De overgang van school naar werk is niet altijd vanzelfsprekend. Studenten leren veel in de klas, maar hoe ziet de praktijk er écht uit? Om hen hier beter op voor te bereiden, hebben Scalda en diverse industriepartners in Zeeland het Junior Praktijk Programma (JPP) ontwikkeld. Het JPP is een innovatieve aanvulling op de opleidingen Procestechniek en Maintenance.
Naast de reguliere stages krijgen studenten extra praktijkervaring bij verschillende bedrijven. Ze werken één dag per week in een bedrijf, waardoor ze de theorie direct kunnen toepassen en al vroeg wennen aan de werkomgeving. Dit hybride leerconcept is uniek in Nederland. Het verkleint de kloof tussen school en werk, verhoogt de instroom en het behoud van studenten en helpt bedrijven bij het aantrekken van nieuwe medewerkers.
Beter voorbereid de industrie in
Volgens Emiel Duit, docent Procestechniek bij Scalda, is de opleiding intensief, en daardoor is het risico op afvallers groter. “Vroeger stopten er zo 10 tot 15 studenten van de 40,” zegt hij. “Bedrijven vroegen ons: kunnen we hier iets op verzinnen? Zo ontstond het idee voor het JPP. Het is niet hetzelfde als een stage, maar je kan het zien als een soort pré-stage. Studenten verkennen hierin onder begeleiding de praktijk, zonder direct volledig mee te draaien in een ploegendienst. Hierdoor blijven meer studenten gemotiveerd en betrokken, met als resultaat dat afgelopen jaar nog maar vier studenten uitvielen.”
Daarnaast is er een sterke focus op beroepshouding. “In de procesindustrie zijn normen, waarden en respect essentieel,” benadrukt Emiel (Scalda). “Het is een gevaarlijke omgeving en daarom moeten studenten leren werken in een professionele setting. Onze BPV-docenten begeleiden dit proces intensief.”
Een match die werkt
Studenten worden niet willekeurig geplaatst. Ze maken kennis met verschillende bedrijven, schrijven een verslag over wat hen aanspreekt en pitchen vervolgens bij drie bedrijven. Daarna wordt er door de school een match gemaakt. “Bedrijven hebben geen zeggenschap over wie er komt,” legt Emiel (Scalda) uit.
“Wij kijken zorgvuldig naar de juiste match. Studenten mogen zich nooit ‘niet goed genoeg’ voelen, dat is een absolute no-go.”
Emiel Duit, docent Procestechniek bij Scalda
Wat vindt de student?
Alexandra Elias is JPP’er bij Cargill en is enthousiast. “Elke donderdag werk ik bij Cargill via het JPP. Afgelopen zomer heb ik hier zelfs ook vakantiewerk gedaan,” vertelt ze. “Het is veel leuker dan alleen op school zitten en niet weten waarvoor je studeert. In de fabriek zie ik de theorie tot leven komen. Als we bijvoorbeeld over een warmtewisselaar leren, dan nemen ze ons gewoon mee de fabriek in om er eentje te bekijken. Dan onthoud je het veel beter.”
Investeren in toekomstig talent
Voor bedrijven heeft het JPP duidelijke voordelen, maar het vraagt ook om een investering. “Het kost tijd, maar het levert nog meer op,” zegt Luc, Local Trainer bij Cargill. “We kunnen via dit programma invloed uitoefenen op de opleiding. Als we merken dat iets te weinig wordt besproken, kunnen we dat aangeven. Zo zorgen we voor optimale aansluiting. Daarnaast is het goed voor de naamsbekendheid onder studenten. JPP’ers raken vertrouwd met het bedrijf en leren de werkomgeving breed kennen. We merken dat ze vaak enthousiast blijven en betrokken raken. En niet onbelangrijk: het houdt ons ook fris. Studenten hebben toch andere ideeën en een andere instelling. Collega’s vinden het leuk om met jongeren om te gaan. Het brengt positiviteit en schudt de boel op.”
De inzet van studenten wordt bij Cargill gewaardeerd en daarom ontvangen zowel JPP’ers als stagiairs een stagevergoeding. Studenten krijgen een vast bedrag per week, ongeacht de jaargang. JPP’ers ontvangen een kleinere bijdrage dan stagiairs, maar bij Cargill vinden ze het belangrijk dat ook zij een vergoeding krijgen. “Dat vinden we niet meer dan normaal. Ze zijn onderdeel van ons team en we waarderen hun tijd en inzet.”
“Ik zou het zó leuk vinden als een van onze JPP’ers uiteindelijk bij ons komt werken. Dan kan ik bij wijze van spreken met pensioen. Dan is het cirkeltje rond.”
