Deze site is een initiatief van VNO-NCW en MKB-Nederland

Boost je online business: van verlieslatende webshop tot populair gezondheidsplatform

Paul Leuverink maakte een succes van Leef.nl, een webshop met gezondheidsproducten. Hij deelt zijn tips en ervaringen. “Begin zo snel mogelijk en blijf ontwikkelen. Klantdata vertellen je wat je moet doen.”

Paul Leuverink is te gast in Online meer verkopen – de podcast. Hij vertelt hoe de herlancering van webwinkel Leef.nl leidde tot flink meer online verkoop. Luister de podcast en laat je inspireren!

Webshop Leef.nl leidde tot vorig jaar ‘een doelloos bestaan’, vertelt eindverantwoordelijke Paul Leuverink. “De webshop was verwaarloosd en verouderd. Daardoor liep de omzet terug en leden we zelfs verlies. We moesten een keuze maken: stoppen of opnieuw beginnen.”

Hij en zijn team kozen voor het laatste. Leuverink bedacht een nieuwe strategie en gaf de website in korte tijd een metamorfose. Het werd een succes: “De omzet die we voor de herlancering per kwartaal haalden, haalden we na twee maanden al per dag.”

Tienduizenden gezondheidsproducten

Webshop Leef.nl is gericht op een brede doelgroep. “Het is een platform waar je alles kunt vinden voor je gezondheid”, vertelt Leuverink. “Van vitaminepillen tot medicijnen.”

Leuverink gaf de webshop allereerst een update, zowel aan de voorkant als de achterkant. Zo bracht hij de beveiliging op orde met de nieuwste standaarden. Ook kreeg Leef.nl een fris uiterlijk.

Daarna breidde Leuverink het assortiment flink uit: van een paar duizend verschillende artikelen naar 70.000 producten. “Dat zijn er uitzonderlijk veel”, zegt hij. “Dat enorme assortiment maakt ons uniek en biedt kansen voor de toekomst.”

Hoe maakte hij van de verlieslatende webshop een succes? Doe je voordeel met de tips van Paul Leuverink:

Tip 1: Zorg voor volle mandjes

Leuverinks strategie heeft te maken met het longtail-principe. Met een longtail verkoop je een grote hoeveelheid verschillende producten waarvan een groot deel weinig verkocht wordt. Leuverink: “Als iemand binnenkomt op een longtail-product, verleiden we hem om zijn mandje te vullen met meer artikelen.”

Eén manier om klanten te verleiden het winkelmandje te vullen, is gratis verzending boven een bepaald orderbedrag. Bestelt een consument voor minder dan 40 euro bij Leef.nl, dan betaalt hij 4,95 verzendkosten. Voor gratis verzending moet de gemiddelde bestelling eigenlijk rond de 50 euro zijn, berekende Leuverink. “Dan pas kan het uit. Toch blijkt die 40 euro voldoende stimulans. Ons gemiddelde orderbedrag is nu 51 euro.”

Tip 2: Maak het makkelijk

Om de consument te verleiden meer te kopen, is de website zo gebruiksvriendelijk mogelijk. “Alles moet makkelijk te vinden zijn in je webshop. Zodra het te moeilijk wordt voor een klant om iets te vinden of te bestellen, koopt hij een product ergens anders.”

Zo heeft de webshop een slimme interne zoekmachine en een personalisatietool. “De website wordt per bezoek meer gericht op jouw koopgedrag”, vertelt Leuverink. “Als we je niet kennen, krijg je een standaard webshop te zien. Maar bij een tweede bezoek ziet jouw website er anders uit dan de mijne. Zo vind je nog sneller producten die passen bij jouw koopgedrag.”

Heb je bijvoorbeeld eerder gezocht op voedingssupplementen? Dan zie je dat soort artikelen als eerste, legt hij uit. “Verder weet de webshop wanneer jouw pillen ongeveer op zijn. Als het potje waarschijnlijk bijna leeg is, krijg je een mail met een link om direct nieuwe te bestellen.”

