Deze site is een initiatief van VNO-NCW en MKB-Nederland

Pensioen voor zelfstandigen: pensioenopbouw met belastingvoordeel

Werk jij als zelfstandige en wil je een goed inkomen voor later opbouwen? Dan kun je ervoor kiezen om dat met of zonder belastingvoordeel te doen. In dit artikel zetten we de voor- en nadelen op een rij.

Pensioenopbouw met belastingvoordeel

Als zelfstandige kun je pensioen opbouwen met belastingvoordeel. Bijvoorbeeld via een lijfrentebeleggingsrekening of lijfrenteverzekering. Ook kun je kiezen voor banksparen. Het voordeel van deze pensioenmogelijkheden is dat je op de premie die je inlegt nu geen belasting hoeft te betalen.

Ook hoef je nu nog geen belasting te betalen over het rendement op je pensioenpot. Tegenover dit belastingvoordeel staan ook wel een nadeel. Je kunt het geld dat je spaart namelijk niet eerder opnemen. Bijvoorbeeld als je even minder inkomen hebt.

Zelf sparen of beleggen

Als je mogelijk toch bij je geld wilt, kun je er ook voor kiezen om vermogen voor later op te bouwen zonder belastingvoordeel. Zo is het mogelijk om zelf te sparen of te beleggen. Het voordeel is dat je meer vrijheid hebt, want je geld staat niet vast. Je kunt het opnemen als dat nodig is.

Het nadeel is dat je geen belastingvoordeel hebt en dat je nu al belasting moet betalen over het rendement. Ook kun je in de verleiding komen om het geld te gebruiken voor andere uitgaven dan je pensioenopbouw.

Combineer beide opties

Steeds meer zelfstandigen kiezen ervoor om beide pensioenopties te combineren. Je kunt bijvoorbeeld een deel van je pensioenopbouw opbouwen met belastingvoordeel en een ander deel zelf sparen of beleggen. Zo profiteer je van de voordelen van beide opties en spreid je de risico’s.

 

Meer weten over het regelen van je pensioen? Lees dan ook over hoe pensioenopbouw precies in elkaar zit. Ook vind je op de website van Kamer van Koophandel meer over het opbouwen van pensioen.

Pensioen voor zelfstandigen: pensioenopbouw met belastingvoordeel