Luc Chinitor, Local Trainer bij Cargill
Samenwerking als basis voor succes
Het JPP is gebouwd op een intensieve samenwerking tussen onderwijs en bedrijfsleven. “We hebben elke vrijdagochtend een overleg met alle betrokken partijen,” vertelt Emiel (Scalda). “We doen meerdere bedrijfsbezoeken per week en zorgen ervoor dat er continu afstemming is tussen bedrijven en school.”
Die nauwe samenwerking maakt het ook makkelijker om snel te schakelen wanneer dat nodig is. “Onze stagedocenten hebben per periode van 10 weken minimaal drie keer contact met het bedrijf en de student,” legt Emiel uit. “Dat geldt niet alleen voor het JPP trouwens, maar ook voor de reguliere stages. Als een student niet op de juiste plek zit, kijken we samen naar een oplossing. We verwachten van studenten dat ze een bedrijf een kans geven, maar als het echt niet werkt, kunnen we switchen. Dat is tot nu toe trouwens nog nooit gebeurd.”
Luc (Cargill) ervaart die intensieve begeleiding ook. “Om de drie tot vier weken komt een docent langs, en we kunnen wekelijks inbellen. Dat is veel meer dan bij een reguliere stage.” Deze nauwe samenwerking zorgt er niet alleen voor dat studenten beter begeleid worden, maar maakt ook de overgang naar reguliere stages soepeler. Bedrijven en scholen werken al nauw samen, waardoor de lijnen kort zijn en de match voor stages vaak gemakkelijker verloopt.
Aansluiting bij het Stagepact
Dit sluit naadloos aan bij de afspraken in het Stagepact, waarin is vastgelegd dat studenten de begeleiding krijgen die ze verdienen en dat bedrijven en scholen zich inspannen voor een inclusief en veilig leerklimaat. Bij het JPP is dit in de praktijk al goed verankerd. “Wat er in het Stagepact staat, is eigenlijk wat wij al jaren doen,” zegt Emiel. “We zorgen dat studenten op een goede plek terechtkomen en begeleiden hen intensief samen met de school, zodat ze zich kunnen ontwikkelen in een veilige omgeving.”
Het JPP in andere sectoren?
Zou het JPP ook in andere sectoren kunnen werken? Zeker. “Elke sector waarin de noodzaak bestaat om nieuwe medewerkers op te leiden, heeft hier baat bij,” zegt Emiel (Scalda). “Het concept is breed toepasbaar. Studenten willen praktijkervaring en bedrijven hebben behoefte aan goed opgeleide mensen. Als je dat samenbrengt, heb je een win-win.”
Luc (Cargill) beaamt dit: “Het programma biedt extra kansen om te ontdekken of een beroep echt bij een student past. Dat geldt voor procestechniek, maar ook voor andere branches.” Ook JPP’er Alexandra ziet de potentie in andere sectoren:
“Dit zou in elke branche kunnen werken. Als je alleen maar in de schoolbanken zit, weet je niet hoe het werk er in de praktijk uitziet. Of je nu kapper wilt worden of een ander beroep kiest, in een bedrijf leer je pas écht wat het inhoudt.”
JPP studenten Ruben Keijmel, Enes Teke en Alexandra Elias
Tips voor bedrijven
Zowel Emiel als Luc benadrukken het belang van samenwerking tussen scholen en bedrijfsleven. Emiel (Scalda): “Zoek met elkaar de dialoog op. Ga niet vooraf bedenken wat niet mogelijk is – bijna alles is mogelijk als je samenwerkt. Houd hetzelfde doel voor ogen: waarom wil een bedrijf een stagiair en waarom willen wij deze bij ze plaatsen? Dat moet kloppen.”
Luc (Cargill) sluit zich hier volledig bij aan. “Het levert je echt wat op. Het begint al met je imago. Je zet je branche in een positief daglicht en maakt jezelf aantrekkelijk voor nieuwe medewerkers. Wees niet bang om je deuren open te zetten en zorg voor een goed proces. En sta open voor contact met de school. Als je het goed aanpakt, creëer je niet alleen een leerrijke omgeving voor studenten, maar ook een toekomstig talent voor je bedrijf.”
Check je stageplek, doe de quiz
Benieuwd hoe jouw bedrijf scoort op het gebied van mbo-stages? Met deze quiz heb je in een paar minuten inzicht in jouw sterke punten én aandachtspunten, zodat je je stages verder kunt verbeteren. Je krijgt praktische handvatten om studenten beter te begeleiden en een stageomgeving te creëren waar zij zich welkom voelen en écht kunnen leren. Zo draag je niet alleen bij aan hun toekomst, maar werk je ook aan een positief imago voor je bedrijf.