Deze site is een initiatief van VNO-NCW en MKB-Nederland

Subsidies voor ondernemers

De overheid helpt ondernemers op verschillende manieren met subsidies, soms als geld of fiscaal voordeel. Maar welke subsidies zijn er precies? En wat past het beste bij jouw plannen? Je vindt op deze pagina een overzicht van alle subsidies in 2024.

In het kort:

Wat is een subsidie?

Een subsidie is een financiële bijdrage die je kan krijgen van een overheidsinstelling of een particuliere organisatie. Het hoeft niet per se geld te zijn, maar kan ook in de vorm van belastingvoordelen of tegoedbonnen die je krijgt om een adviseur in te huren. De financiële bijdrage hoef je meestal niet terug te betalen, mits aan bepaalde voorwaarden wordt voldaan. Dit is afhankelijk van de subsidie die je aanvraagt.

Het doel van een subsidie is het helpen van ondernemers, zodat zij bijvoorbeeld duurzamer kunnen ondernemen, innoveren of internationaal kunnen uitbreiden. Subsidies maken het voor ondernemers makkelijker om op te starten of te groeien met hun bedrijf.

Voordelen van subsidies

Subsidies hebben een aantal grote voordelen voor ondernemers.

  1. Financiële ondersteuning: Subsidies bieden directe financiële hulp die kan worden gebruikt voor investeringen, onderzoek, en ontwikkeling. Ook kan het een fiscaal voordeel opleveren omdat je mogelijk minder belasting betaalt.
  2. Risicobeperking: Door subsidies kunnen ondernemers nieuwe projecten starten met minder financieel risico.
  3. Het stimuleren van innovatie: Subsidies stimuleren innovatie door fondsen beschikbaar te stellen voor onderzoek en ontwikkeling.
  4. Het versterken van je concurrentiepositie: Door gebruik te maken van subsidies kan je als bedrijf je concurrentiepositie verbeteren.
  5. Duurzamer ondernemen: Veel subsidies zijn gericht op duurzaamheid, wat bedrijven helpt te investeren in milieuvriendelijke technologieën en praktijken.

Hoe vraag je een subsidie aan?

Het aanvragen van een subsidie kan een complex proces zijn, maar met de juiste voorbereiding is het goed te doen. Je kunt subsidies vaak aanvragen via de website of een portal van de desbetreffende overheidsinstelling, zoals RVO (de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland).

Wil jij een subsidie aanvragen? Hier zijn de stappen die je moet volgen:

  1. Onderzoek: Zoek uit welke subsidies beschikbaar zijn die passen bij jouw bedrijfsactiviteiten en doelen. Gebruik websites zoals RVO.nl, de Kamer van Koophandel en subsidiewijzers.
  2. Voorbereiding: Verzamel alle benodigde documenten en informatie. Dit kan een gedetailleerd bedrijfsplan zijn, financiële overzichten en projectbeschrijvingen.
  3. Aanvraag: Vul het aanvraagformulier in en dien het in bij de subsidieverstrekker. Zorg ervoor dat je alle vereiste bijlagen meestuurt en dat je aanvraag volledig en nauwkeurig is.
  4. Blijf de status volgen: Na het indienen van je aanvraag is het belangrijk om de status ervan te volgen. Soms kan de subsidieverstrekker om aanvullende informatie vragen.
  5. Rapportage: Als je subsidie wordt toegekend, moet je vaak rapporteren over de voortgang van je project en de besteding van de middelen.

Soorten subsidies

Er zijn veel soorten subsidies waar ondernemers mogelijk gebruik van kunnen maken. Hieronder vind je een overzicht van de meest bekende subsidies. Ben je benieuwd voor welke subsidies jouw bedrijf in aanmerking komt? VNO‑NCW en MKB‑Nederland bieden je de MKB Subsidiescan aan. Hiermee zie je gemakkelijk en in slechts vijf stappen voor welke subsidieregelingen je mogelijk in aanmerking komt.

Fiscale subsidies voor startende ondernemers

Startersaftrek

Als startende ondernemer kan je maximaal 3 keer de startersaftrek toepassen in de eerste 5 jaar na de start van je onderneming. Dit doe je bij de aangifte inkomstenbelasting.

De startersaftrek is onderdeel van de zelfstandigenaftrek en houdt in dat je een extra bedrag mag aftrekken van je belastbare winst.

