organiseert PZO praktische diensten voor zelfstandigen, vaak met korting. Zoals bijvoorbeeld een (juridische) helpdesk, eHerkenning, boekhoudsoftware, een arbeidsongeschiktheidsvoorziening, verzekeringen, de Academy en fietsen.

 

Zijn jullie leden veel bezig met hun pensioen?

Pensioen wordt pas een thema wanneer je ouder wordt en de datum dichterbij komt. Ook toen ik zelf jong was, was het geen onderwerp voor mij. Het geld ging vooral op aan de kosten van het opstarten als zelfstandige, wonen en de kinderen.

Bovendien was het echt een onderwerp waar ik ver van wilde blijven omdat het best complex is. Geen idee hoeveel inkomen ik nodig zou moeten hebben, welk product ik dan zou moeten kiezen en van de fiscale jaarruimte zou zijn. Ik dook ervoor weg. En dat doen veel andere zelfstandig ondernemers ook binnen ons ledenbestand.

 

De overgang naar de nieuwe pensioenwet is in werking gezet. Wat betekent dit voor zelfstandigen? 

Wij hebben ervoor gezorgd dat zelfstandigen meer fiscale ruimte krijgen om te sparen voor een inkomen voor later. Ook is het nu mogelijk om met een terugwerkende kracht van 10 jaar de niet benutte jaarruimte alsnog te gebruiken. Dat geeft zelfstandigen echt goede mogelijkheden om te sparen voor later.

 

Wat zie je vandaag gebeuren bij zelfstandigen?

Zelfstandigen kijken op een heel andere manier naar pensioen dan werknemers. Ze doen werk wat ze echt leuk vinden en blijven dit vaak nog wel een tijdje doen na hun AOW-leeftijd.

Ook spreiden ze hun inkomen veel meer over verschillende potjes. Ze hebben namelijk ook geld nodig voor wanneer ze even geen werk hebben. Of voor periodes wanneer het hen onmogelijk wordt gemaakt om te werken (corona). En bijvoorbeeld voor scholing.

Wat betreft hun inkomen voor later, zie je veel dat zelfstandigen stapelen. Ze hebben bijvoorbeeld een stuk aanvullend pensioen opgebouwd bij een werkgever, een koopwoning en soms zelfs een tweede koopwoning. Daarnaast bezitten ze meestal spaargeld, een stuk pensioen door lijfrente en hebben ze soms een partner met een goed pensioen. Het totaal maakt dat een deel van de zelfstandigen best een goed inkomen voor later heeft.

 

Wat vindt PZO belangrijk als het gaat om het pensioen voor zelfstandigen?

PZO vindt het belangrijk dat de flexibiliteit voor zelfstandigen blijft bestaan. Want zo kunnen ze moeilijke tijden doorkomen en toch ook iets voor later regelen.

 

Wat moeten zelfstandigen zeker doen volgens jou?

Zelfstandigen zou ik adviseren om door de zure appel van het complexe pensioen te bijten. Heb je het goed geregeld, dan hoef je er daarna maar af en toe naar te kijken. Dat geeft echt wel rust.

Begin bij mijnpensioenoverzicht.nl. Op deze website krijg je inzicht in je opgebouwde pensioen en de hoogte van je AOW. Je kunt hier ook het gezamenlijk pensioen met je partner bekijken.

Wil je extra pensioen opbouwen? Dan kun je op zoek gaan naar aanbieders van pensioenproducten. Denk aan partijen waarbij je kunt pensioensparen of pensioenbeleggen. Er zijn aanbieders die een vrij eenvoudig product hebben, maar er toch voor zorgen dat je op lange termijn een mooi bedrag bij elkaar spaart.

Vergeet tot slot ook niet om te onderzoeken wat je met terugwerkende kracht kunt sparen met je extra fiscale ruimte. Als je nog niet eerder gebruikt hebt gemaakt van je jaar- en reserveringsruimte, levert dit soms een mooi fiscaal voordeel op.

Lees ook: zo werkt pensioenopbouw met belastingvoordeel