Om ondernemers financieel te ondersteunen is per 1 april 2025 de ‘Subsidie flexibel elektriciteitsgebruik (Flex-e)’ beschikbaar. Met deze subsidie kunnen grootverbruikers zorgen dat ze klaar zijn voor de (nabije) toekomst waarin flexibel energiegebruik de norm is. De subsidie is niet alleen aan te vragen om advies in te winnen maar ook om de geadviseerde flexibiliteitsmaatregelen te realiseren. Lees wat je precies met deze subsidie kunt doen, wat de voorwaarden zijn, hoeveel subsidie je kunt krijgen en hoe je het aanvraagt.
In het kort:
- Flexibel gebruik van je gecontracteerd vermogen met Flex-e.
- Wat is flexibel energiegebruik precies?
- Financiële ondersteuning voor ondernemers met de Flex-e subsidie.
- Voor wie is de Flex-e subsidie?
- Hoeveel Flex-e subsidie kan ik krijgen?
- Welke voorwaarden zijn er verbonden aan de Flex-e subsidie?
- Worden er eisen gesteld aan de energie-adviseur die ik inhuur om mij te adviseren?
- Wanneer en hoe kan ik een aanvraag indienen voor Flex-e bij de RVO?
- Hoelang duurt het voor ik weet of ik de Flex-e subsidie krijg?
Flexibel gebruik van je gecontracteerd vermogen met Flex-e
Er wordt veel gevraagd van ondernemers. Je moet verduurzamen en van het gas af. Maar als je tegen de grenzen van je gecontracteerd vermogen aanloopt, kan dat vaak niet. De kans is groot dat je dan over je gecontracteerd vermogen heen gaat. Hiervoor krijg je een boete maar wordt het netwerk ook nog eens extra zwaar belast. Dat kan grote gevolgen hebben. Bijvoorbeeld storingen waardoor bedrijven voor korte of langere tijd geen stroom hebben. Door te kijken hoe je de energie die je nu tot je beschikking hebt bewust en flexibel in kunt zetten, houd je meer vermogen over, behoud je de regie en het maakt de kans op stroomstoringen kleiner.
Wat is flexibel energiegebruik precies?
Flexibel energiegebruik wil zeggen dat je het gebruik van elektriciteit zelf kunt aanpassen en bijsturen. Bijvoorbeeld door het slim aansturen van apparaten, energieopslag, of het bufferen van producten of halffabricaten. Hierdoor kun je pieken in je stroomafname vermijden en kun je meer met je huidige aansluiting. Of je hebt ruimte om verder te verduurzamen. Je kunt de stroom die je niet gebruikt ook te gelde maken door je flexibel vermogen aan te bieden. Flexibel omgaan met stroom vraagt wel om veranderingen in processen, bedrijfsvoering. Dat vergt dus onderzoek en investeringen in bijvoorbeeld een energieadviseur, software en hardware. De Flex-e subsidie ondersteunt ondernemers daarbij.
Wat is flexibel energiegebruik? Lees de meest gestelde vragen over flexibel vermogen.
Financiële ondersteuning voor ondernemers met de Flex-e subsidie
De Flex-e subsidie bevat 3 onderdelen waar subsidie voor kan worden aangevraagd.
1. Flex-e: Flexibiliteitsscan
Met een flexibiliteitsscan krijg je inzicht in kansrijke flexibiliteitsmaatregelen voor jouw bedrijf. Dit is een eerste stap die je kunt nemen als je nog geen of weinig grip hebt op je elektriciteitsverbruik. Het geeft ook zicht op de verschillende opties die er zijn om je energiegebruik beter te kunnen sturen en wat deze opties kosten.
2. Flex-e: Haalbaarheidsstudie
Met de haalbaarheidsstudie voor flexibiliteitsmaatregelen krijg je een duidelijk beeld van de technische haalbaarheid van de verschillende flexibiliteitsmaatregelen en het geeft inzicht in de impact van die maatregelen op je bedrijfsvoering. Daarnaast krijg je ook een conceptueel technisch ontwerp en een advies over welk flexibel contract van de netbeheerder hier het beste bij aansluit.
3. Flex-e: Flexibiliteitsmaatregelen
Na de scan en haalbaarheidsstudie moet er geïnvesteerd worden om de flexibiliteitsmaatregelen ook daadwerkelijk te implementeren. Bijvoorbeeld de aanschaf van meet- en regeltechniek, energieopslag, energieconversie en opslag- of buffercapaciteit van een product of halffabricaat. Of een combinatie van deze maatregelen. In deze fase moet er al een congestiemanagementcontract zijn gesloten met je netbeheerder. Dit kan enkele maanden duren dus het is zaak hier tijdig over in gesprek te gaan met je netbeheerder.
Jan Zuidema van FEDEC heeft tijdens het Webinar van RVO op 10 maart 2025 een voorbeeld gegeven hoe de Flex-e subsidie kan worden ingezet. Bekijk zijn presentatie over de Flex-e subsidie.
Voor wie is de Flex-e subsidie?
