Deze site is een initiatief van VNO-NCW en MKB-Nederland

Volgens Hans-Peter Oskam, algemeen directeur van Netbeheer Nederland is er een reële kans dat de stroom in Nederland tot wel 72 uur uitvalt. Dat vertelde hij in een interview op BusinessWise in april 2025. De stroomuitval kan veroorzaakt worden door piekbelasting op het net of door een cyberaanval. Of doordat een graafmachine tijdens werkzaamheden een kabel raakt, een storing op een verdeelstation of door internationale spanningen.

Hans-Peter: “Het gebeurt plotseling en als het niet uitkomt. Het bedrijfsleven moet echt gaan nadenken over hoe zij zich kunnen voorbereiden.”

Grote gevolgen

Als de stroom inderdaad voor langere tijd uitvalt, gaat iedereen dat merken. Denk als ondernemer bijvoorbeeld aan:

  • Communicatiestoringen: Internet, mobiele netwerken en vaste telefonie vallen uit, waardoor contact met klanten, leveranciers en personeel moeilijk of onmogelijk is.
  • Productieverlies: Machines en IT-systemen vallen stil, waardoor productieprocessen en dienstverlening worden onderbroken.
  • Dataverlies: IT-systemen zonder back-up verliezen kritieke informatie.
  • Logistieke chaos: Vervoerders stranden door uitvallende verkeerslichten, brandstoftekorten, etc.
  • Financiële schade: Kassasystemen en pinautomaten werken niet, waardoor transacties onmogelijk worden. Voorraden gaan verloren als de koeling uitvalt.
  • Veiligheidsrisico’s: Zonder toegangscontrole, verlichting of functionerende liften ontstaan er gevaren voor personeel en gebouwen.

Noodpakket

Voor burgers is door de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) de bewustwordingscampagne Denk Vooruit opgezet. Deze website geeft tips over hoe burgers zich weerbaarder kunnen maken en geeft informatie over welk noodpakket verstandig is. In eerste instantie moeten volgens Oskam in onder meer kantoren, winkels en werkplaatsen dezelfde noodpakketten beschikbaar zijn als die de NCTV adviseert voor particulieren: „Zorg voor een noodradio, want wifi zal eruit liggen, maar zorg ook voor kaarsen en water. Luister verder naar de instructies van de overheid en blijf kalm. Het is ook belangrijk om met je personeel te praten over de eigen veiligheid. Houd er rekening mee dat de politie niet overal kan zijn om alle bedrijfspanden te beveiligen. Heel veel plekken zullen ook de aandacht opeisen van de hulpdiensten. Denk alleen de eerste uren van een stroomstoring al aan het bevrijden van mensen uit liften en het verkeer weer veilig op gang krijgen, zodat de hulpdiensten overal bij kunnen komen.”

Wat kun je als ondernemer verder doen

Oskam raadt ondernemers aan om in gesprek te gaan. “Met collega-bedrijven maar ook met je personeel. Wat gaan we doen als de stroom drie dagen uitvalt? Reken er niet op dat je dan nog een aggregaat kunt regelen. Netbeheerders of hulpdiensten hebben ook niet duizenden aggregaten klaarstaan die bij lange stroomuitval ingezet kunnen worden. Denk dus nu al na wat jij kunt doen. Is jouw onderneming na drie dagen stroomuitval nog wel in staat om alle processen weer op te starten? Wellicht is het zinnig om naar een noodstroomvoorziening te kijken. In de vorm van een aggregaat of een batterij. Ga in gesprek met je collega’s op het bedrijventerrein of in de winkelstraat. Overweeg zaken collectief te doen, je kunt niet alles alleen aanpakken. Nogmaals: ga nu nadenken, met elkaar in overleg. Wat kan ik doen als we drie dagen geen stroom hebben, en hoe zorg ik dat we daarna als bedrijf weer snel uit de startblokken komen? Doen!”

Ben je voldoende voorbereidt om drie dagen stroomuitval door te komen? Wellicht is het goed om over de volgende zaken na te denken:

  • Noodstroomvoorziening: een aggregaat of batterij kan zorgen dat kritieke apparatuur kan blijven werken. Als je de – vaak forse – investeringen niet zelf kunt of wil doen, dan wellicht samen met andere ondernemers op het industrieterrein of in de winkelstraat. Beperk de inzet van de noodstroomvoorziening tot echte essentiële processen en test je noodstroomvoorziening regelmatig.
  • Communicatie: Zorg voor een radio op batterijen. Beperk het gebruik van mobiele telefoons om netwerkoverbelasting te voorkomen. Leg een papieren noodcontactlijst aan (personeel, klanten, leveranciers).
  • Bedrijfscontinuïteit: Breng je kritieke processen in kaart en train je personeel in eventuele handmatige alternatieven. Sla gevoelige data ook offline op voor toegang als er geen internet is. Denk na over alternatieve locaties of logistieke ondersteuning bij langdurige stroomuitval.
  • Voorraden en veiligheid: Zorg dat er water en houdbaar voedsel beschikbaar is voor minimaal drie dagen. Installeer noodverlichting (batterij of solar). En zorg voor een goed uitgeruste EHBO-kist.
  • Risicobeheersing: Test en train je crisisprotocollen. Bekijk je verzekeringsdekking op stroom gerelateerde schade.
  • Personeelsbeleid: maak afspraken over thuiswerken als de locatie ontoegankelijk is. Train alle medewerkers in basisveiligheid (evacuatie als het licht uitvalt bijvoorbeeld).
  • Energiebesparende maatregelen: isoleer bedrijfsruimten om de temperatuur beter te kunnen reguleren bij stroomuitval. Zorg voor handgereedschap als back-up voor elektrische apparaten.

Bekijk ook de meest gestelde vragen over: