Deze site is een initiatief van VNO-NCW en MKB-Nederland

Paul van Straaten (De Lokalist): 'Samen online verkopen voor meer gemak en duurzaamheid'

De Lokalist is een online verkoopplatform voor lokale boeren en ambachtslieden. De gezamenlijke infrastructuur maakt online verkopen efficiënter en duurzamer, vertelt mede-oprichter Paul van Straaten.

“Als je producten verkoopt kun je aansluiten bij een marktplaats als bol.com of Amazon. Maar voor winkeliers met levensmiddelen bestond zoiets nog niet”, zegt ondernemer Paul van Straaten. Daar zagen Van Straaten en zijn compagnon Richard Nederlof een kans in coronatijd. In juni 2020 begonnen ze De Lokalist, een online platform waarmee ze de producten van kleinschalige verkopers laagdrempelig beschikbaar maken.

Eén bestelling, vele lokale specialisten

“Boeren, kwekers en lokale winkeliers met levensmiddelen doen amper mee online”, zegt ondernemer Van Straaten. “Dit soort kleine ondernemers hebben vaak geen webshop. En als ze er al een hebben, zijn de bezoekersaantallen vaak laag. Je moet er als kleine ondernemer namelijk flink tijd en geld in stoppen om je webwinkel te laten floreren.”

Voor een individuele bakker of traiteur zijn online marketing en logistiek erg duur, legt hij uit. “Zeker als het gaat om kleine bestellingen. Wij geven al die ambachtslieden een gezamenlijke infrastructuur. Zo dalen de kosten en bereiken ze samen meer klanten.”

Gezamenlijke infrastructuur

Via de website en app kunnen klanten boodschappen doen bij bijvoorbeeld kleine bakkers, boeren en bierbrouwerijen. De Lokalist rijdt ’s ochtends langs alle aangesloten ondernemers, bundelt de lokale specialiteiten en bezorgt het hele pakket in één keer thuis.

De Lokalist groeide flink en heeft inmiddels het bezorggebied fors uitgebreid. Van Straaten en Nederlof wonnen zelfs de ABN AMRO Newcomer Retail Award 2021, een aanmoedigingsprijs voor innovatie in retail. Ook werd hun website genomineerd voor Website van het Jaar 2021 en 2022.

Van Straaten Post en Verstaxi

De Lokalist is een start-up van ervaren ondernemers. Van Straaten en Nederlof verkochten in 2018 hun post- en pakketbedrijf Van Straaten Post aan Sandd. De twee konden niet stilzitten en besloten al gauw dat ze weer samen wilden ondernemen. Ze begonnen De Lokalist via de overname van Verstaxi, een bezorgplatform voor lokale winkeliers in Zeist.

“We wisten veel van logistiek, maar niet van levensmiddelen”, vertelt Van Straaten. “De overname van Verstaxi was een mooi opstapje. Zo hoefden we niet zelf het wiel uit te vinden. Aan ons de taak om het bestaande concept te verbeteren en op te schalen.”

Wat is hun verdienmodel? “De ondernemer bepaalt zijn prijs per afzetkanaal, consument of zakelijk”, legt Van Straaten uit. “Een percentage daarvan gaat naar het platform.”

Ondernemer centraal

Veel ondernemers verwijzen in hun winkel of via hun eigen website naar De Lokalist, zodat hun klanten via het platform kunnen bestellen. Ze hoeven dus geen eigen webshop te bouwen. Op het platform staan de kleine ondernemers centraal. Consumenten zien teksten, foto’s en filmpjes van de lokale bakkers, slagers en boeren.

“Offline en online versterken elkaar”, zegt Van Straaten. “Klanten zien in de boerderijwinkel of bij de bakker dat ze ook online kunnen bestellen. En als ze op ons platform komen, ontdekken ze mooie zaken om te bezoeken.”

Het assortiment van De Lokalist bestaat uit ruim 10.000 producten van ruim 50 verschillende ondernemers in met name Utrecht en omgeving. Van Straaten en Nederlof willen het platform uitbreiden per regio. “Een regionaal bestel- en transportsysteem is niet alleen goedkoper, maar ook nog duurzamer.”

Groei en concurrentie

Tijdens de coronacrisis steeg de omzet van het platform flink. Nu loopt de groei wat terug, vertelt Van Straaten. “De consumentenmarkt is moeilijk”, zegt hij. “Zeker nu de energieprijzen stijgen, besparen huishoudens op extraatjes.”

Daarnaast concurreert De Lokalist met grote supermarkten, vertelt hij. “Die hebben ook steeds vaker een ‘lokale belofte’, denk aan de Streeckproducten van Albert Heijn. Maar dat is vooral marketing: wij werken echt rechtstreeks samen met de kleine ondernemers. We halen ‘s ochtends de bestelling op bij de boer of speciaalzaak.”

Focus op de zakelijke markt

Om verder te groeien, richten Van Straaten en Nederlof zich sinds vier maanden vooral op de zakelijke markt. Daar zien ze namelijk meer kansen.

“Op dit moment leveren soms wel twintig kleine ondernemers apart aan de lokale supermarkt of horecazaak”, zegt Van Straaten. “Dat betekent twintig aparte auto’s, twintig levermomenten, twintig keer administratie. Wij maken het eenvoudiger en kostenefficiënter voor iedereen.”

Boost je online business met de tips van Paul van Straaten:

  1. Doe het samen. “Ben je een kleine ondernemer in levensmiddelen en rijd je zelf bestellingen rond met een lege auto? Zonde! Zoek samenwerking met andere ondernemers.”
  2. Als je een webshop hebt, doe het dan goed. “Zorg dat klanten niet de weg kwijtraken of afhaken tijdens het bestelproces.”
  3. Wees je bewust van de logistieke eisen voor jouw product. “Er is een groot verschil tussen food en non-food. Bij voedsel heb je te maken met drie categorieën: ongekoeld, gekoeld en vries. Bederfelijke levensmiddelen moet je vervoeren bij de wettelijk voorgeschreven temperatuur.”
  4. Afkijken mag. “Je hoeft niet zelf het wiel uit te vinden. Kijk hoe anderen het doen, en doe het beter.”

Meer tips en tricks om te verkopen via marktplaatsen? Lees hier 6 gouden tips om te groeien via platformen.

Als ondernemer weet je dat vernieuwen cruciaal is om te groeien. De campagne ‘Boost je online business’ helpt jou de volgende stap te bepalen. Nog niet aangemeld? Klik dan hier en meld je kosteloos aan en ontdek de volgende stap voor jouw online business.

Paul van Straaten (De Lokalist): 'Samen online verkopen voor meer gemak en duurzaamheid'