De Flex-e subsidie is bedoeld voor afnemers met een grootverbruikers aansluiting (met een gecontracteerd transportvermogen (GTV) van 100 kW of meer). De aansluiting moet gelegen zijn in een afname congestiegebied en zijn aangesloten op het midden- of hoogspanningsnet.
Er zijn ook een aantal ondernemers uitgesloten. Bijvoorbeeld ondernemingen die zich vooral focussen op energie opwekken of opslaan of aanbieders van balanceringsdiensten. Lees op de website van RVO dus goed bij ieder subsidieonderdeel of je tot de doelgroep behoord.
Hoeveel Flex-e subsidie kan ik krijgen?
Deze subsidie bestaat uit 3 onderdelen waarvoor de volgende subsidie beschikbaar is:
1. Flex-e: Flexibiliteitsscan
In totaal is hiervoor 13.555.500 euro subsidie beschikbaar. Per aanvraag kan 50% van de kosten van die scan met een max van 10.000 euro worden aangevraagd. Als voorschot wordt 100% uitgekeerd na goedkeuring van de aanvraag.
2. Flex-e: Haalbaarheidsstudie
In totaal is hiervoor 10 miljoen beschikbaar. Per aanvraag kan 50% van de kosten van deze studie met een minimum van 10.000 en een max van 125.000 euro worden aangevraagd. Als voorschot wordt 90% uitgekeerd na goedkeuring van de aanvraag. Als de studie is afgerond volgens de subsidie eisen, wordt de resterende 10% uitbetaald.
3. Flex-e: Flexibiliteitsmaatregelen
In totaal is hiervoor 6.750.000 euro beschikbaar. Per aanvraag kan 35% van de kosten met een minimum van 25.000 en een max van 300.000 euro worden aangevraagd. Als voorschot wordt 90% uitgekeerd (in kwartalen gedurende de realisatietermijn). Als de flex-maatregelen zijn afgerond volgens de subsidie eisen, wordt de resterende 10% uitbetaald.
Welke voorwaarden zijn er verbonden aan de Flex-e subsidie?
Op de website van RVO zijn de specifieke voorwaarden per onderdeel te lezen:
- Bekijk hier de voorwaarden voor de flexibiliteitsscan
- Bekijk hier de voorwaarden voor de haalbaarheidsstudie
- Bekijk hier de voorwaarden voor de flexibiliteitsmaatregelen
Per onderdeel kan dit dus verschillen. De 3 onderdelen moeten in ieder geval in de genoemde volgorde worden afgewerkt. Dus zonder het eerste onderdeel (scan) kun je geen subsidie aanvragen voor een haalbaarheidsonderzoek (deel 2), etc. Je vraagt dus steeds één subsidieonderdeel aan. Als deze volledig is afgewerkt, kun je pas de subsidie voor het volgende onderdeel aanvragen. Je mag ook niet ‘stapelen’ met andere subsidies (van rijk, provincie of gemeente).
Worden er eisen gesteld aan de energie-adviseur die ik inhuur om mij te adviseren?
Nee. Wel is een adviseur aan te raden met veel kennis en ruime ervaring. Vooral bij de haalbaarheidsstudie. Bij een flexibiliteitsscan moeten alle mogelijk te nemen maatregelen worden benoemd. Dan is het niet handig om een leverancier het advies te laten maken. Deze zal namelijk vooral zijn eigen product(en) willen verkopen. Er bestaat helaas nog geen lijst met gerenommeerde adviseurs. Wel kan de eigen brancheorganisatie vaak verwijzen naar een goede adviseur.
Wanneer en hoe kan ik een aanvraag indienen voor Flex-e bij de RVO?
Het aanvragen van de Flex-e subsidie is mogelijk vanaf 1 april 2025 (09:00 uur) t/m 15 oktober 2025 (17:00 uur) via de website van de RVO. Voor de daadwerkelijke aanvraag heb je een e-herkenning (eH2 of hoger) nodig.
Alleen individuele ondernemingen kunnen de Flex-e subsidie aanvragen. Je kunt niet samen met anderen (met meerdere aansluitingen) een Flex-e subsidie aanvragen. Je vraagt de subsidie namelijk aan voor jouw eigen EAN-code.
Hoelang duurt het voor ik weet of ik de Flex-e subsidie krijg?
Als aan alle voorwaarden voor de aanvraag is voldaan en deze compleet is, zegt de RVO binnen 8 weken te kunnen beslissen of de subsidie wordt toegekend. Niet lang na het toekennen gaan ze over tot het overmaken van het voorschot.
Flexibel energiegebruik helpt tegen netcongestie
Netcongestie is een steeds groter probleem in Nederland. Op veel plaatsen is het stroomnet op momenten vol. (Groot)verbruikers komen steeds vaker op de wachtlijst te staan. Op dit moment zijn dat er al ruim 9.000 voor elektriciteitsafname. Dat betekent dat ondernemers vaak jaren moeten wachten op een grotere of nieuwe aansluiting. Netbeheerder bouwen bij maar ze kunnen de vraag niet bijbenen. Met flexibel energiegebruik zorgen we er samen voor dat er minder pieken zijn in het verbruik. Hierdoor kunnen ondernemers niet alleen meer met hun huidige gecontracteerd vermogen maar kan er ook meer met de huidige infrastructuur.