Tip 3: Zoekvolume via actuele blogs

Voor een rendabele online verkoopstrategie moet een deel van je bezoekers via Google komen, vertelt Leuverink. Daar heeft hij een strategie voor bedacht: Leef.nl moet de plek worden waar mensen heen gaan voor betrouwbare informatie over gezondheid en medicijnen. “Om dat doel te bereiken, schrijft een team SEO-specialisten artikelen met antwoorden op gezondheidsvragen.”

Zij verdiepen zich in het zoekgedrag van consumenten. Als zij informatie zoeken over ziekte en gezondheid, maken zij daar blogs over. Gediplomeerde drogisten en apothekers controleren de informatie. “Zo weten we zeker dat een blog geen oneigenlijke gezondheidsclaims bevat en de informatie juist is. We zijn eerlijk en leggen uit dat je bepaalde vitamines ook uit voeding haalt. Als je wilt aanvullen, kan dat met met een supplement uit onze webwinkel.”

Tip 4: ‘Slechte review? Geen probleem, als we maar reageren’

Wie op Leef.nl kijkt, ziet bovenaan een banner van Trustpilot: ‘zie onze 1744 reviews’ (laatst geraadpleegd 15-08-2022). “Reviews zijn belangrijk, want daar zijn consumenten gevoelig voor”, vertelt Leuverink. “Logisch, als ik zelf een shop niet ken kijk ik ook eerst naar de recensies.”

Klanten krijgen via Trustpilot automatisch een mailtje met de vraag om een recensie. “Met zoveel bestellingen gaat er ook weleens iets mis. Dat kan gebeuren en dan moeten we het netjes oplossen. Ons motto is: de klant heeft altijd gelijk. Een slechte review is geen probleem, als we maar reageren.”

Tip 5: Vraag hulp van experts, doe het daarna zelf

Momenteel werkt een team van 25 werknemers aan Leef.nl. Leuverink besteedt zo min mogelijk taken uit. “Als we iets nieuws proberen, vraag ik daar wel hulp bij”, vertelt hij. “Zo willen we nu een gezondheidscommunity opzetten. De expertise van iemand die dat eerder heeft gedaan is dan heel welkom. Maar ik wil de community uiteindelijk met mijn eigen team beheren.”

Het heeft namelijk allerlei voordelen om zelf te weten hoe het werkt, benadrukt hij. “Je team kan bijvoorbeeld sneller inspelen op onverwachte gebeurtenissen. Toen de oorlog met Oekraïne begon, sloegen mensen bijvoorbeeld massaal kaliumpillen in. Onze eigen marketingmensen zagen dat en zo konden wij de verkoop van die pillen razendsnel stopzetten.”

Tip 6: Ontwikkel aan de hand van klantdata

De webwinkel blijft continu verbeteren, vertelt hij. Bij de herlancering van Leef.nl ging de website live als Minimum Viable Product (MVP): een eerste versie. “Ik wilde niet eerst alles maanden lang uitdenken en testen, maar gewoon beginnen”, zegt Leuverink. “Er was al veel te lang niets gebeurd. Tempo maken en dan kijken: wat willen mijn klanten?”

Aan de hand van de statistieken ziet hij precies waar kopers afhaken, vertelt hij. Dat kan hij dan direct verbeteren. “Wat voor mij logisch is, blijkt voor een klant misschien verwarrend”, zegt hij. “Bezoekersdata analyseren voorkomt dat je besluiten neemt op basis van aannames. Zodra je inzicht hebt in de behoefte van klanten, kun je daar effectief op inspelen.”

Dat dit werkt, blijkt wel uit de gestage groei van Leef.nl. “Er gaat ook wel eens iets mis, dat hoort erbij”, zegt Leuverink. “Maar het heeft geen zin om te wachten met livegang tot je webshop perfect is. Hij is namelijk nooit af. Deze herlancering bewijst: stilstand is achteruitgang. Elke dag doorontwikkelen is de weg naar succes.”

Als ondernemer weet je dat vernieuwen cruciaal is om te groeien. De campagne ‘Boost je online business’ helpt jou de volgende stap te bepalen. Nog niet aangemeld? Klik dan hier en meld je kosteloos aan en ontdek de volgende stap voor jouw online business.

Boost je online business: van verlieslatende webshop tot populair gezondheidsplatform