Deze site is een initiatief van VNO-NCW en MKB-Nederland

Pensioen voor zelfstandigen: vier mogelijke opties

Wil je als zelfstandige een goed inkomen voor later opbouwen, maar weet je niet hoe? Veel ondernemers steken vermogen in hun eigen onderneming en bouwen zo aan hun inkomen voor later. Een andere optie is dat ondernemers na hun AOW-leeftijd blijven werken.

Pensioenoplossingen

Voor het opbouwen van een inkomen voor later zijn er verschillende pensioenoplossingen beschikbaar. Zo kun je met belastingvoordeel extra inkomen opbouwen voor later. Denk aan banksparen of een lijfrenteverzekering. Dit geld wordt belegd, waardoor je vermogen mogelijk kan groeien. Maar let op: beleggen kent ook risico’s. De waarde van beleggingen kan verminderen en je geld staat vast.

Lijfrenteproducten en uitbetaling

Bij lijfrenteproducten kun je kiezen voor een uitbetaling over 5 of 20 jaar of zelfs levenslang.  Van het opgebouwde vermogen wordt een uitkering gekocht. Deze uitkering wordt periodiek uitbetaald vanaf een bepaald moment. En vanaf dan betaal je ook pas inkomstenbelasting over het bedrag.

Sparen

Naast oplossingen met belastingvoordeel, kun je ook zelf vermogen opbouwen zonder belastingvoordeel. Dit kan bijvoorbeeld door te sparen. Je geld is dan veilig tot € 100.000 per bank door het depositogarantiestelsel.

Een nadeel is dat je vanaf een bepaald bedrag vermogensrendementsheffing betaalt. Daarnaast levert sparen op lange termijn veelal minder op dan beleggen. En door inflatie wordt jouw geld helaas minder waard.

Zelf of begeleid beleggen

Je kunt ook zelf of begeleid beleggen voor je pensioen. Beleggen biedt over het algemeen op de lange termijn een hoger rendement.  Een nadeel is dat je niet direct bij je geld kunt. En je betaalt net als bij sparen vanaf een bepaald drempelbedrag vermogensrendementsheffing.

Bovendien biedt beleggen geen garantie. Je moet tegen eventueel verlies kunnen en accepteren dat je geld vaststaat.

Investeer in je huis

Een andere mogelijkheid is investeren in een huis. Bijvoorbeeld door extra af te lossen op je hypotheek. Dit verlaagt je woonlasten als je met pensioen bent.

Aanbieders voor je pensioen

Waar kun je je inkomen voor later het beste onderbrengen? Er zijn veel aanbieders, zoals banken, verzekeraars en vermogensbeheerders. Hoe kies je de juiste aanbieder?

Vergelijk aanbieders altijd op betrouwbaarheid, duidelijkheid, transparantie en prijs-kwaliteit. Het kan verstandig zijn om een financieel adviseur in te schakelen. Daarbij is het belangrijk dat het product aansluit bij jouw mogelijkheden. Want wat heb jij nodig voor een goed inkomen voor later? En hoe wil je dat bereiken? Een financieel adviseur kan je hier goed bij helpen.

Bekijk ook nog even onze video met uitleg:

Let op: deze informatie is niet volledig. Financieel adviseurs kunnen je helpen bij het maken van de juiste keuzes voor een inkomen van later. 

Lees ook: Zo bereken je je jaarruimte

Pensioen voor zelfstandigen: vier mogelijke opties