Aftrekbare kosten

Wanneer je een bedrijf start, moet je een hoop kosten maken. Deze aftrekbare kosten kan je aftrekken in de aangifte inkomstenbelasting. Denk aan kosten voor het inschrijven bij de Kamer van Koophandel en een nieuwe laptop.

Mkb-winstvrijstelling

Je kunt ook gebruikmaken van de mkb-winstvrijstelling. Met deze aftrekpost wordt er 14 procent van je winst afgetrokken, waardoor je dus minder belasting betaalt.

Innovatiesubsidies

WBSO (Wet Bevordering Speur- en Ontwikkelingswerk)

De WBSO-subsidie is bedoeld om bedrijven te ondersteunen bij onderzoek en ontwikkeling. Je krijgt belastingvoordeel omdat de subsidie de loonkosten van personeel verlaagt dat zich bezighoudt met innovatie. Hierdoor worden bedrijven gestimuleerd om nieuwe producten en diensten te ontwikkelen.

De Innovatiebox

De Innovatiebox is een stimuleringsregeling voor bedrijven die succesvol innoveren en daarbij gebruik maken van de WBSO-regeling voor speur- en ontwikkelingswerk.

MIT (mkb-innovatiestimulering Regio en Topsectoren)

De MIT-subsidie richt zich specifiek op het midden- en kleinbedrijf (mkb) en stimuleert samenwerking en innovatie binnen bepaalde topsectoren. Subsidies kunnen worden aangevraagd voor haalbaarheidsstudies, R&D-samenwerkingsprojecten en kennisvouchers.

Duurzaamheidssubsidies

ISDE (Investeringssubsidie Duurzame Energie)

De ISDE-subsidie stimuleert ondernemers om voor duurzame energieoplossingen te kiezen, zoals zonneboilers, warmtepompen en biomassaketels. Bedrijven kunnen hiermee een deel van hun investeringskosten terugkrijgen.

EIA-aftrek

Als je als ondernemer investeert in energiebesparing of duurzame energie kun je in aanmerking komen voor de energie-investeringsaftrek (EIA). Deze eenvoudige regeling is populair bij veel ondernemers.

SDE++

SDE++ is de korte naam voor de Stimuleringsregeling Duurzame Energieproductie en klimaattransitie. De subsidie bevat een tegemoetkoming voor de exploitatiekosten van bepaalde installatie voor het opwekken van duurzame energie of CO2-reductie. Let op: deze subsidie eindigt op 10 oktober 2024.

Subsidies gericht op werknemers

SLIM

De SLIM-subsidie (stimuleringsregeling leren en ontwikkelen in het mkb) wil bedrijven helpen om te investeren in werknemers. Je kunt deze subsidie gebruiken om bijvoorbeeld je scholingsbehoefte in kaart te brengen, of de competenties van je medewerkers. Let op: einde 2024 loopt de subsidie af.

Regionale en Europese subsidies

EFRO (Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling)

De Europese Unie (EU) wil de economische verschillen tussen de Europese regio’s kleiner maken. Dat doet de EU met het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO). Er zijn verschillende programma’s, waarbij de nadruk ligt op een slimmer en groener Europa.

POP3 (Plattelandsontwikkelingsprogramma)

Het POP3-programma richt zich op de ontwikkeling en verduurzaming van het platteland. Ondernemers kunnen ondersteuning aanvragen voor projecten die bijdragen aan de verduurzaming en het versterken van de agrarische sector.

Subsidies voor internationaal ondernemen

DHI (Demonstratieprojecten, Haalbaarheidsstudies en Investeringsvoorbereidingsprojecten)

Ben je op zoek naar financiering voor een demonstratieproject, haalbaarheidsstudie of investeringsvoorbereidingsproject in het buitenland? Dan kan je als ondernemer mogelijk gebruikmaken van een van de 3 modules van de DHI-subsidieregeling.

Starters International Business (SIB)

Met de Starters International Business-subsidieregeling kan je als ondernemer de eerste stap zetten naar internationaal zakendoen. Denk aan een missie of beurs in een specifiek land. Het doel is dan om je product of dienst te promoten bij mogelijke klanten.

Wat als de aanvraagdatum van een subsidie voorbij is?

Helaas is er vaak een uiterlijke aanvraagdatum van een subsidie. Als je na deze datum alsnog de subsidie wilt aanvragen, is dit helaas niet meer mogelijk. Bij sommige subsidies is het wel zo dat jaarlijks een tijdvak wordt vrijgegeven waarin je de subsidie kunt aanvragen. Houd de website van de subsidieverstrekker daarom goed in de gaten.

Beeld: iStock