Deze site is een initiatief van VNO-NCW en MKB-Nederland

Pensioen voor zelfstandigen: is je AOW voldoende?

Als je als zelfstandige nog weinig of niets hebt geregeld voor je pensioen, is het verstandig om nu aan de slag te gaan met jouw inkomen voor later. De grote vraag daarbij is: is de AOW straks voldoende voor je of heb je meer inkomen nodig?

Als zelfstandige in Nederland heb je, net als iedereen, recht op AOW. En misschien heb je ook een aanvullend pensioen opgebouwd, bijvoorbeeld bij werkgevers waar je eerder in dienst was. Maar je hebt een extra uitdaging: voor het inkomen bovenop je AOW ben je zelf verantwoordelijk. Als je nu geen geld opzijzet, bestaat je pensioen misschien alleen uit AOW.

Je persoonlijke situatie

Of je AOW voldoende is, hangt af van je persoonlijke situatie. Stel dat je nu ongeveer het minimumloon verdient, zo’n € 2.000 per maand. Dan ga je er met alleen AOW niet zo veel op achteruit wanneer je met pensioen gaat.

Als je nu meer verdient dan het minimumloon, dan gebeurt het tegenovergestelde. Je gaat er met alleen AOW vanaf je pensioendatum in inkomen op achteruit. Wanneer dit bij jou het geval is, heb je eigenlijk 2 mogelijkheden om meer inkomen voor later te regelen:

  1. Je kunt maandelijks geld opzijzetten. Door bijvoorbeeld te sparen, te beleggen of een lijfrente af te sluiten.
  2. Je kunt je uitgaven voor later verlagen. Bijvoorbeeld door de hypotheek op je huis af te lossen. Zo heb je minder inkomen nodig om je vaste woonlasten te betalen.

Rekenvoorbeeld

Het loont om op tijd te beginnen met je extra pensioen. Als je op je 25e start met sparen, bijvoorbeeld met € 100 per maand, kun je vanaf je pensioenleeftijd 20 jaar lang zo’n € 400 per maand verwachten. Dit is berekend met een rente van 2%. Als je pas op je 55e begint en € 100 per maand spaart, ontvang je met dezelfde rente en pensioenleeftijd 20 jaar lang iets meer dan € 80 per maand.

Vergelijking met loondienst

Wist je dat je in loondienst ongeveer 1 dag per week werkt voor je pensioenopbouw? Later ontvang je zo’n 70% van je gemiddelde inkomen als pensioen.

Om als zelfstandige een vergelijkbaar pensioen te hebben, moet je dezelfde premie inleggen. Dat kan een flink bedrag per maand zijn. Bij een bruto-inkomen van € 50.000 per jaar, is de premie-inleg al snel € 500 per maand.

Meer weten over het regelen van je pensioen? Lees dan ook over hoe pensioenopbouw precies in elkaar zit. Ook vind je op de website van Kamer van Koophandel meer over het opbouwen van pensioen.

Pensioen voor zelfstandigen: is je AOW voldoende?