Een stageplek vinden is voor veel studenten spannend. Voor het familiebedrijf achter Intratuin-vestigingen Malden, Nuenen en Elst, is het vanzelfsprekend om jonge mensen een kans te geven. Daar blijft het niet bij: stagiairs krijgen hier niet alleen de ruimte om te leren, maar ook om zich te ontwikkelen richting een rol als medewerker.
Christian den Brok, hoofd personeelszaken, weet als geen ander hoe belangrijk die eerste kans is. Hij begon ooit zelf als hulpkracht en werkt inmiddels alweer meer dan een decennium bij het bedrijf.
Een tuin waarin je kunt groeien
Het familiebedrijf heeft een eigen manier van werken die gericht is op langdurige relaties en ontwikkeling. Het is een plek waar mensen jarenlang blijven werken, waar jongeren mogen leren en waar ontwikkeling op de eerste plek komt.
Christian noemt het voorbeeld van een collega die stap voor stap doorgroeide: “We hebben hier mensen die met een snuffelstage begonnen, terugkwamen voor een BBL-plek en nu vast bij ons werken. Je groeit hier, als je wil, echt in het ritme van het bedrijf mee.”
Iedereen een stagevergoeding
De waardering voor stagiairs zit niet alleen in mooie woorden. “Iedereen krijgt bij ons een stagevergoeding, met daarbovenop een reiskostenvergoeding als dat nodig is. En als iemand zich echt inzet, belonen we dat soms extra.”
Daarnaast bieden ze vaak de mogelijkheid om naast de stage in het weekend of in de vakanties als hulpkracht aan de slag te gaan. “Dat is niet voor iedereen, maar als iemand dat wil en het past, dan ontstaat er een mooie combinatie. Je leert méér, verdient bij en blijft betrokken. Sommigen blijven jarenlang. We proberen te kijken wat iemand nodig heeft. Dat is soms heel persoonlijk. Zo mocht een jongen die bij ons stage liep en daarnaast als hulpkracht werkte, in het weekend gebruikmaken van een auto. Dat had hij op dat moment nodig en we wilden hem daarbij helpen. Natuurlijk moet je er wel voor waken dat je iedereen gelijk behandelt. Maar als iemand gemotiveerd is, willen we diegene graag ondersteunen.”
Goede begeleiding begint met plezier
Goede begeleiding is een belangrijk onderdeel van een goede stage-ervaring, iets wat ook in het Stagepact mbo wordt benadrukt. “Begeleiding gebeurt per afdeling. Elke stagiair wordt gekoppeld aan een afdelingshoofd met vakkennis, die echt plezier heeft in begeleiden. En vaak hebben we ook oud-stagiairs die inmiddels bij ons werken, die weten precies wat een stagiair nodig heeft en hoe deze te begeleiden.”
Contact met school: waardevol en werkbaar
Het contact met scholen is belangrijk, vinden ze bij Intratuin. “We zien graag dat scholen betrokken zijn en weten wat hun studenten meemaken. Tegelijkertijd moet er ruimte zijn voor de stagiair om ook echt in het team te landen. We zoeken daarin steeds naar een goede balans.”
Naast structureel overleg en evaluaties met de school, ontvangen ze soms ook klassen op locatie of geven ze gastlessen. “Dan laten we jongeren zien hoe leuk werken in het groen is. Dat helpt niet alleen bij de aanwas, maar versterkt ook de band met scholen.”
Werven met een lange adem
Nieuwe stagiairs weet het bedrijf op allerlei manieren te vinden: via SBB, Stagemarkt en hun eigen kanalen, zoals Werken bij Intratuin. Ook via OnStage, een evenement waarbij scholieren zelf kiezen bij welk bedrijf ze een kijkje in de keuken willen nemen. “Het mooie is dat de stagiair kiest. Wij laten dan écht zien wat we doen en dat blijft hangen.”
Christian vat het mooi samen: “We doen dit niet voor vandaag, maar voor morgen en alles wat daarna komt. We planten als het ware een zaadje, om het in Intratuin-termen te zeggen.”
Tips voor andere werkgevers
Christian heeft een duidelijke boodschap voor collega-bedrijven: “Neem stagiairs serieus. Behandel ze als mensen met potentie, niet als goedkope arbeidskrachten. Geef ze ruimte om te groeien. En zorg vooral dat je bedrijf zó leuk is dat ze niet meer weg willen! Dat is het beste bewijs dat je het goed doet.”