Deze site is een initiatief van VNO-NCW en MKB-Nederland

Pensioen voor zelfstandigen: zo zit pensioenopbouw in elkaar

Werk jij als zelfstandige? Dan wil je later ook een goed inkomen hebben. Het is je eigen verantwoordelijkheid om voor je pensioen te zorgen. In dit artikel leggen we je uit waarom je je pensioenopbouw kunt zien als een huis.

De eerste laag

Je kunt de opbouw van pensioen vergelijken met een huis. Voor je huis heb je een stevige fundering nodig. Bij je pensioen is dat ook zo. De fundering van je pensioen is je AOW. Dit is het basispensioen dat je ontvangt van de overheid. Afhankelijk van je geboortedatum, heb je op dit moment vanaf je 67e recht op AOW. Je berekent je AOW-leeftijd op de website van Svb.nl.

De tweede laag

Als je later genoeg inkomen wilt hebben, heb je misschien meer nodig dan je AOW. Gelukkig kan het zijn dat je eerder in loondienst hebt gewerkt, bij een of meerdere werkgevers. Dan heb je mogelijk al via deze werkgevers aanvullend pensioen opgebouwd.

Dit aanvullende pensioen vormt de tweede laag van je pensioen. Hoeveel geld je ontvangt vanaf je pensioenleeftijd kun je checken op mijnpensioenoverzicht.nl. Daar krijg je ook een indicatie van je netto pensioenbedrag per maand, inclusief AOW vanaf je pensioenleeftijd. Of dit voldoende is om van te leven, hangt af van je persoonlijke situatie.

De derde laag

Als je meer inkomen voor later nodig hebt of wilt, dan moet je de rest zelf opbouwen. Er zijn manieren om dit met belastingvoordeel te doen. Zo kun je kiezen voor pensioensparen of pensioenbeleggen. Het bedrag is jaarlijks aftrekbaar van je inkomen. Wel is het hierbij belangrijk dat je binnen je jaarruimte of reserveringsruimte stort. Een boekhouder of accountant kan voor je berekenen wat je maximaal kunt inleggen.

Houd er ook rekening mee dat je pas vanaf je pensioenleeftijd bij het geld kunt. Je betaalt dan belasting tegen de tarieven die op dat moment gelden.

 

Meer weten over het regelen van je pensioen? Lees dan ook meer over of jouw AOW voldoende is. Ook vind je op de website van Kamer van Koophandel meer over het opbouwen van pensioen.

Pensioen voor zelfstandigen: zo zit pensioenopbouw in elkaar